#masakanmelayu Instagram Photos & Videos

masakanmelayu - 185.7k posts

Hashtag Popularity

11.6
average comments
428.6
average likes

Latest #masakanmelayu Posts

  • Selamat Pagi Guys. Berita Baikk.. !!! Order sudah dibuka untuk hari RABU tarikh 12/8/2020 di kawasan yang seperti yang tertera di Gambar. COD di kawasan Bdr Sri Damansara, Damansara Damai, Damansara, Kota Damansara, Sg Buloh dan berdekatan 😉. So ape lagi guys. Tekan LINK kat BIO untuk order dan pertanyaan.
.
Oh ya, kepada yg berada di luar kawasan untuk COD, jgn risau, hujung minggu ktorg open order utk korang pulak na 🥰. 
.
#foodtrap #pulutkuning #pulut #rendangayam #rendang #ayam #malayfood #masakanmelayu #sayajual #makanan #malaysianfood #2020 #makananviral #viral #sedap #restoran #damansara #sungaibuloh #sgbuloh #kepong #kualalumpur #malaycuisine #kl #murah #terengganu #cod #coddamansara #codsgbuloh #codkl #malaysia
  • Selamat Pagi Guys. Berita Baikk.. !!! Order sudah dibuka untuk hari RABU tarikh 12/8/2020 di kawasan yang seperti yang tertera di Gambar. COD di kawasan Bdr Sri Damansara, Damansara Damai, Damansara, Kota Damansara, Sg Buloh dan berdekatan 😉. So ape lagi guys. Tekan LINK kat BIO untuk order dan pertanyaan.
    .
    Oh ya, kepada yg berada di luar kawasan untuk COD, jgn risau, hujung minggu ktorg open order utk korang pulak na 🥰.
    .
    #foodtrap #pulutkuning #pulut #rendangayam #rendang #ayam #malayfood #masakanmelayu #sayajual #makanan #malaysianfood #2020 #makananviral #viral #sedap #restoran #damansara #sungaibuloh #sgbuloh #kepong #kualalumpur #malaycuisine #kl #murah #terengganu #cod #coddamansara #codsgbuloh #codkl #malaysia

  •  0  0  17 minutes ago
  • BEEF TERIYAKI⁣⁣
.⁣⁣
By @linasutiono⁣⁣
.⁣
.⁣
Bundaa please beri masakan ini nilai 1-10 yaaaa

Bunda kebingungan nyari resep masak yang enak ? Kita update setiap hari lhoo..
Yuk buruan follow kita di :
@resepngetop 
@resepngetop 
@resepngetop 
=====================
#resepngetop 
JANGAN LUPA SENTUH 💗️ YA BUN 👌
BIAR KITA MAKIN SEMANGAT UPDATENYA ☝

Bahan :⁣⁣
400 gr daging sapi has dlm, iris tipis⁣⁣
1 bh b.bombay, iris memanjang⁣⁣
1/2 bh paprika hijau, iris⁣⁣
3 siung b.putih, cincang kasar⁣⁣
Garam, gula pasir secukupnya⁣⁣
Air panas secukupnya⁣⁣
Minyak utk menumis⁣⁣
.⁣⁣
Bahan rendaman :⁣⁣
4 sdm saus teriyaki⁣⁣
1 sdm saus tiram⁣⁣
3 sdm kecap manis⁣⁣
1/2 sdt merica⁣⁣
1 sdm minyak wijen⁣⁣
1/2 sdt gula pasir⁣⁣
2 cm jahe, parut, peras, ambil airnya⁣⁣
.⁣⁣
Caranya :⁣⁣
*Rendam daging sapi dengan bahan rendaman selama 30 menit.⁣⁣
*Tumis b.putih dengan hingga harum lalu masukkan daging sapinya beserta rendaman sausnya aduk2 hingga berubah warna, lalu tuangkan air panas  diamkan beberapa saat hingga daging empuk, tes rasa, lalu masukkan b.bombay dan paprika hijau,  tambahkan gula, kecap manis dan garam bila perlu, aduk2 hingga b.bombay layu.⁣⁣
*Angkat, sajikan⁣⁣

#videomasak
#resepmasak
#jelajahmakanan
#indonesiapunya
#jelajahnusantara
#resepibonda
#masakanmelayu #masakmasak #masakapahariini #sayamasak #jommakan #masakankampung #sayasukamasak #resepisedap #masakanhariini #kakimakan #sedapsangat #vitdaily #sukamasak #resepi #foodpornmalaysia #sukamakan #makanfree #sedapgiler #makanansedap #lupadiet
  • BEEF TERIYAKI⁣⁣
    .⁣⁣
    By @linasutiono⁣⁣
    .⁣
    .⁣
    Bundaa please beri masakan ini nilai 1-10 yaaaa

    Bunda kebingungan nyari resep masak yang enak ? Kita update setiap hari lhoo..
    Yuk buruan follow kita di :
    @resepngetop
    @resepngetop
    @resepngetop
    =====================
    #resepngetop
    JANGAN LUPA SENTUH 💗️ YA BUN 👌
    BIAR KITA MAKIN SEMANGAT UPDATENYA ☝

    Bahan :⁣⁣
    400 gr daging sapi has dlm, iris tipis⁣⁣
    1 bh b.bombay, iris memanjang⁣⁣
    1/2 bh paprika hijau, iris⁣⁣
    3 siung b.putih, cincang kasar⁣⁣
    Garam, gula pasir secukupnya⁣⁣
    Air panas secukupnya⁣⁣
    Minyak utk menumis⁣⁣
    .⁣⁣
    Bahan rendaman :⁣⁣
    4 sdm saus teriyaki⁣⁣
    1 sdm saus tiram⁣⁣
    3 sdm kecap manis⁣⁣
    1/2 sdt merica⁣⁣
    1 sdm minyak wijen⁣⁣
    1/2 sdt gula pasir⁣⁣
    2 cm jahe, parut, peras, ambil airnya⁣⁣
    .⁣⁣
    Caranya :⁣⁣
    *Rendam daging sapi dengan bahan rendaman selama 30 menit.⁣⁣
    *Tumis b.putih dengan hingga harum lalu masukkan daging sapinya beserta rendaman sausnya aduk2 hingga berubah warna, lalu tuangkan air panas diamkan beberapa saat hingga daging empuk, tes rasa, lalu masukkan b.bombay dan paprika hijau, tambahkan gula, kecap manis dan garam bila perlu, aduk2 hingga b.bombay layu.⁣⁣
    *Angkat, sajikan⁣⁣

    #videomasak
    #resepmasak
    #jelajahmakanan
    #indonesiapunya
    #jelajahnusantara
    #resepibonda
    #masakanmelayu #masakmasak #masakapahariini #sayamasak #jommakan #masakankampung #sayasukamasak #resepisedap #masakanhariini #kakimakan #sedapsangat #vitdaily #sukamasak #resepi #foodpornmalaysia #sukamakan #makanfree #sedapgiler #makanansedap #lupadiet

  •  2  0  20 minutes ago
  • Baklava khas turki...
Gimana menurutmu guys 😊⁣
Tag temenmu ya guys 😊
•⁣⁣⁣⁣⁣⁣•⁣⁣⁣⁣⁣⁣•⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
❤️Like 🔄Share 💬Comment⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
📌Tag Teman Kamu!⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
•⁣⁣⁣⁣⁣⁣•⁣⁣⁣⁣⁣⁣•⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
Yuk follow 👉🏻 @bukuresepfavorit .⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
Yuk follow 👉🏻 @bukuresepfavorit .⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
Yuk follow 👉🏻 @bukuresepfavorit .⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
•⁣⁣⁣⁣⁣⁣•⁣⁣⁣⁣⁣⁣•⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
Cr. @tadimnotlari
⁣⁣•⁣⁣⁣⁣⁣⁣•⁣⁣⁣⁣⁣⁣•⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
#bukuresepfavorit #menuuntukbesok #resepmasakan #resepmasak #yukbelajarmasak #resepmudah #resepyummy #masakmasak #laukpauk #masakanhariini #resepibu #resepibonda ⁣#masakanmelayu #sayasukamasak #jommakan #resepidiet #vitdaily #masaksendiri #masakankampung #resepibonda #makananmelayu #makanmalam #masakansimple #kongsiresepi #makanapaplgmoment #jjcm2018 #makananindonesia #maknyus #hobimasak
  • Baklava khas turki...
    Gimana menurutmu guys 😊⁣
    Tag temenmu ya guys 😊
    •⁣⁣⁣⁣⁣⁣•⁣⁣⁣⁣⁣⁣•⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
    ❤️Like 🔄Share 💬Comment⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
    📌Tag Teman Kamu!⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
    •⁣⁣⁣⁣⁣⁣•⁣⁣⁣⁣⁣⁣•⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
    Yuk follow 👉🏻 @bukuresepfavorit .⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
    Yuk follow 👉🏻 @bukuresepfavorit .⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
    Yuk follow 👉🏻 @bukuresepfavorit .⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
    •⁣⁣⁣⁣⁣⁣•⁣⁣⁣⁣⁣⁣•⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
    Cr. @tadimnotlari
    ⁣⁣•⁣⁣⁣⁣⁣⁣•⁣⁣⁣⁣⁣⁣•⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
    #bukuresepfavorit #menuuntukbesok #resepmasakan #resepmasak #yukbelajarmasak #resepmudah #resepyummy #masakmasak #laukpauk #masakanhariini #resepibu #resepibonda ⁣#masakanmelayu #sayasukamasak #jommakan #resepidiet #vitdaily #masaksendiri #masakankampung #resepibonda #makananmelayu #makanmalam #masakansimple #kongsiresepi #makanapaplgmoment #jjcm2018 #makananindonesia #maknyus #hobimasak

  •  5  0  29 minutes ago
  • Sentuh (LOVE) 💖 jangan lupa yah dan follow @masaksendirimakananmu ⁣
⁣
SAYUR BENING KELOR⁣⁣
by @leenaa.hamiid⁣⁣
⁣
Manfaat nya ternyata banyak banget ngets ngets 👍🏻⁣⁣
⁣
7x VIT C pada jeruk⁣⁣
4x calsium pada susu⁣⁣
4x vitamin A pada wortel⁣⁣
2x protein pada susu⁣⁣
3x potasium pada pisang⁣⁣
⁣
Khasiat Daun Kelor untuk kesehatan tubuh:⁣⁣
. Mencegah perkembangan sel Kanker, . Menyehatkan Mata, . Menurunkan Kadar Gula, . Antioksidan, . Menurunkan Kolesterol, . Gizi untuk Ibu Menyusui,⁣⁣
. Sebagai Anti-Penuaan, . Menyehatkan Pencernaan.⁣⁣
.⁣WHO menobatkan kelor sebagai pohon ajaib setelah melakukan studi dan menemukan bahwa tumbuhan ini berjasa sebagai penambah kesehatan berharga murah selama 40 tahun ini di negara-negara termiskin di dunia. ⁣⁣
Pohon kelor memang tersebar luas di padang-padang Afrika, Amerika Latin, dan Asia. National Institute of Health (NIH) pada 21 Maret 2008 mengatakan :⁣⁣
bahwa pohon kelor Telah digunakan sebagai obat oleh berbagai kelompok etnis asli untuk mencegah atau mengobati lebih dari 300 jenis penyakit. ⁣⁣
Mantappp yaaa 👍🏻👍🏻👍🏻⁣⁣
⁣
Cara masaknya :⁣⁣
Rebus 1 buah jagung yg suda dipotong2, tunggu sampai agak Mateng lalu masukan labu kuning yg sudah dipotong2 jg, tambahkan 1 siung bawang merah & putih yg sudah di iris tipis2, klo jagung & labu udah Mateng masukan segenggam daun kelor.⁣⁣
Aduk sebentar matikan kompor, masukan himsalt, rasa manis nya udah ada dari jagung & labu kuning 😉⁣⁣
Murah dan berkhasiattt 👍🏻⁣⁣
⁣
Source dr @zaidulakbar .⁣⁣
⁣
#masaksendirimakananmu #resepkue #resepmakanan #resepmasak #resepyummy #reseproemahku #resepmudah #reseprumahan #resepdapur #resepindonesia #resepmasakanindonesia #resepbunda #masakantradisional #masakansunda #masakanjawa #masakanmelayu #masakankampung  #masakanenak #masakanbanjar #capcay #kumpulanresepmasakan #masakandaerah #resepmasakanemak #resepdapurku #resepkueharian #videoresep #resepkuetradisional
  • Sentuh (LOVE) 💖 jangan lupa yah dan follow @masaksendirimakananmu

    SAYUR BENING KELOR⁣⁣
    by @leenaa.hamiid⁣⁣

    Manfaat nya ternyata banyak banget ngets ngets 👍🏻⁣⁣

    7x VIT C pada jeruk⁣⁣
    4x calsium pada susu⁣⁣
    4x vitamin A pada wortel⁣⁣
    2x protein pada susu⁣⁣
    3x potasium pada pisang⁣⁣

    Khasiat Daun Kelor untuk kesehatan tubuh:⁣⁣
    . Mencegah perkembangan sel Kanker, . Menyehatkan Mata, . Menurunkan Kadar Gula, . Antioksidan, . Menurunkan Kolesterol, . Gizi untuk Ibu Menyusui,⁣⁣
    . Sebagai Anti-Penuaan, . Menyehatkan Pencernaan.⁣⁣
    .⁣WHO menobatkan kelor sebagai pohon ajaib setelah melakukan studi dan menemukan bahwa tumbuhan ini berjasa sebagai penambah kesehatan berharga murah selama 40 tahun ini di negara-negara termiskin di dunia. ⁣⁣
    Pohon kelor memang tersebar luas di padang-padang Afrika, Amerika Latin, dan Asia. National Institute of Health (NIH) pada 21 Maret 2008 mengatakan :⁣⁣
    bahwa pohon kelor Telah digunakan sebagai obat oleh berbagai kelompok etnis asli untuk mencegah atau mengobati lebih dari 300 jenis penyakit. ⁣⁣
    Mantappp yaaa 👍🏻👍🏻👍🏻⁣⁣

    Cara masaknya :⁣⁣
    Rebus 1 buah jagung yg suda dipotong2, tunggu sampai agak Mateng lalu masukan labu kuning yg sudah dipotong2 jg, tambahkan 1 siung bawang merah & putih yg sudah di iris tipis2, klo jagung & labu udah Mateng masukan segenggam daun kelor.⁣⁣
    Aduk sebentar matikan kompor, masukan himsalt, rasa manis nya udah ada dari jagung & labu kuning 😉⁣⁣
    Murah dan berkhasiattt 👍🏻⁣⁣

    Source dr @zaidulakbar .⁣⁣

    #masaksendirimakananmu #resepkue #resepmakanan #resepmasak #resepyummy #reseproemahku #resepmudah #reseprumahan #resepdapur #resepindonesia #resepmasakanindonesia #resepbunda #masakantradisional #masakansunda #masakanjawa #masakanmelayu #masakankampung #masakanenak #masakanbanjar #capcay #kumpulanresepmasakan #masakandaerah #resepmasakanemak #resepdapurku #resepkueharian #videoresep #resepkuetradisional

  •  3  0  1 hour ago
  • Picit LOVE dulu ya kak
• • • • • •
Sejukkan tekak..sagu gula Melaka 1 adunan 2 versi..nk mkn dgn sos kastard atau pun dgn kelapa.
cikza bgi resepi sekali.

3 cwan sagu direbus separuh masak dn di lalu bwah air mengalir untuk buang kanji ketepikan.
dlm periuk masukkan 3 keping nise atau pun gula Melaka sedikit gula pasir,air dan daun pandan disimpul.air dlm 1 litter.dh menggelegak masukkan sagu tdi kacau sampai masak dh x ada yg biji putih2.angkat dn boleh lah masukkan kedlm loyang.betul2 sejuk bru potong..

sos kastard.

1 tin susu cair
1 Sb tpg kastard
sedikit garam dan daun pandan
masak diatas api sampai menggelegak.

kelapa ambil yg putih sahaja dn dikukus skjp.
gaul garam.potong kuih sagu yg disejukkan terlebih dahulu golek2 kn dgn kelapa siap.
.
.
Kredit : Noriza awang hamat
.
Follow 👉 @resepi.ibuku 
Follow 👉 @resepi.ibuku
  • Picit LOVE dulu ya kak
    • • • • • •
    Sejukkan tekak..sagu gula Melaka 1 adunan 2 versi..nk mkn dgn sos kastard atau pun dgn kelapa.
    cikza bgi resepi sekali.

    3 cwan sagu direbus separuh masak dn di lalu bwah air mengalir untuk buang kanji ketepikan.
    dlm periuk masukkan 3 keping nise atau pun gula Melaka sedikit gula pasir,air dan daun pandan disimpul.air dlm 1 litter.dh menggelegak masukkan sagu tdi kacau sampai masak dh x ada yg biji putih2.angkat dn boleh lah masukkan kedlm loyang.betul2 sejuk bru potong..

    sos kastard.

    1 tin susu cair
    1 Sb tpg kastard
    sedikit garam dan daun pandan
    masak diatas api sampai menggelegak.

    kelapa ambil yg putih sahaja dn dikukus skjp.
    gaul garam.potong kuih sagu yg disejukkan terlebih dahulu golek2 kn dgn kelapa siap.
    .
    .
    Kredit : Noriza awang hamat
    .
    Follow 👉 @resepi.ibuku
    Follow 👉 @resepi.ibuku

  •  81  2  1 hour ago
  • Sarapan enak 8 ribuan nih, guys~⁣
WARUNG SIMAK⁣
📍Lokasinya ada di Timur Pasar Karangwaru, Jogja⁣
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖⁣
Like ❤️ jika bermanfaat⁣
Simpan postingan 🔰 siapa tau butuh⁣
Share temanmu ✈️ yang membutuhkannya⁣
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖⁣
⁣
#masakmasak #masakmasakan #masakapahariini #masakanmama #masakanku #masakmudah #masaksendiri #masaksimple #masakan_rumahan #masakenak #masakgampang #masakanmelayu #masakanhariini #masakwithpassion #masakyuk #sayamasak #masakanpedas #masakansimple #masakankampung #masakanharian #masakanrumahansederhana #masakdirumah #masakpraktis #masakapaharini #masaksederhana #sukamasak #masaksehat #tutorialmasak #masakanpadang #yukmasak
  • Sarapan enak 8 ribuan nih, guys~⁣
    WARUNG SIMAK⁣
    📍Lokasinya ada di Timur Pasar Karangwaru, Jogja⁣
    ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖⁣
    Like ❤️ jika bermanfaat⁣
    Simpan postingan 🔰 siapa tau butuh⁣
    Share temanmu ✈️ yang membutuhkannya⁣
    ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖⁣

    #masakmasak #masakmasakan #masakapahariini #masakanmama #masakanku #masakmudah #masaksendiri #masaksimple #masakan_rumahan #masakenak #masakgampang #masakanmelayu #masakanhariini #masakwithpassion #masakyuk #sayamasak #masakanpedas #masakansimple #masakankampung #masakanharian #masakanrumahansederhana #masakdirumah #masakpraktis #masakapaharini #masaksederhana #sukamasak #masaksehat #tutorialmasak #masakanpadang #yukmasak

  •  7  0  1 hour ago
  • Tap love ❤ dan follow juga @101makananenak yaah 😘😘

. 
IKAN KIPAS GORENG SAMBAL DABU-DABU
@masakanfavorit_ By @matthewmaureen 

Bahan 
1 ekor ikan berat 1.5 kg 
1 bh jeruk nipis 

Bahan Marinasi ( Campur jadi satu + air secukupnya)
2 sdm ketumbar bubuk 
1 sdt kunyit bubuk 
Garam secukupnya

Bahan Sambal Dabu-Dabu
25 bh cabe rawit campur iris
10 siung bawang merah iris
1 bh tomat uk.besar ,buang bijinya potong dadu kecil
1 bh jeruk kunci 
2 lbr daun jeruk iris2
Garam,kaldu jamur,gula,minyak matang secukupnya

Caranya:___
1. Cuci bersih ikan kipas lalu lumuri dengan jeruk nipis diamkan 10 menit lalu bilas dengan air bersih. Tiriskan 
2. Lumuri ikan dengan bahan marinasi diamkan 10 menit lalu goreng smp matang dalam minyak bnyak & panas. Jgn lupa dibolak-balik biar matangnya merata. Angkat, tiriskan. Tata dalam piring saji 
3. Siapkan wadah, masukkan smua bahan sambal kecuali minyak matang ,aduk smp rata tambahkan minyak matang yg masih panas aduk rata. Koreksi rasa
4. Siram diatas ikan kipas goreng tadi. Siap disajikan

. 
Selamat Mencoba!! 
. 
=========
Bisnis Sambilan Yang Cocok Buat Emak-Emak Di Masa Pandemi @PeluangBisnisABDi
=========
  • Tap love ❤ dan follow juga @101makananenak yaah 😘😘

    .
    IKAN KIPAS GORENG SAMBAL DABU-DABU
    @masakanfavorit_ By @matthewmaureen

    Bahan
    1 ekor ikan berat 1.5 kg
    1 bh jeruk nipis

    Bahan Marinasi ( Campur jadi satu + air secukupnya)
    2 sdm ketumbar bubuk
    1 sdt kunyit bubuk
    Garam secukupnya

    Bahan Sambal Dabu-Dabu
    25 bh cabe rawit campur iris
    10 siung bawang merah iris
    1 bh tomat uk.besar ,buang bijinya potong dadu kecil
    1 bh jeruk kunci
    2 lbr daun jeruk iris2
    Garam,kaldu jamur,gula,minyak matang secukupnya

    Caranya:___
    1. Cuci bersih ikan kipas lalu lumuri dengan jeruk nipis diamkan 10 menit lalu bilas dengan air bersih. Tiriskan
    2. Lumuri ikan dengan bahan marinasi diamkan 10 menit lalu goreng smp matang dalam minyak bnyak & panas. Jgn lupa dibolak-balik biar matangnya merata. Angkat, tiriskan. Tata dalam piring saji
    3. Siapkan wadah, masukkan smua bahan sambal kecuali minyak matang ,aduk smp rata tambahkan minyak matang yg masih panas aduk rata. Koreksi rasa
    4. Siram diatas ikan kipas goreng tadi. Siap disajikan

    .
    Selamat Mencoba!!
    .
    =========
    Bisnis Sambilan Yang Cocok Buat Emak-Emak Di Masa Pandemi @PeluangBisnisABDi
    =========

  •  45  1  1 hour ago
  • ELAK ANAK BOSAN DI RUMAH? ALIHKAN ANAK-ANAK DARI HANDPHONE  KEPADA BUKU TEKAN BUNYI. JOM BELAJAR DI RUMAH. STAY AT HOME.

Ehh macam tak percaya si abang ni dah pandai jawab soalan maths dalam english. hehehee. Mommy punya lah risau takut abang tak paham english. Nasib baik ada My First Book dari @mommyhana.mall tau😘

Siang-siang ni boleh lar mommy mengajar abang sambil main quiz maths biar otak abang berfikir dalam english. Tak payah susah-susah mommy nak translate.

Malam pulak mommy peruntukan masa untuk bagi baby dalam perut dengar ayat-ayat suci Al Quran dan melodi muzik macam mozart dalam Islamic Audio Device ni juga dari @mommyhana.mall. Mozart ni dapat membantu perkembangan otak baby. Mana tau baby jadi bijak macam abang dia dan jadi next genius kids in Malaysia 🤩 Aagiituuu 😄❤

Sekarang tengah promo set kombo siap dapat free gift lagi tau 😍
Whatsapp 017.912.5009 sekarang kerana ada promosi combo tau dan terus follow ig @mommyhana.mall untuk info lanjut.

#MyFirstBookIslamicAudioDevice 
#MommyHanaxOmarHana
#comboMFBxIAD
#instafood  #resepisedap #masakapahariini #shareresepi #resepimudah #kongsiresepi #ctdk #yukmasak #mahn #videomasakan#cookwithlove  #foodheaven #foodhunter #resepi #foodblogger #belajarmasak #masakanmelayu #tipskurus #laukkampung  #sedapsangat #giftreview #paidreview #bazarpaknil #staysafe #kitajagakita #paidreviewmurah
  • ELAK ANAK BOSAN DI RUMAH? ALIHKAN ANAK-ANAK DARI HANDPHONE KEPADA BUKU TEKAN BUNYI. JOM BELAJAR DI RUMAH. STAY AT HOME.

    Ehh macam tak percaya si abang ni dah pandai jawab soalan maths dalam english. hehehee. Mommy punya lah risau takut abang tak paham english. Nasib baik ada My First Book dari @mommyhana.mall tau😘

    Siang-siang ni boleh lar mommy mengajar abang sambil main quiz maths biar otak abang berfikir dalam english. Tak payah susah-susah mommy nak translate.

    Malam pulak mommy peruntukan masa untuk bagi baby dalam perut dengar ayat-ayat suci Al Quran dan melodi muzik macam mozart dalam Islamic Audio Device ni juga dari @mommyhana.mall. Mozart ni dapat membantu perkembangan otak baby. Mana tau baby jadi bijak macam abang dia dan jadi next genius kids in Malaysia 🤩 Aagiituuu 😄❤

    Sekarang tengah promo set kombo siap dapat free gift lagi tau 😍
    Whatsapp 017.912.5009 sekarang kerana ada promosi combo tau dan terus follow ig @mommyhana.mall untuk info lanjut.

    #MyFirstBookIslamicAudioDevice
    #MommyHanaxOmarHana
    #comboMFBxIAD
    #instafood #resepisedap #masakapahariini #shareresepi #resepimudah #kongsiresepi #ctdk #yukmasak #mahn #videomasakan#cookwithlove #foodheaven #foodhunter #resepi #foodblogger #belajarmasak #masakanmelayu #tipskurus #laukkampung #sedapsangat #giftreview #paidreview #bazarpaknil #staysafe #kitajagakita #paidreviewmurah

  •  32  1  2 hours ago

Top #masakanmelayu Posts

  • Projek mak dgn aisy

Kek pisang ja pun
Tp kek pisang bukan
Biashe Biashe
Kek pisang pelbagai rasa
Rasa cam nak open order 😁

Opkos yg kekacang fav mak &
Yg cekelat fav aisy
Hat ada pisang bg kt pak 😀

Bahan2 :
1) 5/6 Pisang masak (apa pun x pa)
3 biji telur
3/4 gula
Blend hgga hancur

2) 1 1/2 cwn tpg gandum
1 sdk baking powder
1 sdk soda bikarbonate
1/2 cwn olive oil adabi
Blend lg hgga sekata

3) lapik loyang dgn kertas minyak
Tuangkan adunan kedlm loyang
3/4 sahaja.. Jgn terlalu penuh, nt membuak, hiaskan dgn apa sahaja
Yg disukai.

4) bakar dlm oven suhu 170, selama 20 mnt, siap!

#masakbyleezaramzi #kek #kekpisanggebuleezaramzi #instafood #instacook #masakanmelayu #homecooking #thanxforlike #adabi
@syedded @adabi_consumer
  • Projek mak dgn aisy

    Kek pisang ja pun
    Tp kek pisang bukan
    Biashe Biashe
    Kek pisang pelbagai rasa
    Rasa cam nak open order 😁

    Opkos yg kekacang fav mak &
    Yg cekelat fav aisy
    Hat ada pisang bg kt pak 😀

    Bahan2 :
    1) 5/6 Pisang masak (apa pun x pa)
    3 biji telur
    3/4 gula
    Blend hgga hancur

    2) 1 1/2 cwn tpg gandum
    1 sdk baking powder
    1 sdk soda bikarbonate
    1/2 cwn olive oil adabi
    Blend lg hgga sekata

    3) lapik loyang dgn kertas minyak
    Tuangkan adunan kedlm loyang
    3/4 sahaja.. Jgn terlalu penuh, nt membuak, hiaskan dgn apa sahaja
    Yg disukai.

    4) bakar dlm oven suhu 170, selama 20 mnt, siap!

    #masakbyleezaramzi #kek #kekpisanggebuleezaramzi #instafood #instacook #masakanmelayu #homecooking #thanxforlike #adabi
    @syedded @adabi_consumer

  •  1,867  40  9 August, 2020
  • Cepat tag member korang
Yg dok ketagih pi beli
Dkt aeon big sebijik 5 hengget

Viral kan resepi ni
Biar semua blh buat sendiri 
Dgn harga mampu telan

Sumpah sedap
Korang cubalah
Mmg x menyesal
Roti jd lembut, wangi, sedapppp
Nak sedap lg
Cream cheese letak bebanyak
Mak tekurang la pulak
Esok mak nak buat lagi
Letak biar pepenuh

Bahan2 main agak2 je
Sbb 1st time buat
Roti burger brand apa pun x pa
Cream cheese
Susu pekat (ikut tekak nk manis bnyk mana)
Planta
Bawang putih cincang
Parsley flakes
Susu pekat

Cara2 membuat tap for sound 👆

Bakar suhub150, api atas sahaja, 5-10 mnt, biar garing sikit lg wangi

#masakbyleezaramzi #koreangarlicbreadcreamcheese #koreanfood #instafood #instacook #masakanmelayu #homecooking #thanxforlike
  • Cepat tag member korang
    Yg dok ketagih pi beli
    Dkt aeon big sebijik 5 hengget

    Viral kan resepi ni
    Biar semua blh buat sendiri
    Dgn harga mampu telan

    Sumpah sedap
    Korang cubalah
    Mmg x menyesal
    Roti jd lembut, wangi, sedapppp
    Nak sedap lg
    Cream cheese letak bebanyak
    Mak tekurang la pulak
    Esok mak nak buat lagi
    Letak biar pepenuh

    Bahan2 main agak2 je
    Sbb 1st time buat
    Roti burger brand apa pun x pa
    Cream cheese
    Susu pekat (ikut tekak nk manis bnyk mana)
    Planta
    Bawang putih cincang
    Parsley flakes
    Susu pekat

    Cara2 membuat tap for sound 👆

    Bakar suhub150, api atas sahaja, 5-10 mnt, biar garing sikit lg wangi

    #masakbyleezaramzi #koreangarlicbreadcreamcheese #koreanfood #instafood #instacook #masakanmelayu #homecooking #thanxforlike

  •  3,078  136  5 August, 2020
  • 🌶Asam Pedas Ikan Sembilang🐟 Lamanya xmkn ikan sembilang..suka sgt..Hari ni husband gi pasar jumpa yg elok..☺️🥰 Rezeki hari Jumaat😉
.
💥Bahan2💥
.
🔅Ikan Sembilang
🔅*10-15 tangkai cili kering (nk pedas buh banyak)
🔅*1 biji bawang besar
🔅*5 ulas bawang merah
🔅*6 ulas bawang putih
🔅*1/2 inci halia
🔅*1/2 inci kunyit hidup
🔅Belacan
🔅Air asam jawa
🔅Air
🔅Daun Kesum
🔅Serai (ketuk)
🔅Garam
🔅Serbuk Perasa
.
*Kisar * (nak kisar asing2 pn boleh)
.
💥Cara2💥
.
➡️Bersihkan ikan kemudian rendam & cuci dgn air asam jawa sekejap untuk hilangkan bau hanyir.
➡️Kisarkan bahan2 bertanda *
➡️Tumiskan bahan kisar sebentar kemudian masukkan serai & belacan.
➡️Tumis lagi. Kemudian masukkan air asam jawa & air biasa.
➡️Biar hingga menggelegak/mendidih. Selepas tu masukkan garam & serbuk perasa.
➡️Akhir sekali masukkan daun kesum serta ikan sembilang tadi. 
.
#thecookwife #asampedas #asampedasikansembilang #lunch #sayamasak #masakanku #malaysianfood #homecooked #foodism #masakanmelayu #foodporn #food #foodstagram #homemade #foodphotography #foods #foodgasm #foodstagram #foodie #instafood #foodblogger #foodstyling #blogger #asianfood #foody #icook
  • 🌶Asam Pedas Ikan Sembilang🐟 Lamanya xmkn ikan sembilang..suka sgt..Hari ni husband gi pasar jumpa yg elok..☺️🥰 Rezeki hari Jumaat😉
    .
    💥Bahan2💥
    .
    🔅Ikan Sembilang
    🔅*10-15 tangkai cili kering (nk pedas buh banyak)
    🔅*1 biji bawang besar
    🔅*5 ulas bawang merah
    🔅*6 ulas bawang putih
    🔅*1/2 inci halia
    🔅*1/2 inci kunyit hidup
    🔅Belacan
    🔅Air asam jawa
    🔅Air
    🔅Daun Kesum
    🔅Serai (ketuk)
    🔅Garam
    🔅Serbuk Perasa
    .
    *Kisar * (nak kisar asing2 pn boleh)
    .
    💥Cara2💥
    .
    ➡️Bersihkan ikan kemudian rendam & cuci dgn air asam jawa sekejap untuk hilangkan bau hanyir.
    ➡️Kisarkan bahan2 bertanda *
    ➡️Tumiskan bahan kisar sebentar kemudian masukkan serai & belacan.
    ➡️Tumis lagi. Kemudian masukkan air asam jawa & air biasa.
    ➡️Biar hingga menggelegak/mendidih. Selepas tu masukkan garam & serbuk perasa.
    ➡️Akhir sekali masukkan daun kesum serta ikan sembilang tadi.
    .
    #thecookwife #asampedas #asampedasikansembilang #lunch #sayamasak #masakanku #malaysianfood #homecooked #foodism #masakanmelayu #foodporn #food #foodstagram #homemade #foodphotography #foods #foodgasm #foodstagram #foodie #instafood #foodblogger #foodstyling #blogger #asianfood #foody #icook

  •  480  33  7 August, 2020
  • Resepi Ayam Goreng Orang Bujang 😁
.
A) Blend
(bwg putih /halia/Tepung beras/kunyit serbuk) masukkan garam dan aji (option)
Nk sdp perap dgn ayam semalaman.

B) Dlm bekas lain campur tpg gandum dgn serbuk roti, ratakan (serbuk roti yg buatkan ayam nampak mcm ala2 KFC)

C) Semasa nk grg aym, ambik A, gaulkan dgn B..

D) Panaskan myk (myk kena byk, tenggelam ayam) myk kena btl2 panas baru masukkan ayam. Bila ayam dh masuk, perlahankan api sederhana.
.
Tips : Nak tahu aym masak bila gorengan tidak lagi meletup2 dan x ada lg bunyi bising dlm belanga (buih dh x byk.. tp hati2 jgn sampai hangit! 😅)
.
Selamat Mencuba... 😊
.
SUMBER: KOJIE ESPIE
  • Resepi Ayam Goreng Orang Bujang 😁
    .
    A) Blend
    (bwg putih /halia/Tepung beras/kunyit serbuk) masukkan garam dan aji (option)
    Nk sdp perap dgn ayam semalaman.

    B) Dlm bekas lain campur tpg gandum dgn serbuk roti, ratakan (serbuk roti yg buatkan ayam nampak mcm ala2 KFC)

    C) Semasa nk grg aym, ambik A, gaulkan dgn B..

    D) Panaskan myk (myk kena byk, tenggelam ayam) myk kena btl2 panas baru masukkan ayam. Bila ayam dh masuk, perlahankan api sederhana.
    .
    Tips : Nak tahu aym masak bila gorengan tidak lagi meletup2 dan x ada lg bunyi bising dlm belanga (buih dh x byk.. tp hati2 jgn sampai hangit! 😅)
    .
    Selamat Mencuba... 😊
    .
    SUMBER: KOJIE ESPIE

  •  738  5  8 August, 2020
  • Dah puas makan daging
Sampai batuk, sakit tekak2
Kita makan tulang la pulak
Sib baik makan jugak tulang
Org sebelah makan hati 🤣

Cara mak mudah je
X banyak bahan
Tu pun pak hirup
Sampai berpeluh peluh
Haa punya sedap nya 😁

Bahan2 :
1)1 kilo tulang lembu
3 liter air
Petua, nak cpt empuk rebus skali dgn
Sudu/garfu dan ttp periuk,
Rebus lbh kurang stengah jam

2)2 pkt perencah sup daging/tulang adabi
1 pkt perencah sup siam adabi
Masak hgga mendidih

3)Hiaskan dgn tomato, daun sup, daun bwg dan bwg grg
Siap

Dapatkan produk Adabi secara online di emall.adabi.com atau Adabi Official Store di Shopee /Lazada 

#masakbyleezaramzi #suptulang
#instafood #instacook #masakanmelayu
#homecooking #leezaramziadabi #thanxforlike #adabi
@syedded @adabi_consumer
  • Dah puas makan daging
    Sampai batuk, sakit tekak2
    Kita makan tulang la pulak
    Sib baik makan jugak tulang
    Org sebelah makan hati 🤣

    Cara mak mudah je
    X banyak bahan
    Tu pun pak hirup
    Sampai berpeluh peluh
    Haa punya sedap nya 😁

    Bahan2 :
    1)1 kilo tulang lembu
    3 liter air
    Petua, nak cpt empuk rebus skali dgn
    Sudu/garfu dan ttp periuk,
    Rebus lbh kurang stengah jam

    2)2 pkt perencah sup daging/tulang adabi
    1 pkt perencah sup siam adabi
    Masak hgga mendidih

    3)Hiaskan dgn tomato, daun sup, daun bwg dan bwg grg
    Siap

    Dapatkan produk Adabi secara online di emall.adabi.com atau Adabi Official Store di Shopee /Lazada

    #masakbyleezaramzi #suptulang
    #instafood #instacook #masakanmelayu
    #homecooking #leezaramziadabi #thanxforlike #adabi
    @syedded @adabi_consumer

  •  1,462  15  6 August, 2020
  • Kek marble red velvet cheese...lembut gebu yg penting kurang manis. 😋😋😋 Resepi:

Bahan A
-3/4cwn marjerin
-120-130g cream cheese

Bahan B
-1cwn gula kastor
-1sb minyak
-esen vanila

Bahan C
-4biji tlur gred B

Bahan D
-1 1/2cwn tepung naik sndri (kalau xda boleh letak tepung gndum+1sk baking powder) **mix high speed bahan A sampai sebati. (2-3min)
**then masukkn bhn B..mix smpai warna pucat..lebh kurng 5-6min.
**masuk bahan C satu persatu..mix smpai sebati kemudian masuk lagi sebiji smpai habis.
**masuk bahan D sedikit demi sedikit..slow speed..ok siap. -bahagi adunan kepada 2.

Paste red velvet.
1/2sb red velvet emulco+1/2sb serbuk koko+1/2air panas

1 adunan masuk paste red velvet..1 lagi biarkan original...masuk loyang secara berselang seli@tompok2....bakar suhu 160 api atas bwh selama 45min...15min trakhir letak rak bawah.

kredit:ana mohd ..
.
.
.
#jommasak #resepibiskutraya #resepibonda #sedapgiler #resepisedap #resepisihat #resepimalaysia #resepiringkas #resepimudah #resepilazat #resepienak #shareresepi #kongsiresepi #kuihmuih
#kuihtradisional #kuihmelayu #kakimakan #resepimasakan #masakanmelayu #resepi #sukamakan #mahn #kuih #sedap #makananmalaysia #sukamasak #masakmasak #menusihat #makansedap #resepikuih
  • Kek marble red velvet cheese...lembut gebu yg penting kurang manis. 😋😋😋 Resepi:

    Bahan A
    -3/4cwn marjerin
    -120-130g cream cheese

    Bahan B
    -1cwn gula kastor
    -1sb minyak
    -esen vanila

    Bahan C
    -4biji tlur gred B

    Bahan D
    -1 1/2cwn tepung naik sndri (kalau xda boleh letak tepung gndum+1sk baking powder) **mix high speed bahan A sampai sebati. (2-3min)
    **then masukkn bhn B..mix smpai warna pucat..lebh kurng 5-6min.
    **masuk bahan C satu persatu..mix smpai sebati kemudian masuk lagi sebiji smpai habis.
    **masuk bahan D sedikit demi sedikit..slow speed..ok siap. -bahagi adunan kepada 2.

    Paste red velvet.
    1/2sb red velvet emulco+1/2sb serbuk koko+1/2air panas

    1 adunan masuk paste red velvet..1 lagi biarkan original...masuk loyang secara berselang seli@tompok2....bakar suhu 160 api atas bwh selama 45min...15min trakhir letak rak bawah.

    kredit:ana mohd ..
    .
    .
    .
    #jommasak #resepibiskutraya #resepibonda #sedapgiler #resepisedap #resepisihat #resepimalaysia #resepiringkas #resepimudah #resepilazat #resepienak #shareresepi #kongsiresepi #kuihmuih
    #kuihtradisional #kuihmelayu #kakimakan #resepimasakan #masakanmelayu #resepi #sukamakan #mahn #kuih #sedap #makananmalaysia #sukamasak #masakmasak #menusihat #makansedap #resepikuih

  •  231  2  9 August, 2020