Jentikhati TV ( @jentikhati.tv ) Instagram Profile

jentikhati.tv

Jentikhati TV

๐Ÿ”ตManfaatkan Media untuk Dakwah๐Ÿ’ฏ
๐Ÿ”ดSharing Video Dakwah : Sila DM๐Ÿ“ฆ
๐ŸŽฏNak Paid Review Click Link Ini๐Ÿ‘‡

  • 3.7k posts
  • 330k followers
  • 15 following

Jentikhati TV Profile Information

  • Legend lagu. โคโคโค
  • Legend lagu. โคโคโค

  •  0  14  4 hours ago
  • Kata Ulama, apabila Allah tidak mengkehendaki kita lagi :
.
โ€ข Allah akan sibukkan kita dengan urusan dunia.
โ€ข Allah akan sibukkan kita dengan urusan anak-anak.
โ€ข Allah akan sibukkan kita dengan urusan perniagaan.
โ€ข Allah akan sibukkan kita dengan harta.
โ€ข Allah akan sibukkan kita dengan mencari pengaruh pangkat dan kuasa.
.
โ€ข Alangkah ruginya kerana kesemuanya itu akan kita tinggalkan. Sekiranya kita mampu bertanya pada orang-orang yang telah pergi terlebih dahulu menemui Allah SWT dan jika mereka diberi peluang untuk hidup sekali lagi sudah semestinya mereka memilih tidak lagi akan bertarung bermati-matian untuk merebut dunia.
.
โ€ข Tujuan kita diciptakan adalah untuk menyembah Allah dan beribadat kepada Allah SWT. Sebenarnya apa yang kita dapat dari habuan dunia ini telah pun ditentukan oleh Allah SWT.
.
โ€ข Kita mungkin cemburu apabila melihat orang lain lebih daripada kita dari segi gaji, pangkat, harta, kereta mewah dan rumah besar.
.
โ€ข Kenapa kita tidak pernah cemburu melihat ilmu dan amalan orang lain lebih daripada kita. Kenapa kita tidak pernah cemburu melihat orang lain bangun disepertiga malam untuk solat tahajjud.
.
โ€ข Kita cemburu melihat orang lain tukar kereta baru, tetapi jarang kita cemburu melihat orang lain boleh khatam Al-Quran sebulan 2 kali.
.
โ€ข Kesemua petanda-petanda ini menunjukkan dunia akhir zaman apabila duit, pangkat dan harta mengatasi segalanya.
.
โ€ข Setiap kali menyambut hari jadi kita sibuk hendak raikan sebaik mungkin tetapi kita telah lupa dengan bertambahnya umur kita maka kita akan dipanggil oleh Allah SWT semakin dekat.
.
โ€ข Kita patut bermuhasabah mengenai bekalan ke satu perjalanan yang jauh yang tidak akan kembali lagi buat selama-lamanya.
.
โ€ข Sesungguhnya mati itu benar, alam kubur itu benar, pertanyaan munkar dan nakir itu benar, mahsyar Allah itu benar, syurga dan neraka itu benar.
.
(Jom kita kongsikan tazkirah ringkas yang banyak memberi kesedaran bahawa dunia ini hanya sementara dan Akhirat itu kekal abadi).
.
.
Kredit : @zonkuliah
  • Kata Ulama, apabila Allah tidak mengkehendaki kita lagi :
    .
    โ€ข Allah akan sibukkan kita dengan urusan dunia.
    โ€ข Allah akan sibukkan kita dengan urusan anak-anak.
    โ€ข Allah akan sibukkan kita dengan urusan perniagaan.
    โ€ข Allah akan sibukkan kita dengan harta.
    โ€ข Allah akan sibukkan kita dengan mencari pengaruh pangkat dan kuasa.
    .
    โ€ข Alangkah ruginya kerana kesemuanya itu akan kita tinggalkan. Sekiranya kita mampu bertanya pada orang-orang yang telah pergi terlebih dahulu menemui Allah SWT dan jika mereka diberi peluang untuk hidup sekali lagi sudah semestinya mereka memilih tidak lagi akan bertarung bermati-matian untuk merebut dunia.
    .
    โ€ข Tujuan kita diciptakan adalah untuk menyembah Allah dan beribadat kepada Allah SWT. Sebenarnya apa yang kita dapat dari habuan dunia ini telah pun ditentukan oleh Allah SWT.
    .
    โ€ข Kita mungkin cemburu apabila melihat orang lain lebih daripada kita dari segi gaji, pangkat, harta, kereta mewah dan rumah besar.
    .
    โ€ข Kenapa kita tidak pernah cemburu melihat ilmu dan amalan orang lain lebih daripada kita. Kenapa kita tidak pernah cemburu melihat orang lain bangun disepertiga malam untuk solat tahajjud.
    .
    โ€ข Kita cemburu melihat orang lain tukar kereta baru, tetapi jarang kita cemburu melihat orang lain boleh khatam Al-Quran sebulan 2 kali.
    .
    โ€ข Kesemua petanda-petanda ini menunjukkan dunia akhir zaman apabila duit, pangkat dan harta mengatasi segalanya.
    .
    โ€ข Setiap kali menyambut hari jadi kita sibuk hendak raikan sebaik mungkin tetapi kita telah lupa dengan bertambahnya umur kita maka kita akan dipanggil oleh Allah SWT semakin dekat.
    .
    โ€ข Kita patut bermuhasabah mengenai bekalan ke satu perjalanan yang jauh yang tidak akan kembali lagi buat selama-lamanya.
    .
    โ€ข Sesungguhnya mati itu benar, alam kubur itu benar, pertanyaan munkar dan nakir itu benar, mahsyar Allah itu benar, syurga dan neraka itu benar.
    .
    (Jom kita kongsikan tazkirah ringkas yang banyak memberi kesedaran bahawa dunia ini hanya sementara dan Akhirat itu kekal abadi).
    .
    .
    Kredit : @zonkuliah

  •  0  8  14 hours ago
  • 6 CARA SELAMAT DARI DAJJAL.
.
Banyak orang dewasa ini yang sangat lalai memperhatikan soal Dajjal, padahal Nabi SAW memperingatkan ummatnya mengenai yang satu ini sebagai fitnah yang paling dahsyat sepanjang zaman. Tidak ada fitnah yang melebihi fitnah Dajjal, bahkan boleh dikatakan bahawa segenap fitnah yang pernah ada di dunia terkait dan hadir dalam rangka mengkondisikan dunia menghadapi fitnah Dajjal.

ู‚ูŽุงู„ูŽ ุฑูŽุณููˆู„ู ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุตูŽู„ูŽู‘ู‰ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ู ูˆูŽุณูŽู„ูŽู‘ู…ูŽ:โ€ู…ูŽุง ุฃูŽู‡ู’ุจูŽุทูŽ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุฅูู„ูŽู‰ ุงู„ุฃูŽุฑู’ุถู ู…ูู†ู’ุฐู ุฎูŽู„ูŽู‚ูŽ ุขุฏูŽู…ูŽ ุฅูู„ูŽู‰ ุฃูŽู†ู’ ุชูŽู‚ููˆู…ูŽ ุงู„ุณูŽู‘ุงุนูŽุฉู ููุชู’ู†ูŽุฉู‹ ุฃูŽุนู’ุธูŽู…ูŽ ู…ูู†ู’ ููุชู’ู†ูŽุฉู ุงู„ุฏูŽู‘ุฌูŽู‘ุงู„ู .
.
โ€œAllah tidak menurunkan ke muka bumi -sejak penciptaan Adam as hingga hari Kiamat- fitnah yang lebih besar dari fitnah Dajjal.โ€ย (HR. Thabrani 1672) .
.
Doโ€™a yang diajarkan oleh Nabi SAW agar terlindungi dari fitnah Dajjal.
.
ุงู„ู„ู‘ูŽู‡ูู…ู‘ูŽ ุฅูู†ู‘ูู‰ ุฃูŽุนููˆุฐู ุจููƒูŽ ู…ูู†ู’ ุนูŽุฐูŽุงุจู ุงู„ู’ู‚ูŽุจู’ุฑู ูˆูŽุนูŽุฐูŽุงุจู ุงู„ู†ู‘ูŽุงุฑู ูˆูŽููุชู’ู†ูŽุฉู ุงู„ู’ู…ูŽุญู’ูŠูŽุง ูˆูŽุงู„ู’ู…ูŽู…ูŽุงุชู ูˆูŽุดูŽุฑู‘ู ุงู„ู’ู…ูŽุณููŠุญู ุงู„ุฏู‘ูŽุฌู‘ูŽุงู„ู .
.
โ€œAllahumma inni aโ€™udzu bika min โ€˜adzabil qobri, wa โ€˜adzabin naar, wa fitnatil mahyaa wal mamaat, wa syarri fitnatil masihid dajjal [Ya Allah, aku meminta perlindungan kepada-Mu dari siksa kubur, siksa neraka, penyimpangan ketika hidup dan mati, dan kejelekan Al Masih Ad Dajjal].โ€ (HR. Muslim no. 588).
.
.
Tag Dan Ingatkan Keluarga, Pasangan/Sahabat Terbaikmu.
.
.
๐ŸŽฅ Full video boleh dapatkan di telegram /
 facebook @jentikhati
.
Follow @jentikhati.tv untuk dapatkan video 
dakwah yang menarik dan terkini ๐Ÿ’ฏ.
.
.
#jentikhati
#twitterjentikhati
#quotejentikhati 
#sentapjentikhati
#dakwahjentikhati
#videojentikhati
#sentapbeb
  • 6 CARA SELAMAT DARI DAJJAL.
    .
    Banyak orang dewasa ini yang sangat lalai memperhatikan soal Dajjal, padahal Nabi SAW memperingatkan ummatnya mengenai yang satu ini sebagai fitnah yang paling dahsyat sepanjang zaman. Tidak ada fitnah yang melebihi fitnah Dajjal, bahkan boleh dikatakan bahawa segenap fitnah yang pernah ada di dunia terkait dan hadir dalam rangka mengkondisikan dunia menghadapi fitnah Dajjal.

    ู‚ูŽุงู„ูŽ ุฑูŽุณููˆู„ู ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุตูŽู„ูŽู‘ู‰ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ู ูˆูŽุณูŽู„ูŽู‘ู…ูŽ:โ€ู…ูŽุง ุฃูŽู‡ู’ุจูŽุทูŽ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุฅูู„ูŽู‰ ุงู„ุฃูŽุฑู’ุถู ู…ูู†ู’ุฐู ุฎูŽู„ูŽู‚ูŽ ุขุฏูŽู…ูŽ ุฅูู„ูŽู‰ ุฃูŽู†ู’ ุชูŽู‚ููˆู…ูŽ ุงู„ุณูŽู‘ุงุนูŽุฉู ููุชู’ู†ูŽุฉู‹ ุฃูŽุนู’ุธูŽู…ูŽ ู…ูู†ู’ ููุชู’ู†ูŽุฉู ุงู„ุฏูŽู‘ุฌูŽู‘ุงู„ู .
    .
    โ€œAllah tidak menurunkan ke muka bumi -sejak penciptaan Adam as hingga hari Kiamat- fitnah yang lebih besar dari fitnah Dajjal.โ€ย (HR. Thabrani 1672) .
    .
    Doโ€™a yang diajarkan oleh Nabi SAW agar terlindungi dari fitnah Dajjal.
    .
    ุงู„ู„ู‘ูŽู‡ูู…ู‘ูŽ ุฅูู†ู‘ูู‰ ุฃูŽุนููˆุฐู ุจููƒูŽ ู…ูู†ู’ ุนูŽุฐูŽุงุจู ุงู„ู’ู‚ูŽุจู’ุฑู ูˆูŽุนูŽุฐูŽุงุจู ุงู„ู†ู‘ูŽุงุฑู ูˆูŽููุชู’ู†ูŽุฉู ุงู„ู’ู…ูŽุญู’ูŠูŽุง ูˆูŽุงู„ู’ู…ูŽู…ูŽุงุชู ูˆูŽุดูŽุฑู‘ู ุงู„ู’ู…ูŽุณููŠุญู ุงู„ุฏู‘ูŽุฌู‘ูŽุงู„ู .
    .
    โ€œAllahumma inni aโ€™udzu bika min โ€˜adzabil qobri, wa โ€˜adzabin naar, wa fitnatil mahyaa wal mamaat, wa syarri fitnatil masihid dajjal [Ya Allah, aku meminta perlindungan kepada-Mu dari siksa kubur, siksa neraka, penyimpangan ketika hidup dan mati, dan kejelekan Al Masih Ad Dajjal].โ€ (HR. Muslim no. 588).
    .
    .
    Tag Dan Ingatkan Keluarga, Pasangan/Sahabat Terbaikmu.
    .
    .
    ๐ŸŽฅ Full video boleh dapatkan di telegram /
    facebook @jentikhati
    .
    Follow @jentikhati.tv untuk dapatkan video
    dakwah yang menarik dan terkini ๐Ÿ’ฏ.
    .
    .
    #jentikhati
    #twitterjentikhati
    #quotejentikhati
    #sentapjentikhati
    #dakwahjentikhati
    #videojentikhati
    #sentapbeb

  •  0  2  15 hours ago
  • NAK GI MANE?

Dulu masa fir tak tahu apakah itu goal,fir selalu fikir macam ni โ€œalah asal boleh je lah yang penting boleh hidupโ€ lepastu baru fir tahu hidup ni kena ada hala tuju,alah panduan baru kita tahu akan datang siapakah kita? So korang kena belajar set goal korang 5 tahun akan datang korang nak ke mana?

.

.

Nak video lagi join group telegram ni,tekan je link ni fir kasi FREE je nak bantu korang  remaja dan student ni yang selalu down dan give up dalam hidup samada keluarga,kawan2 dan persekitaran

https://t.me/firexclusive

Cc: @fir_exclusive

#fir
#firexclusive
#pakarcetakbajuimpiananda
#comfortwear
#malaysia
#motivasi
#positif
#tanggungjawab 
#selangor
#lembahklang 
#ipta
#ipts
#dakwah 
#jentikhati 
#tarbiahsentap 
#iddinramli 
#azizanosman 
#najibassadok 
#puazman 
#puman 
#alifteega 
#notani
  • NAK GI MANE?

    Dulu masa fir tak tahu apakah itu goal,fir selalu fikir macam ni โ€œalah asal boleh je lah yang penting boleh hidupโ€ lepastu baru fir tahu hidup ni kena ada hala tuju,alah panduan baru kita tahu akan datang siapakah kita? So korang kena belajar set goal korang 5 tahun akan datang korang nak ke mana?

    .

    .

    Nak video lagi join group telegram ni,tekan je link ni fir kasi FREE je nak bantu korang remaja dan student ni yang selalu down dan give up dalam hidup samada keluarga,kawan2 dan persekitaran

    https://t.me/firexclusive

    Cc: @fir_exclusive

    #fir
    #firexclusive
    #pakarcetakbajuimpiananda
    #comfortwear
    #malaysia
    #motivasi
    #positif
    #tanggungjawab
    #selangor
    #lembahklang
    #ipta
    #ipts
    #dakwah
    #jentikhati
    #tarbiahsentap
    #iddinramli
    #azizanosman
    #najibassadok
    #puazman
    #puman
    #alifteega
    #notani

  •  0  2  16 hours ago
  • Semoga kita dijauhkan dari sifat sebegini.
  • Semoga kita dijauhkan dari sifat sebegini.

  •  0  5  19 hours ago
  • Jika cinta merupakan sebuah pengorbanan , itu sebabnya ayah selalu lupa bagaimana rasa lelah .
itu lah tanggungjawab seorang ayah.
.
Berbuat Baiklah Kepada Ibu Bapa.
.
Sejauh mana agaknya usaha yang kita telah lakukan untuk berbakti serta menyantuni kedua ibu bapa kita? Hebat mana sekalipun usaha usaha menyantuni mereka itu, ia tetap tidak akan pernah memadai pengorbanan- pengorbanan yang telah mereka lakukan untuk membesarkan kita.
.
Justeru, sebagai seorang anak, hendaklah kita terus berusaha sehabis baik untuk menyantuni kedua ibu bapa kita kerana ia adalah diantara tuntutan utama di dalam agama.
  • Jika cinta merupakan sebuah pengorbanan , itu sebabnya ayah selalu lupa bagaimana rasa lelah .
    itu lah tanggungjawab seorang ayah.
    .
    Berbuat Baiklah Kepada Ibu Bapa.
    .
    Sejauh mana agaknya usaha yang kita telah lakukan untuk berbakti serta menyantuni kedua ibu bapa kita? Hebat mana sekalipun usaha usaha menyantuni mereka itu, ia tetap tidak akan pernah memadai pengorbanan- pengorbanan yang telah mereka lakukan untuk membesarkan kita.
    .
    Justeru, sebagai seorang anak, hendaklah kita terus berusaha sehabis baik untuk menyantuni kedua ibu bapa kita kerana ia adalah diantara tuntutan utama di dalam agama.

  •  0  22  10 July, 2020
  • Selalu sangat orang tanya, crush boleh ke? 
.
Back to Quran, kita belajar apa maksud cinta.
.
Perkataan โ€œCINTAโ€ Allah sebut 10 kali dalam Quran. 9 dalam bentuk hubbu ุญูุจูู‘ dan 1 dalam bentuk mahabbah ู…ูŽุญูŽุจูŽู‘ุฉ .
.
Sebab apa?

Sebab hubbu adalah cinta makhluk kepada makhluk.

Mahabbah pula cinta Allah kepada makhluk. 

Jadi mana lagi utama?
.
.
TAG KAWAN2 DAN SHARE ๐Ÿ’•
.
.
Kredit : @fathyakan
  • Selalu sangat orang tanya, crush boleh ke?
    .
    Back to Quran, kita belajar apa maksud cinta.
    .
    Perkataan โ€œCINTAโ€ Allah sebut 10 kali dalam Quran. 9 dalam bentuk hubbu ุญูุจูู‘ dan 1 dalam bentuk mahabbah ู…ูŽุญูŽุจูŽู‘ุฉ .
    .
    Sebab apa?

    Sebab hubbu adalah cinta makhluk kepada makhluk.

    Mahabbah pula cinta Allah kepada makhluk.

    Jadi mana lagi utama?
    .
    .
    TAG KAWAN2 DAN SHARE ๐Ÿ’•
    .
    .
    Kredit : @fathyakan

  •  0  2  9 July, 2020
  • Allah swt menjelaskan bahawa sembahyang itu mencegah pelakunya daripada melakukan kejahatan dan kemungkaran (al-Ankabut: 45).
.
Dan dalam masa yang sama iblis terus menerus berusaha untuk menyesatkan manusia. Kerana itu maka tidak peliklah kenapa iblis dan syaitan itu berusaha untuk menyekat manusia daripada melakukan sembahyang.
.
Iblis dan syaitan berusaha menghalang manusia agar jangan melakukan sembahyang. Andainya seseorang itu terus juga sembahyang.. makhluk itu akan mengganggu ketika seseorang itu sedang mengambil wuduk.
.
Rasulullah saw memberi amaran tentang adanya satu kumpulan iblis yang dinamakan al-Wilhan yang berperanan untuk mengganggu seseorang itu berwuduk.. menyebabkan timbulnya was-was.. lalu wuduk itu diambil mengambil masa yang panjang.. berulang kali tanpa yakin.
.
Ketika mendirikan sembahyang iblis akan menimbulkan was-was hati iaitu ketika berniat.. membaca al-Fatihah.. mengganggu pemikiran menyebabkan seseorang itu tidak berupaya menumpukan konsentrasinya kepada ibadah yang dilakukan.
.
Ketika itu timbul pelbagai lintasan.. termasuk peristiwa yang dilihat di tengah jalan.. di pejabat.. rasa kecewa harga saham.. dan kelapa sawit yang menjunam dan lain-lain lagi termasuk gangguan yang timbul daripada gambar-gambar ataupun tenunan pada kain sejadah yang dijadikan alas tempat sembahyang.
.
.
Kredit : @thfilem @_ustazabdullahkhairi
.
.
๐ŸŽฅ Full video boleh dapatkan di telegram /
 facebook @jentikhati
.
Follow @jentikhati.tv untuk dapatkan video 
dakwah yang menarik dan terkini ๐Ÿ’ฏ.
.
.
#jentikhati
#twitterjentikhati
#quotejentikhati 
#dakwahjentikhati
#videojentikhati
#sentapbeb
  • Allah swt menjelaskan bahawa sembahyang itu mencegah pelakunya daripada melakukan kejahatan dan kemungkaran (al-Ankabut: 45).
    .
    Dan dalam masa yang sama iblis terus menerus berusaha untuk menyesatkan manusia. Kerana itu maka tidak peliklah kenapa iblis dan syaitan itu berusaha untuk menyekat manusia daripada melakukan sembahyang.
    .
    Iblis dan syaitan berusaha menghalang manusia agar jangan melakukan sembahyang. Andainya seseorang itu terus juga sembahyang.. makhluk itu akan mengganggu ketika seseorang itu sedang mengambil wuduk.
    .
    Rasulullah saw memberi amaran tentang adanya satu kumpulan iblis yang dinamakan al-Wilhan yang berperanan untuk mengganggu seseorang itu berwuduk.. menyebabkan timbulnya was-was.. lalu wuduk itu diambil mengambil masa yang panjang.. berulang kali tanpa yakin.
    .
    Ketika mendirikan sembahyang iblis akan menimbulkan was-was hati iaitu ketika berniat.. membaca al-Fatihah.. mengganggu pemikiran menyebabkan seseorang itu tidak berupaya menumpukan konsentrasinya kepada ibadah yang dilakukan.
    .
    Ketika itu timbul pelbagai lintasan.. termasuk peristiwa yang dilihat di tengah jalan.. di pejabat.. rasa kecewa harga saham.. dan kelapa sawit yang menjunam dan lain-lain lagi termasuk gangguan yang timbul daripada gambar-gambar ataupun tenunan pada kain sejadah yang dijadikan alas tempat sembahyang.
    .
    .
    Kredit : @thfilem @_ustazabdullahkhairi
    .
    .
    ๐ŸŽฅ Full video boleh dapatkan di telegram /
    facebook @jentikhati
    .
    Follow @jentikhati.tv untuk dapatkan video
    dakwah yang menarik dan terkini ๐Ÿ’ฏ.
    .
    .
    #jentikhati
    #twitterjentikhati
    #quotejentikhati
    #dakwahjentikhati
    #videojentikhati
    #sentapbeb

  •  0  12  9 July, 2020
  •  0  36  9 July, 2020