#sukamakan Instagram Photos & Videos

sukamakan - 491.9k posts

Hashtag Popularity

2.1
average comments
189.1
average likes

Latest #sukamakan Posts

  • Pudding Dark Choco nya @puddingsichantiek beda sama yang lain ya, yang pernah coba pasti ngerti😁😁 READY STOCK PUDDING 
Siap melayani acara acara dadakan anda😁😁 Whatsapp 0812 9696 2939 "SAY IT WITH PUDDING SICHANTIEK"

Share Love and share Moment

#pudding
#puding #desert
#cemilan #pestaulangtahun
#ultah
#anak
#puddingcoklat
#pudingcoklat
#jualpudding
#chocolate
#susu
#puddingbiskuit
#pudingbiskuit
#pudingdurian
#puddingdurian
#pudingduren
#puddingdurian
#jualpuding
#jualmakaman
#makanansehat
#makanan
#hobimakan
#makanterus
#gedeinperut
#diet
#sukamakan
#ayomakan
#marimakan
#sukamakan
#instafoods
#yukmakan
  • Pudding Dark Choco nya @puddingsichantiek beda sama yang lain ya, yang pernah coba pasti ngerti😁😁 READY STOCK PUDDING
    Siap melayani acara acara dadakan anda😁😁 Whatsapp 0812 9696 2939 "SAY IT WITH PUDDING SICHANTIEK"

    Share Love and share Moment

    #pudding
    #puding #desert
    #cemilan #pestaulangtahun
    #ultah
    #anak
    #puddingcoklat
    #pudingcoklat
    #jualpudding
    #chocolate
    #susu
    #puddingbiskuit
    #pudingbiskuit
    #pudingdurian
    #puddingdurian
    #pudingduren
    #puddingdurian
    #jualpuding
    #jualmakaman
    #makanansehat
    #makanan
    #hobimakan
    #makanterus
    #gedeinperut
    #diet
    #sukamakan
    #ayomakan
    #marimakan
    #sukamakan
    #instafoods
    #yukmakan

  •  18  0  16 minutes ago
  • .
Alhamdulillah 😊
.
Setiap apa yg mampu manusia lakukan adalah menunjukkan & membuktikan kebijaksanaan yg Maha mencipa & Mentadbir
.
Suka atau tak suka pun, kita adalah makhluk yg dicipta.  Jadi, kita yg hidup perlu memikirkan & membuat tindakan yang bole bantu orang lain. Yakni, ape yg bermanfaat boleh disumbangkan 😊
.
.DM or click jer bio IG tu 👇👇👇
.
.

KurusOnlineCoaching @coach_zuhardieramlah33 or
.

Coach Ramlah 012-6151638
Coach Zuhardie 012-9651838
.
.

#dudukrumah
#kitajagakita
#stopcovid19
#staywaycovid19
#stayathome
#qurantime
#kerjadarirumah
#eatfitonline
#kurus
#kuruscantik
#dietkalori
#kurusonlinecoaching
#kurusselamatdansihat
#jomkurus1malaysia
#misikurussebelumraya
#bajurayamurah
#resepimudah
#resepisimple
#resepibonda
#resepibu
#makammakan
#makansedap
#makanmalam
#sukamakan
#malaysianfoodie
#foodpanda
#bawalexclusive
#dramasangat
#malaysianfood
  • .
    Alhamdulillah 😊
    .
    Setiap apa yg mampu manusia lakukan adalah menunjukkan & membuktikan kebijaksanaan yg Maha mencipa & Mentadbir
    .
    Suka atau tak suka pun, kita adalah makhluk yg dicipta. Jadi, kita yg hidup perlu memikirkan & membuat tindakan yang bole bantu orang lain. Yakni, ape yg bermanfaat boleh disumbangkan 😊
    .
    .DM or click jer bio IG tu 👇👇👇
    .
    .

    KurusOnlineCoaching @coach_zuhardieramlah33 or
    .

    Coach Ramlah 012-6151638
    Coach Zuhardie 012-9651838
    .
    .

    #dudukrumah
    #kitajagakita
    #stopcovid19
    #staywaycovid19
    #stayathome
    #qurantime
    #kerjadarirumah
    #eatfitonline
    #kurus
    #kuruscantik
    #dietkalori
    #kurusonlinecoaching
    #kurusselamatdansihat
    #jomkurus1malaysia
    #misikurussebelumraya
    #bajurayamurah
    #resepimudah
    #resepisimple
    #resepibonda
    #resepibu
    #makammakan
    #makansedap
    #makanmalam
    #sukamakan
    #malaysianfoodie
    #foodpanda
    #bawalexclusive
    #dramasangat
    #malaysianfood

  •  2  0  27 minutes ago
  • Sebelum baca resep, kasih LOVE dulu ya bund ... biar kita selalu semangat update resep setiap harinya 🎊🎊 .
.
.
SAMBAL TERASI⁣
@nafisa_shidqia .⁣
⁣
Bikin yang gampang aja..ikan mas bakar, jengkol goreng dan sambel terasi, penyajiannya langsung dicobek 😎sayur pedamping oseng pakis aja 😋⁣
⁣
Bahan:⁣
13cabe rawit⁣
1 tomat⁣
3 butir bawang merah⁣
1/2sachet terasi a*c⁣
1/2 sdt garam⁣
1sdt gula pasir⁣
1/4 penyedap (boleh skip)⁣
⁣
Cara :⁣
Goreng cabe, tomat, bawang dan terasi. Ulek halus semua bahan beri gula, garam, dan penyedap. Koreksi rasa, sajikan 😋 ⁣
⁣
⁣⁣.
.
Mau update resep masakan tiap hari?
Yukk follow ➡️ @ketagihanmasak karena semua resep disini bikin nagih pasti ☑️☑️ 

.
.
#kuliner #berbagiresep #resepmakanan #shareresep #resepmasakanfavorit #resepmudah #masakanindonesia #resepmasakansederhana #doyanmasak #resepmasakanrumah #tutorialmasak #sukamasak #doyanmakan #masakanrumah #wisatakuliner #resepnusantara #resepmasakan #resepmasakanmudah #belajarmasak #sukamakan #reseprumahan
  • Sebelum baca resep, kasih LOVE dulu ya bund ... biar kita selalu semangat update resep setiap harinya 🎊🎊 .
    .
    .
    SAMBAL TERASI⁣
    @nafisa_shidqia .⁣

    Bikin yang gampang aja..ikan mas bakar, jengkol goreng dan sambel terasi, penyajiannya langsung dicobek 😎sayur pedamping oseng pakis aja 😋⁣

    Bahan:⁣
    13cabe rawit⁣
    1 tomat⁣
    3 butir bawang merah⁣
    1/2sachet terasi a*c⁣
    1/2 sdt garam⁣
    1sdt gula pasir⁣
    1/4 penyedap (boleh skip)⁣

    Cara :⁣
    Goreng cabe, tomat, bawang dan terasi. Ulek halus semua bahan beri gula, garam, dan penyedap. Koreksi rasa, sajikan 😋 ⁣

    ⁣⁣.
    .
    Mau update resep masakan tiap hari?
    Yukk follow ➡️ @ketagihanmasak karena semua resep disini bikin nagih pasti ☑️☑️

    .
    .
    #kuliner #berbagiresep #resepmakanan #shareresep #resepmasakanfavorit #resepmudah #masakanindonesia #resepmasakansederhana #doyanmasak #resepmasakanrumah #tutorialmasak #sukamasak #doyanmakan #masakanrumah #wisatakuliner #resepnusantara #resepmasakan #resepmasakanmudah #belajarmasak #sukamakan #reseprumahan

  •  21  0  37 minutes ago
  • Repost from @susie.agung
---
Rabu, 24 Juni 2020
.

Assalamu’alaikum....
Selamat siang, hari ini mamak gak masak donk, soalnya ada kiriman nasi mandhi dan teman2nya dari juragan frozen food @iklimahmahri 😍. Ini bukan endorse dan gak disuruh posting sama yang kirim, tapi rasanya sayang makanan cakep begini kalau gak di post, hehehe... Eh tapi ini gak cuma enak dilihat lho, nasi mandhi kambing, nasi mandhi ayam, kue lumpur dan dimsum dari @iklimahmahri ini rasanya enak semua, mamak gak ngecap karena ini dagangan teman ya, tapi asli ini beneran enak & lezat .

Waktu buka nasi mandhi ayamnya mamak kaget, ayamnya ada 2 potong dan super gede, gak bakal habis kalau dimakan sendirian, begitu juga nasi mandhi kambingnya, dagingnya empuk, gurih dan gak bau prengus sama sekali, pokoknya lazizzz 👌

Untuk kue lumpur ini beda dengan kue lumpur kebanyakan, tapi ini rasanya juga enak, manisnya pas buat saya, gak bikin eneg sama sekali, dan dimsumnya juga top banget, ini jadi rebutan anak2 mamak, potongan dagingnya kerasa krenyes2, wangi, dibalut kulit yang lembut, dilengkapi 2 macam saus yaitu saus asam  black paper dan original.
Gak ragu lagi deh, aneka frozen food dari @iklimahmahri Memang the best 👍
Buat yang penasaran dan pengen coba langsung aja order ke @iklimahmahri ya, ownernya super ramah lho 😁. _______________________________________________
#nasimandhi #nasimandikambing #arabianfood #foodie #kuelumpur #dimsum #sukajajajan #sukamakan #dietmulaibesok #frozenfood #halalfood #igfood #foodphotography #bukanendorse #bengkulufood #traditionalfood #bengkuludeliciousfood #bengkulumakan #foodlovers #foodfeed #ayomakan #makansehat #makananhalal #makananenak #makananhits #makananenakbengkulu #makananbengkulu #makananbengkuluhitz #lfl #fff
  • Repost from @susie.agung
    ---
    Rabu, 24 Juni 2020
    .

    Assalamu’alaikum....
    Selamat siang, hari ini mamak gak masak donk, soalnya ada kiriman nasi mandhi dan teman2nya dari juragan frozen food @iklimahmahri 😍. Ini bukan endorse dan gak disuruh posting sama yang kirim, tapi rasanya sayang makanan cakep begini kalau gak di post, hehehe... Eh tapi ini gak cuma enak dilihat lho, nasi mandhi kambing, nasi mandhi ayam, kue lumpur dan dimsum dari @iklimahmahri ini rasanya enak semua, mamak gak ngecap karena ini dagangan teman ya, tapi asli ini beneran enak & lezat .

    Waktu buka nasi mandhi ayamnya mamak kaget, ayamnya ada 2 potong dan super gede, gak bakal habis kalau dimakan sendirian, begitu juga nasi mandhi kambingnya, dagingnya empuk, gurih dan gak bau prengus sama sekali, pokoknya lazizzz 👌

    Untuk kue lumpur ini beda dengan kue lumpur kebanyakan, tapi ini rasanya juga enak, manisnya pas buat saya, gak bikin eneg sama sekali, dan dimsumnya juga top banget, ini jadi rebutan anak2 mamak, potongan dagingnya kerasa krenyes2, wangi, dibalut kulit yang lembut, dilengkapi 2 macam saus yaitu saus asam black paper dan original.
    Gak ragu lagi deh, aneka frozen food dari @iklimahmahri Memang the best 👍
    Buat yang penasaran dan pengen coba langsung aja order ke @iklimahmahri ya, ownernya super ramah lho 😁. _______________________________________________
    #nasimandhi #nasimandikambing #arabianfood #foodie #kuelumpur #dimsum #sukajajajan #sukamakan #dietmulaibesok #frozenfood #halalfood #igfood #foodphotography #bukanendorse #bengkulufood #traditionalfood #bengkuludeliciousfood #bengkulumakan #foodlovers #foodfeed #ayomakan #makansehat #makananhalal #makananenak #makananhits #makananenakbengkulu #makananbengkulu #makananbengkuluhitz #lfl #fff

  •  0  0  42 minutes ago
  • Tadi malam kami review kebab yg beda dari biasa kebab pada umumnya, khususnya dalam penggunaan dagingnya. daging yg di gunakan disini seperti daging burger yg tebal, dan di potong2 sbg isian bahan utama kebab.
asli enak banget dan dagingnya gak nanggung2. banyak banget. 
ayo teman2 langsung aja ya datang ke kebab lino abang panji
kepoin nh ig nya ya utk info lebih jelasnya 
@kebabpanji 
@lino_corp 
@kebab_lino 

#r2 #ketujukuliner #ketujumakan #reviewmakanan #kuliner #kulineran #food #foodies #foodvlogger #bemamakan #makanan #streetfood #makanenak #makanterus #sukamakan #makanyuk #hobimakan #banjarmasin #banjarmasinbanget #banjarbanar #kulinerbanjarmasin #kulinerbanjar #infobanjar #kulinerbanua #makananbanjar #makananhits #makananviral #enak #kebab #kebablino
  • Tadi malam kami review kebab yg beda dari biasa kebab pada umumnya, khususnya dalam penggunaan dagingnya. daging yg di gunakan disini seperti daging burger yg tebal, dan di potong2 sbg isian bahan utama kebab.
    asli enak banget dan dagingnya gak nanggung2. banyak banget.
    ayo teman2 langsung aja ya datang ke kebab lino abang panji
    kepoin nh ig nya ya utk info lebih jelasnya
    @kebabpanji
    @lino_corp
    @kebab_lino

    #r2 #ketujukuliner #ketujumakan #reviewmakanan #kuliner #kulineran #food #foodies #foodvlogger #bemamakan #makanan #streetfood #makanenak #makanterus #sukamakan #makanyuk #hobimakan #banjarmasin #banjarmasinbanget #banjarbanar #kulinerbanjarmasin #kulinerbanjar #infobanjar #kulinerbanua #makananbanjar #makananhits #makananviral #enak #kebab #kebablino

  •  7  1  43 minutes ago
  • Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣
⁣
Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @resepi_iamudah ⁣
⁣
.⁣
.⁣
Simpan kat sini 👉👈 3 Bahan je boleh buat kek sedap gila yg sgt mabelessss.. BAHAN-BAHAN⁣
⁣
120g Tatura Cream Cheese⁣
120g Susu Pekat Manis⁣
3 Biji telur gred B *Sukatan ini boleh dapat dalam 1 loyang kecil saja. Sesuai untuk anda yang first time nak try buat. Kalau rasa nak kek yang lebih besar, boleh gandakan sukatan ya.⁣
⁣
CARA-CARA⁣
⁣
Dah sedia dengan bahan-bahan? Ini langkahnya.⁣
⁣
1. Pukul Cream Cheese Dan Susu Pekat⁣
⁣
Mula-mula, pukul cream cheese dan susu pekat sampai berkrim dan tak berketul. Kalau nak kurang manis boleh kurangkan susu pekat ya.⁣
⁣
Nak pukul gunakan mixer boleh, nak gunakan blender pun boleh.⁣
⁣
2. Asingkan Telur Putih & Pukul⁣
⁣
Seterusnya, asingkan telur putih dan telur kuning.⁣
⁣
Ambil telur putih dan pukul sampai teksturnya berkrim (meringue). 3. Masukkan Telur Kuning Dalam Adunan Cream Cheese⁣
⁣
Telur kuningnya pula jangan dibuang. Masukkan ke dalam adunan cream cheese yang telah dipukul bersama susu pekat tadi.⁣
⁣
4. Campurkan Semua Bahan⁣
⁣
Sekarang kita campurkan kesemua adunan yang di atas tadi sehingga sebati. Kaupkan saja guna senduk.⁣
⁣
5. Tuang Dalam Loyang⁣
⁣
Tuangkan adunan ini ke dalam loyang yang dah dilapik dengan baking paper. Kalau tak ada, boleh guna kertas buku biasa yang kosong.⁣
⁣
6. Bakar⁣
⁣
Panaskan oven dengan suhu 150 darjah selama 10 minit. Bakar secara water bath (isi loyang dalam bekas berisi air, macam dalam gambar di bawah). Letak air dalam loyang bawah, agak-agak dalam setengah loyang saja. Jangan sampai melimpah bila kita letak loyang kek tu. Masa panaskan oven, air tu akan mendidih.⁣
⁣
Cara bakar secara ‘waterbath’. Bakar pada 160 darjah untuk 30 minit pertama dengan api atas bawah.⁣
⁣
Rendahkan suhu pada 150 darjah untuk 25 minit seterusnya atau sehingga masak.⁣
⁣
Kadang-kadang ikut oven juga, suhu mungkin berbeza. Jadi kalau nak pastikan sama ada dah masak atau belum, boleh cucuk dengan lidi dan tengok sama ada teksturnya masih melekat atau tak.⁣
⁣
7. Sejukkan⁣
⁣
Bila dah masak, biarkan 15 minit dalam oven dan barulah keluarkan ya. Pintu oven tu bukakan sed
  • Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣

    Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @resepi_iamudah

    .⁣
    .⁣
    Simpan kat sini 👉👈 3 Bahan je boleh buat kek sedap gila yg sgt mabelessss.. BAHAN-BAHAN⁣

    120g Tatura Cream Cheese⁣
    120g Susu Pekat Manis⁣
    3 Biji telur gred B *Sukatan ini boleh dapat dalam 1 loyang kecil saja. Sesuai untuk anda yang first time nak try buat. Kalau rasa nak kek yang lebih besar, boleh gandakan sukatan ya.⁣

    CARA-CARA⁣

    Dah sedia dengan bahan-bahan? Ini langkahnya.⁣

    1. Pukul Cream Cheese Dan Susu Pekat⁣

    Mula-mula, pukul cream cheese dan susu pekat sampai berkrim dan tak berketul. Kalau nak kurang manis boleh kurangkan susu pekat ya.⁣

    Nak pukul gunakan mixer boleh, nak gunakan blender pun boleh.⁣

    2. Asingkan Telur Putih & Pukul⁣

    Seterusnya, asingkan telur putih dan telur kuning.⁣

    Ambil telur putih dan pukul sampai teksturnya berkrim (meringue). 3. Masukkan Telur Kuning Dalam Adunan Cream Cheese⁣

    Telur kuningnya pula jangan dibuang. Masukkan ke dalam adunan cream cheese yang telah dipukul bersama susu pekat tadi.⁣

    4. Campurkan Semua Bahan⁣

    Sekarang kita campurkan kesemua adunan yang di atas tadi sehingga sebati. Kaupkan saja guna senduk.⁣

    5. Tuang Dalam Loyang⁣

    Tuangkan adunan ini ke dalam loyang yang dah dilapik dengan baking paper. Kalau tak ada, boleh guna kertas buku biasa yang kosong.⁣

    6. Bakar⁣

    Panaskan oven dengan suhu 150 darjah selama 10 minit. Bakar secara water bath (isi loyang dalam bekas berisi air, macam dalam gambar di bawah). Letak air dalam loyang bawah, agak-agak dalam setengah loyang saja. Jangan sampai melimpah bila kita letak loyang kek tu. Masa panaskan oven, air tu akan mendidih.⁣

    Cara bakar secara ‘waterbath’. Bakar pada 160 darjah untuk 30 minit pertama dengan api atas bawah.⁣

    Rendahkan suhu pada 150 darjah untuk 25 minit seterusnya atau sehingga masak.⁣

    Kadang-kadang ikut oven juga, suhu mungkin berbeza. Jadi kalau nak pastikan sama ada dah masak atau belum, boleh cucuk dengan lidi dan tengok sama ada teksturnya masih melekat atau tak.⁣

    7. Sejukkan⁣

    Bila dah masak, biarkan 15 minit dalam oven dan barulah keluarkan ya. Pintu oven tu bukakan sed

  •  66  1  48 minutes ago
  • BERITA BEST! MAKAN PULUT MENANG RM500! Make sure, video awak tu creative. Pilihan video terbaik dari @zarinazainuddin_  sendiri jom, penyertaan tutup end july, mana tau rezeki menang. ORDER SEKARANG GAISSS.
.
NEXT DELIVERY 8/7 - 9/7 - 10/7 RABU KHAMIS JUMAAT.
.
SCHEDULE DELIVERY PULUT KUNING & RENDANG @zarinazainuddin_ NO 1 TERSEDAP MALAYSIA! HANYA DARI TEAM KAMI @copycakes_lily HARI RABU KHAMIS & JUMAAT. ‼️‼️‼️Order awal ya. Same day kami x terima tau. Torbaekkkkk!
.
👱🏻‍♀️LILY.
INSTAGRAM : @copycakes_lily .
NO PHONE : 012 384 8835 WHATAPPS ONLY.
.
KAWASAN JAJAHAN BAGI DELIVERY SETIAP HARI RABU.
👉SUNWAY.
👉USJ.
👉PUCHONG.
👉PUTRA HEIGHTS.
👉SAUJANA PUTRA.
👉🏻PETALING JAYA.
👉🏻SUBANG AIRPORT.
👉🏻U5 U3
👉🏻KAWASAN SEKITAR.
.
KAWASAN JAJAHAN BAGI DELIVERY SETIAP HARI KHAMIS.
👉SUNWAY.
👉USJ.
👉PUCHONG.
👉PUTRA HEIGHTS.
👉SAUJANA PUTRA.
👉🏻SRI PETALING.
👉🏻BUKIT JALIL.
👉🏻TPM.
👉🏻SG BESI.
👉🏻KUCHAI.
👉🏻CHERAS.
👉🏻KAWASAN SEKITAR.
.
KAWASAN JAJAHAN HARI JUMAAT.
👉🏻SUNWAY.
👉🏻SUBANG JAYA.
👉🏻SHAH ALAM.
👉🏻USJ.
👉🏻PUTRA HEIGHTS.
👉🏻KAWASAN SEKITAR.
.
DELIVERY CHARGE RM15.
.
SELF PICKUP PUTRA HEIGHTS SEC 8/3S.
.
http://www.wasap.my/+60123848835
http://www.wasap.my/+60123848835
http://www.wasap.my/+60123848835

#shahalam #sunway #subangjaya #usj #putraheight #saujanaputra #puchong #kinrara #cheras #bukitjalil #tpm #kinrara #pulutkuningzarinazainuddin #agentpulutkuningzarinazainuddin #trustedagent #teamagentlily #copycakes_lily #sukamakan #bazaarpaknil #BMF
  • BERITA BEST! MAKAN PULUT MENANG RM500! Make sure, video awak tu creative. Pilihan video terbaik dari @zarinazainuddin_ sendiri jom, penyertaan tutup end july, mana tau rezeki menang. ORDER SEKARANG GAISSS.
    .
    NEXT DELIVERY 8/7 - 9/7 - 10/7 RABU KHAMIS JUMAAT.
    .
    SCHEDULE DELIVERY PULUT KUNING & RENDANG @zarinazainuddin_ NO 1 TERSEDAP MALAYSIA! HANYA DARI TEAM KAMI @copycakes_lily HARI RABU KHAMIS & JUMAAT. ‼️‼️‼️Order awal ya. Same day kami x terima tau. Torbaekkkkk!
    .
    👱🏻‍♀️LILY.
    INSTAGRAM : @copycakes_lily .
    NO PHONE : 012 384 8835 WHATAPPS ONLY.
    .
    KAWASAN JAJAHAN BAGI DELIVERY SETIAP HARI RABU.
    👉SUNWAY.
    👉USJ.
    👉PUCHONG.
    👉PUTRA HEIGHTS.
    👉SAUJANA PUTRA.
    👉🏻PETALING JAYA.
    👉🏻SUBANG AIRPORT.
    👉🏻U5 U3
    👉🏻KAWASAN SEKITAR.
    .
    KAWASAN JAJAHAN BAGI DELIVERY SETIAP HARI KHAMIS.
    👉SUNWAY.
    👉USJ.
    👉PUCHONG.
    👉PUTRA HEIGHTS.
    👉SAUJANA PUTRA.
    👉🏻SRI PETALING.
    👉🏻BUKIT JALIL.
    👉🏻TPM.
    👉🏻SG BESI.
    👉🏻KUCHAI.
    👉🏻CHERAS.
    👉🏻KAWASAN SEKITAR.
    .
    KAWASAN JAJAHAN HARI JUMAAT.
    👉🏻SUNWAY.
    👉🏻SUBANG JAYA.
    👉🏻SHAH ALAM.
    👉🏻USJ.
    👉🏻PUTRA HEIGHTS.
    👉🏻KAWASAN SEKITAR.
    .
    DELIVERY CHARGE RM15.
    .
    SELF PICKUP PUTRA HEIGHTS SEC 8/3S.
    .
    http://www.wasap.my/+60123848835
    http://www.wasap.my/+60123848835
    http://www.wasap.my/+60123848835

    #shahalam #sunway #subangjaya #usj #putraheight #saujanaputra #puchong #kinrara #cheras #bukitjalil #tpm #kinrara #pulutkuningzarinazainuddin #agentpulutkuningzarinazainuddin #trustedagent #teamagentlily #copycakes_lily #sukamakan #bazaarpaknil #BMF

  •  1  0  48 minutes ago
  • BEZA DIET SABAR VS TAK SABAR

Sabar itu tangga konsisten, so carilah coach yg blh bimbing kita tak kita rugikan masa lg.

Jom join team CikDa 019 912 5457

In sha allah, kita sama2 sihat & comel sokmo

#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan
  • BEZA DIET SABAR VS TAK SABAR

    Sabar itu tangga konsisten, so carilah coach yg blh bimbing kita tak kita rugikan masa lg.

    Jom join team CikDa 019 912 5457

    In sha allah, kita sama2 sihat & comel sokmo

    #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

  •  3  0  58 minutes ago
  • 📢 SET MINI 📢
.
🍉RMN Chickpeas 240g RM16
.
▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
💙 Pakej Sutera 💙
🛒 Beli  1️⃣ botol 🚛 Postage ✔️RM8 SM ✔️RM15 SS ▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
💛 Pakej Cotton 💛 🛒Beli 2️⃣ botol
🚛 Postage
✔️RM9 SM ✔️ RM15 SS
.
BY POST SAHAJA
❌TIADA COD
.
Untuk order klik link whatsapp di bio👆beserta gambar snek. Terima kasih.😊
#kismis #kurma #buahkering #sukamakan #seleramalaysia #foodiehunter #makanmakan #mirafilzah #cikepal #sambaleena #ctdk #bondarozita #rumahhutan #kudapan #jajansedap #kacangsihat #kacangmurah #chickpeas #kacangkuda #pistachio #almond #badam #coklat #doorgift #kacang #amazincraze #mahnaz #signaturemarket #yusuftaiyoob #yuta
  • 📢 SET MINI 📢
    .
    🍉RMN Chickpeas 240g RM16
    .
    ▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
    💙 Pakej Sutera 💙
    🛒 Beli 1️⃣ botol 🚛 Postage ✔️RM8 SM ✔️RM15 SS ▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
    💛 Pakej Cotton 💛 🛒Beli 2️⃣ botol
    🚛 Postage
    ✔️RM9 SM ✔️ RM15 SS
    .
    BY POST SAHAJA
    ❌TIADA COD
    .
    Untuk order klik link whatsapp di bio👆beserta gambar snek. Terima kasih.😊
    #kismis #kurma #buahkering #sukamakan #seleramalaysia #foodiehunter #makanmakan #mirafilzah #cikepal #sambaleena #ctdk #bondarozita #rumahhutan #kudapan #jajansedap #kacangsihat #kacangmurah #chickpeas #kacangkuda #pistachio #almond #badam #coklat #doorgift #kacang #amazincraze #mahnaz #signaturemarket #yusuftaiyoob #yuta

  •  0  0  1 hour ago
  • Agenda di rumah ngabisin bahan kue 😁😁
Tadi pagi pingin buat donat, tapi raginya habis, mau ke pasar males.. belum waktunya belanja juga karena belanjaan pekan lalu masih ada untuk sehari dua hari ke depan.
Buka-buka ig sambil cari-cari inspirasi menu masakan sebelum belanja, ketemu postingan martabak bagus banget. Lihat bahan-bahannya, nah ga pake ragi, bisa nih buat. Baking powdernya aku pake yg biasa aja, bukan BPDA.
Resepnya aku SS aja ya, males mau ngetik. 
Alhamdulillah kali ini cukup berhasil eksekusi resep martabak, walaupun belum bagus banget tapi udah jauh lebih baik dari beberapa kali eksekusi resep-resep yang berbeda.
Oya, martabaknya aku panggang di teflon ukuran 18 cm. Jadi 1 resep itu bisa dapet 4 martabak ukuran 18 cm.
Warnanya memang negro gitu ya. Tapi rasanya mantap dan ga pahit.
In syaa Allah lain kali aku akan coba lagi resep ini, semoga hasilnya lebih baik.

#cemilan
#martabak
#martabakmanis
#martabakteflon
#sukamakan
#sukamasak
#cookingwithlove
  • Agenda di rumah ngabisin bahan kue 😁😁
    Tadi pagi pingin buat donat, tapi raginya habis, mau ke pasar males.. belum waktunya belanja juga karena belanjaan pekan lalu masih ada untuk sehari dua hari ke depan.
    Buka-buka ig sambil cari-cari inspirasi menu masakan sebelum belanja, ketemu postingan martabak bagus banget. Lihat bahan-bahannya, nah ga pake ragi, bisa nih buat. Baking powdernya aku pake yg biasa aja, bukan BPDA.
    Resepnya aku SS aja ya, males mau ngetik.
    Alhamdulillah kali ini cukup berhasil eksekusi resep martabak, walaupun belum bagus banget tapi udah jauh lebih baik dari beberapa kali eksekusi resep-resep yang berbeda.
    Oya, martabaknya aku panggang di teflon ukuran 18 cm. Jadi 1 resep itu bisa dapet 4 martabak ukuran 18 cm.
    Warnanya memang negro gitu ya. Tapi rasanya mantap dan ga pahit.
    In syaa Allah lain kali aku akan coba lagi resep ini, semoga hasilnya lebih baik.

    #cemilan
    #martabak
    #martabakmanis
    #martabakteflon
    #sukamakan
    #sukamasak
    #cookingwithlove

  •  1  0  1 hour ago
  • nak lagi resepi? Follow je @resepimasakan.my

Koci Labu Permata
Bahan A
1 pkt tepong pulut.. 500gm.
2 cwn labu dkukus dn dlenyek halus
Sdkt grm n air..
Bancuh semua.. Uli. Lembut.. Sbelum tu buat inti kelapa..
1 bj kelapa parut muda..
Gula kabung sekeping atau gula merah + gula putih.. Gula ikut kmanisan kt nak.. Grm air sikit daun pndn.. Msk sampai pkt sebati.. Bolih dkpl
Buh sikit tepong pun ok..
Bulat kt doh buh inti.. Buat sampai habis.
Adunn putih. Bhn B
1 1/2 cwn santan.
2 1/2 cwn air.
1 cwn tepong beras.
4 sd b tepong gandum.
4 sdb tepong jagung. Sdkt grm.
2 helai daun pndn.
Campur semua tapis.. Pnskn wapje.
Acuan sapu minyak ..pengukus pnskn..
Duh buh dlm acuan.. Bila air pengukus mngelegak baru ltk adunn td. Kecilkn api sikit..
Masak dlm 10k 15 mnt. Angkat penutup agak2 3 mnt baru tutup api.

Kredit: Badariah Abd Rahman

#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan
  • nak lagi resepi? Follow je @resepimasakan.my

    Koci Labu Permata
    Bahan A
    1 pkt tepong pulut.. 500gm.
    2 cwn labu dkukus dn dlenyek halus
    Sdkt grm n air..
    Bancuh semua.. Uli. Lembut.. Sbelum tu buat inti kelapa..
    1 bj kelapa parut muda..
    Gula kabung sekeping atau gula merah + gula putih.. Gula ikut kmanisan kt nak.. Grm air sikit daun pndn.. Msk sampai pkt sebati.. Bolih dkpl
    Buh sikit tepong pun ok..
    Bulat kt doh buh inti.. Buat sampai habis.
    Adunn putih. Bhn B
    1 1/2 cwn santan.
    2 1/2 cwn air.
    1 cwn tepong beras.
    4 sd b tepong gandum.
    4 sdb tepong jagung. Sdkt grm.
    2 helai daun pndn.
    Campur semua tapis.. Pnskn wapje.
    Acuan sapu minyak ..pengukus pnskn..
    Duh buh dlm acuan.. Bila air pengukus mngelegak baru ltk adunn td. Kecilkn api sikit..
    Masak dlm 10k 15 mnt. Angkat penutup agak2 3 mnt baru tutup api.

    Kredit: Badariah Abd Rahman

    #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

  •  20  0  1 hour ago

Top #sukamakan Posts

  • Picit Like ye kak
• • • • • •
ButterCakeMixFruits
Bahan-Bahan....
2Cwan tpung kek
½Cwan gula
4Sdu bsar susu pekat
250g butter
1Sdu kcil ovellet
1Sdu kcil asen Vanilla
5Bji telur
1Mngkuk kecil mixed fruits
Cara-Caranya
Mix butter+gula+ovellet shingga kembang...msukkn tlur sbiji²,cmpurkn susu+asen vanilla.Msukkn tpung+sparuh mixed fruits,kcau sbati.Sparuh lgi mixed fruits,tburkn ke atas adunn.Bkar shu 130°-45mnit...
.

Kredit Resepi : ruzana ramli
..
Jom Jom Follow kak 
@resepikitchen
@resepikitchen
  • Picit Like ye kak
    • • • • • •
    ButterCakeMixFruits
    Bahan-Bahan....
    2Cwan tpung kek
    ½Cwan gula
    4Sdu bsar susu pekat
    250g butter
    1Sdu kcil ovellet
    1Sdu kcil asen Vanilla
    5Bji telur
    1Mngkuk kecil mixed fruits
    Cara-Caranya
    Mix butter+gula+ovellet shingga kembang...msukkn tlur sbiji²,cmpurkn susu+asen vanilla.Msukkn tpung+sparuh mixed fruits,kcau sbati.Sparuh lgi mixed fruits,tburkn ke atas adunn.Bkar shu 130°-45mnit...
    .

    Kredit Resepi : ruzana ramli
    ..
    Jom Jom Follow kak
    @resepikitchen
    @resepikitchen

  •  495  7  19 hours ago
  • kalian yg doyan enoki setelah tau berita kemaren masih pada makan apa stop dulu nih? 😭
.
Ngiler kan guys?
Follow dulu dong
@mouthwateringpost
@mouthwateringpost
@mouthwateringpost

Jangan mau ngiler sendirian!!!
Tag siapapun yg mau kamu ajak ngiler bareng 😋
Scroll untuk liat liat postingan lain yg sama sama bikin ngiler yaaaa 😍

#jakartafood #jakarta #malaysianfoodie #makananenak #sukamasak #sukamakan #kulinerindonesia #indonesianfood #makanan #indonesia #satisfyingvideos #mukbang #viral #videomasak #masakyuk #recipe #resepenak #resepmasakan #videoresep #makanenak #resepmakan #koreanfood #먹스타그램 #asmr #먹방 #food #instafood #masakanibu #yummy

#Repost @agakenyang
• • • • •
JAMUR ENOKI CRISPY CUMA 3 BAHAN ulpaperimen .
Selengkapnya bisa nonton di channel Agakenyang yaaa, untuk tau cara buatnya gimana, rasanya, dan dapet nilai berapa dari babang @mekha_sidharta 🙊🙊 .
Buat yang recook jangan lupa mention biar aku repost😘💕
  • kalian yg doyan enoki setelah tau berita kemaren masih pada makan apa stop dulu nih? 😭
    .
    Ngiler kan guys?
    Follow dulu dong
    @mouthwateringpost
    @mouthwateringpost
    @mouthwateringpost

    Jangan mau ngiler sendirian!!!
    Tag siapapun yg mau kamu ajak ngiler bareng 😋
    Scroll untuk liat liat postingan lain yg sama sama bikin ngiler yaaaa 😍

    #jakartafood #jakarta #malaysianfoodie #makananenak #sukamasak #sukamakan #kulinerindonesia #indonesianfood #makanan #indonesia #satisfyingvideos #mukbang #viral #videomasak #masakyuk #recipe #resepenak #resepmasakan #videoresep #makanenak #resepmakan #koreanfood #먹스타그램 #asmr #먹방 #food #instafood #masakanibu #yummy

    #Repost @agakenyang
    • • • • •
    JAMUR ENOKI CRISPY CUMA 3 BAHAN ulpaperimen .
    Selengkapnya bisa nonton di channel Agakenyang yaaa, untuk tau cara buatnya gimana, rasanya, dan dapet nilai berapa dari babang @mekha_sidharta 🙊🙊 .
    Buat yang recook jangan lupa mention biar aku repost😘💕

  •  3,024  16  3 July, 2020
  • Picit Like ye kak
• • • • • •
APAM GULA HANGUS

Bahan gula hangus :
1 cawan gula
1 cawan air

Cara-cara :
1. Masak gula sampai perang, kemudian tuangkan air dan kacau sebati. 
2. Sejukkan. 

Bahan apam :
1 1/2 cawan tepung gandum
2 sb gula 
2 sb susu pekat manis
2 sb marjerin
1/2 cawan minyak masak/jagung
2 biji telur 
1 st soda bikarbonat

Cara-cara :
1. Blend marjerin, telur, susu, minyak, soda bikarbonat dan gula.
2. Masukkan gula hangus, blend sekejap hingga sebati.
3. Masukkan tepung, blend lagi.
4. Oles sedikit minyak pd acuan dan tuangkan adunan 3/4 penuh ke dalam acuan dan kukus selama 15 minit dengan menggunakan api yang kuat dan lagi 20 minit dengan api sederhana.

Selamat mencuba
.
Jom Jom Follow kak 
@resepikitchen
@resepikitchen
  • Picit Like ye kak
    • • • • • •
    APAM GULA HANGUS

    Bahan gula hangus :
    1 cawan gula
    1 cawan air

    Cara-cara :
    1. Masak gula sampai perang, kemudian tuangkan air dan kacau sebati.
    2. Sejukkan.

    Bahan apam :
    1 1/2 cawan tepung gandum
    2 sb gula
    2 sb susu pekat manis
    2 sb marjerin
    1/2 cawan minyak masak/jagung
    2 biji telur
    1 st soda bikarbonat

    Cara-cara :
    1. Blend marjerin, telur, susu, minyak, soda bikarbonat dan gula.
    2. Masukkan gula hangus, blend sekejap hingga sebati.
    3. Masukkan tepung, blend lagi.
    4. Oles sedikit minyak pd acuan dan tuangkan adunan 3/4 penuh ke dalam acuan dan kukus selama 15 minit dengan menggunakan api yang kuat dan lagi 20 minit dengan api sederhana.

    Selamat mencuba
    .
    Jom Jom Follow kak
    @resepikitchen
    @resepikitchen

  •  420  3  19 hours ago
  • Picit Like ye kak
• • • • • •
Berair mulut wei

Kredit: Adilla Zainudin
.
Jom Jom Follow kak 
@resepikitchen
@resepikitchen
  • Picit Like ye kak
    • • • • • •
    Berair mulut wei

    Kredit: Adilla Zainudin
    .
    Jom Jom Follow kak
    @resepikitchen
    @resepikitchen

  •  723  4  1 July, 2020
  • Wahhhh ini nih udah pada cobain belum menu terbaru di @dusunsemilir  Ayam Panggang Kalasan. Humm menggoda banget ga tuh ayamnya di cocol sambel nya yang maknyus banget di makan sama nasi yang masih panas. Duhhh mimin ga kuat liatnya pengen nyobain terus rasanya hehe. Yuk ajak keluarga, saudara, dan kerabat untuk langsung berwisata di Dusun Semilir dan jangan sampai kelewatan Kulinerannya yang maknyus mantap di lidah bikin ketagihan. 
#kulinerdusunsemilir #dusunsemilirecopark #dusunsemilir #kuliner #kulinersemarang #kulinerjateng #kulinerindonesia #sukapedas #sukamakan #ayam #ayamkalasan #foodblogger #semarangfoodhunter #semarangkuliner #kulinerjateng #masakanindonesia #masakannusantara #bumbukalasan #demenmakan #hungryfever
  • Wahhhh ini nih udah pada cobain belum menu terbaru di @dusunsemilir Ayam Panggang Kalasan. Humm menggoda banget ga tuh ayamnya di cocol sambel nya yang maknyus banget di makan sama nasi yang masih panas. Duhhh mimin ga kuat liatnya pengen nyobain terus rasanya hehe. Yuk ajak keluarga, saudara, dan kerabat untuk langsung berwisata di Dusun Semilir dan jangan sampai kelewatan Kulinerannya yang maknyus mantap di lidah bikin ketagihan.
    #kulinerdusunsemilir #dusunsemilirecopark #dusunsemilir #kuliner #kulinersemarang #kulinerjateng #kulinerindonesia #sukapedas #sukamakan #ayam #ayamkalasan #foodblogger #semarangfoodhunter #semarangkuliner #kulinerjateng #masakanindonesia #masakannusantara #bumbukalasan #demenmakan #hungryfever

  •  137  24  19 hours ago
  • Picit Like ye kak
• • • • • •
Biskut Mama Carries

Bahan-bahan biskut:
250g butter
115g gula ising
150g tepung jagung
350g tepung gandum (cap bunga rose)
25g susu tepung
1 biji kuning telur
Cara-cara:
Satukan butter, gula dan kuning telur. Pukul manja menggunakan senduk sahaja. Pukul sehingga sebati.
Bila dah sebati, masukkan tepung jagung dan uli sebati.
Kemudian masukkan tepung gandum, uli sehingga doh tak melekat di tangan. Gelek dan terap mengikut bentuk acuan.
Ketepikan seketika untuk membuat royal icing pula.
Royal icing:
2 biji putih telur
175g gula icing
2 sudu makan tepung jagung
Cara-cara:
Pukul telur putih sampai bertanduk. Masukkan gula icing dan putar sampai berkilat dan likat.
Kemudian masukkan tepung jagung. Pukul sampai semua bahan-bahan tak jatuh jika diterbalikkan.
Masukkan dalam piping bag dan pipe atas biskut. Boleh deco mengikut kepuasan hati.
Bakar biskut suhu 150C dalam 15 minit. Jaga suhu, bila setengah masa turunkan suhu..
.
Jom Jom Follow kak 
@resepikitchen
@resepikitchen
  • Picit Like ye kak
    • • • • • •
    Biskut Mama Carries

    Bahan-bahan biskut:
    250g butter
    115g gula ising
    150g tepung jagung
    350g tepung gandum (cap bunga rose)
    25g susu tepung
    1 biji kuning telur
    Cara-cara:
    Satukan butter, gula dan kuning telur. Pukul manja menggunakan senduk sahaja. Pukul sehingga sebati.
    Bila dah sebati, masukkan tepung jagung dan uli sebati.
    Kemudian masukkan tepung gandum, uli sehingga doh tak melekat di tangan. Gelek dan terap mengikut bentuk acuan.
    Ketepikan seketika untuk membuat royal icing pula.
    Royal icing:
    2 biji putih telur
    175g gula icing
    2 sudu makan tepung jagung
    Cara-cara:
    Pukul telur putih sampai bertanduk. Masukkan gula icing dan putar sampai berkilat dan likat.
    Kemudian masukkan tepung jagung. Pukul sampai semua bahan-bahan tak jatuh jika diterbalikkan.
    Masukkan dalam piping bag dan pipe atas biskut. Boleh deco mengikut kepuasan hati.
    Bakar biskut suhu 150C dalam 15 minit. Jaga suhu, bila setengah masa turunkan suhu..
    .
    Jom Jom Follow kak
    @resepikitchen
    @resepikitchen

  •  377  4  2 July, 2020
  • Picit Like ye kak
• • • • • •
Creampuff filling durian.. Okay resepi ni ada 2 bahagian ya
1 bahagian puff
1bahagian filling tu

Bahan untuk puff

1cawan air(dalam 236mls)
1/2cawan pure butter saya guna salted( kalau guna unsalted kena tambah 1/2st garam larutkan dalam air)
1cawan tepung gandum anggaran 125g
2st serbuk penaik auak bersama gandum
4 biji telur gred A

Caranya

1-panaskan oven suhu antara 170-180’c
2-larutkan butter dalam air biar menggelegak
3-masukkan tepung gandum yang diayak bersama serbuk penaik matikan api. Kacau adunan tadi sampai doh tidak melekat pada periuk masa ni boleh buka semula api tapi perlahan sahaja.
Bila doh dah tak melekat dekat periuk matikan api dan biarkan suam
4-masukkan doh ke dalam besen atau mangkuk atau apa sahaja.
5-doh jangan terlampau sejuk jangan terlampau panas.
6-mix doh sendirian dahulu kemudian masukkan telur sebiji2
7-masukkan doh ke dalam piping bag dan gunakan nozel 1m untu paipkan adunan puff.
8- 1 adunan boleh dapat dalam 50pcs.
9- bakar dalam oven selama 30-40 min
10- bila masak kekuarkan cp dan sejukkan
.
Jom Jom Follow kak 
@resepikitchen
@resepikitchen
  • Picit Like ye kak
    • • • • • •
    Creampuff filling durian.. Okay resepi ni ada 2 bahagian ya
    1 bahagian puff
    1bahagian filling tu

    Bahan untuk puff

    1cawan air(dalam 236mls)
    1/2cawan pure butter saya guna salted( kalau guna unsalted kena tambah 1/2st garam larutkan dalam air)
    1cawan tepung gandum anggaran 125g
    2st serbuk penaik auak bersama gandum
    4 biji telur gred A

    Caranya

    1-panaskan oven suhu antara 170-180’c
    2-larutkan butter dalam air biar menggelegak
    3-masukkan tepung gandum yang diayak bersama serbuk penaik matikan api. Kacau adunan tadi sampai doh tidak melekat pada periuk masa ni boleh buka semula api tapi perlahan sahaja.
    Bila doh dah tak melekat dekat periuk matikan api dan biarkan suam
    4-masukkan doh ke dalam besen atau mangkuk atau apa sahaja.
    5-doh jangan terlampau sejuk jangan terlampau panas.
    6-mix doh sendirian dahulu kemudian masukkan telur sebiji2
    7-masukkan doh ke dalam piping bag dan gunakan nozel 1m untu paipkan adunan puff.
    8- 1 adunan boleh dapat dalam 50pcs.
    9- bakar dalam oven selama 30-40 min
    10- bila masak kekuarkan cp dan sejukkan
    .
    Jom Jom Follow kak
    @resepikitchen
    @resepikitchen

  •  278  3  3 July, 2020
  • nak lagi resepi, boleh follow @resepiibu.my

Jumpa resepi nasi arab mudah ni. Sedap katanya walaupun tanpa guna rempah nasi arab yg biasa d jual. Jom kita cuba
.
Bhn utk rebusan ayam & sup
1 biji tomato
1 sk jintan manis (biji)
1 sk ketumbar (biji)
3 biji buah pelaga
1kiub ayam
1/2 sk serbuk kunyit
1 sk rempah kurma
Akar ketumbar
Garam
.
Utk nasi
Tumis bwg besar halia & 3 sekwn
Ambil air rebusan ayam
1 cwn beras 2 cwn air
Sy tumis dgn butter sb xde minyak sapi
.
Sambal arab
Cili api & cili merah
Tomato
Bwg putih
Daun ketumbar
Garam
(Blend + jus lemon)
.
Salatoh
Cam dlm gambar. Nenas tu sy tambah je. Garam gula + jus lemon...bkn guna cuka
.
Ayam yg nk bakar
tambah bhn perapan ni :
Serbuk kari
Serbuk cili
Sos tiram
Garam
Brown sugar / madu (sy letak dua²)
Minyak masak (2 sdb)
.
Kredit: Norul Azmah

#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan
  • nak lagi resepi, boleh follow @resepiibu.my

    Jumpa resepi nasi arab mudah ni. Sedap katanya walaupun tanpa guna rempah nasi arab yg biasa d jual. Jom kita cuba
    .
    Bhn utk rebusan ayam & sup
    1 biji tomato
    1 sk jintan manis (biji)
    1 sk ketumbar (biji)
    3 biji buah pelaga
    1kiub ayam
    1/2 sk serbuk kunyit
    1 sk rempah kurma
    Akar ketumbar
    Garam
    .
    Utk nasi
    Tumis bwg besar halia & 3 sekwn
    Ambil air rebusan ayam
    1 cwn beras 2 cwn air
    Sy tumis dgn butter sb xde minyak sapi
    .
    Sambal arab
    Cili api & cili merah
    Tomato
    Bwg putih
    Daun ketumbar
    Garam
    (Blend + jus lemon)
    .
    Salatoh
    Cam dlm gambar. Nenas tu sy tambah je. Garam gula + jus lemon...bkn guna cuka
    .
    Ayam yg nk bakar
    tambah bhn perapan ni :
    Serbuk kari
    Serbuk cili
    Sos tiram
    Garam
    Brown sugar / madu (sy letak dua²)
    Minyak masak (2 sdb)
    .
    Kredit: Norul Azmah

    #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

  •  483  2  2 July, 2020