#kuatmakan Instagram Photos & Videos

kuatmakan - 51.3k posts

Hashtag Popularity

40.8
average comments
1.4k
average likes

Latest #kuatmakan Posts

  • Buat teruk laa 😂😂😂⠀
.⠀
👉Nak kami promosikan bisnes anda? DM untuk SPECIAL OFFER (TERHAD!)📩⠀
.⠀
Recomended IG👇👇⠀
.⠀
@gigi.kunings⠀
@gigi.kunings⠀
@gigi.kunings
  • Buat teruk laa 😂😂😂⠀
    .⠀
    👉Nak kami promosikan bisnes anda? DM untuk SPECIAL OFFER (TERHAD!)📩⠀
    .⠀
    Recomended IG👇👇⠀
    .⠀
    @gigi.kunings
    @gigi.kunings
    @gigi.kunings

  •  6  1  9 minutes ago
  • Tak kisahla. Janji dah berapa round jalan, half round jogging. Malu 🤣
.
HERBALIFE COACH MALAYSIA
📱0194514939 (WA Link di Profile).
⚫️Herbalife Original.
⚫️100% Online Coaching.
⚫️Program TURUN BERAT BADAN (Mudah&Efektif).
.
#herbalifemalaysia
#teamsurikurus
#herbalifecoachkurus
  • Tak kisahla. Janji dah berapa round jalan, half round jogging. Malu 🤣
    .
    HERBALIFE COACH MALAYSIA
    📱0194514939 (WA Link di Profile).
    ⚫️Herbalife Original.
    ⚫️100% Online Coaching.
    ⚫️Program TURUN BERAT BADAN (Mudah&Efektif).
    .
    #herbalifemalaysia
    #teamsurikurus
    #herbalifecoachkurus

  •  1  1  39 minutes ago
  • RESEPI PUDING PELANGI⠀
⠀
Bahan A⠀
⠀
20gm agar agar tali..cuci⠀
5 cawan air⠀
3/4 cawan gula⠀
⠀
## Masak agar2 dengan air hingga larut agar2⠀
⠀
## Masukkan gula..kacau2⠀
⠀
Bahan B⠀
⠀
4 keping roti gardenia..buang kulit tepi..carik kecil2⠀
1 tin susu cair/susu segar⠀
1 biji telur⠀
2 sudu besar marjerin⠀
2 sudu besar tepung jagung⠀
1 penutup botol esen vanilla (star brand)⠀
Secubit garam⠀
Pewarna ikut suka⠀
⠀
Cara2 menyediakan:⠀
⠀
1) Blender semua bahan di atas kecuali pewarna hingga hancur halus⠀
⠀
2) Tuang dalam periuk agar2 tadi..sentiasa di kacau rata hingga nampak sedikit likat..tutup api⠀
⠀
3) Bahagikan adunan agar2 tu kepada 3-4 bekas..setiap bekas..adunan tu dalam 1/2 cawan..warnakan ikut suka⠀
⠀
4) Loyang/acuan basahkan dulu dengan sedikit air..kemudian ambil adunan berwarna tuang dalam loyang/acuan berselang seli warna dia hingga habis..biarkan beku sedikit..kemudian tuang baki adunan (kalau suam..panaskan sekejap atas api perlahan) tadi atas adunan berwarna perlahan2 kesemuanya..sejukkan⠀
⠀
5) Boleh simpan dalam peti sejuk 2-3 jam..keluarkan dan terbalikkan puding atas alas yang sesuai perlahan2..potong ikut suka..sedia untuk dimakan ☺⠀
.⠀
👉PROMO!! Paid Review RM 15 (Tawaran TERHAD). DM untuk maklumat lanjut📩⠀
.⠀
Recomended IG👇👇⠀
.⠀
@gigi.kunings⠀
@gigi.kunings⠀
@gigi.kunings⠀
Kredit Resepi : zura zul via mahn⠀
---
  • RESEPI PUDING PELANGI⠀

    Bahan A⠀

    20gm agar agar tali..cuci⠀
    5 cawan air⠀
    3/4 cawan gula⠀

    ## Masak agar2 dengan air hingga larut agar2⠀

    ## Masukkan gula..kacau2⠀

    Bahan B⠀

    4 keping roti gardenia..buang kulit tepi..carik kecil2⠀
    1 tin susu cair/susu segar⠀
    1 biji telur⠀
    2 sudu besar marjerin⠀
    2 sudu besar tepung jagung⠀
    1 penutup botol esen vanilla (star brand)⠀
    Secubit garam⠀
    Pewarna ikut suka⠀

    Cara2 menyediakan:⠀

    1) Blender semua bahan di atas kecuali pewarna hingga hancur halus⠀

    2) Tuang dalam periuk agar2 tadi..sentiasa di kacau rata hingga nampak sedikit likat..tutup api⠀

    3) Bahagikan adunan agar2 tu kepada 3-4 bekas..setiap bekas..adunan tu dalam 1/2 cawan..warnakan ikut suka⠀

    4) Loyang/acuan basahkan dulu dengan sedikit air..kemudian ambil adunan berwarna tuang dalam loyang/acuan berselang seli warna dia hingga habis..biarkan beku sedikit..kemudian tuang baki adunan (kalau suam..panaskan sekejap atas api perlahan) tadi atas adunan berwarna perlahan2 kesemuanya..sejukkan⠀

    5) Boleh simpan dalam peti sejuk 2-3 jam..keluarkan dan terbalikkan puding atas alas yang sesuai perlahan2..potong ikut suka..sedia untuk dimakan ☺⠀
    .⠀
    👉PROMO!! Paid Review RM 15 (Tawaran TERHAD). DM untuk maklumat lanjut📩⠀
    .⠀
    Recomended IG👇👇⠀
    .⠀
    @gigi.kunings
    @gigi.kunings
    @gigi.kunings
    Kredit Resepi : zura zul via mahn⠀
    ---

  •  63  1  2 hours ago
  • Penah sekali pergi event, ada percuma air milo atas lori. Saya tengok pekerja milo tengah bancuh air. Saya tanya napa air milo free ni sedap sangat. Tak sama yang kita buat. Dia kata masa bancuh air perlu panas. Campuran susu pekat manis sama ngan susu cair.. milo pula jangan kedekut dan jangan campur gula. Dia bagi resepi untuk 1 tong besar. Tapi saya kecilkan. ⠀
10 sudu besar serbuk milo⠀
1/2 liter air panas.⠀
1/2 liter air sejuk.⠀
1/2 tin susu cair⠀
1/2 tin susu manis⠀
Kacau rata semuanya dengan air panas.⠀
Campurkan air sejuk.⠀
Masukkan air batu...fuhh..kaw kaw.⠀
.⠀
👉PROMO!! Paid Review RM 15 (Tawaran TERHAD). DM untuk maklumat lanjut📩⠀
.⠀
Recomended IG👇👇⠀
.⠀
@gigi.kunings⠀
@gigi.kunings⠀
@gigi.kunings⠀
Sumber: Zainun Mamat⠀
---
  • Penah sekali pergi event, ada percuma air milo atas lori. Saya tengok pekerja milo tengah bancuh air. Saya tanya napa air milo free ni sedap sangat. Tak sama yang kita buat. Dia kata masa bancuh air perlu panas. Campuran susu pekat manis sama ngan susu cair.. milo pula jangan kedekut dan jangan campur gula. Dia bagi resepi untuk 1 tong besar. Tapi saya kecilkan. ⠀
    10 sudu besar serbuk milo⠀
    1/2 liter air panas.⠀
    1/2 liter air sejuk.⠀
    1/2 tin susu cair⠀
    1/2 tin susu manis⠀
    Kacau rata semuanya dengan air panas.⠀
    Campurkan air sejuk.⠀
    Masukkan air batu...fuhh..kaw kaw.⠀
    .⠀
    👉PROMO!! Paid Review RM 15 (Tawaran TERHAD). DM untuk maklumat lanjut📩⠀
    .⠀
    Recomended IG👇👇⠀
    .⠀
    @gigi.kunings
    @gigi.kunings
    @gigi.kunings
    Sumber: Zainun Mamat⠀
    ---

  •  440  8  3 hours ago
  • Sapa pernah alami kena kutuk macam Nicky? SAYA! 🤚🏼 Ditinggalkan boyf kerana miliki badan macam tong dram 😤 Kawan pun takramai sebab kebanyakkan jenis memilih kawan .🥺
.
Kisah Nicky dengan saya lebih kurang ja 😤
📍Nicky kiri 105kg kanan 80kg . 📍

Nicky ; Sebab: Selalu di kutuk orang, di cakap macam tong dram biru, sampai pernah mogok tidak mahu kluar rumah. Tidak berani post gmbr di mana2 media sosial sebab malu and tdak mahu bkumpul dgn orang ramai sbb takut org kutuk.
.
.

Stress kan? Tapi sekarang tidak lagi dengan ada nya whollyfitz. Ba lakas ta mengorder , tekan link di bio untuk dapatkan whollyfitz 💪🏼 Sama sama kit fit😤 mari saya guide 🤚🏼
.
.
#whollyfitztawau #whollyfitzsabah #whollyfitzhq #whollyfitzsandakan #whollyfitzkotakinabalu #whollyfitztawau #whollyfitzranau #whollyfitzborneo #TeamFitzSabahan #teamfitzsabahan #mestikurus #nakkurus #kuatmakan #dietmudah #kevinzahri #dietsenang
  • Sapa pernah alami kena kutuk macam Nicky? SAYA! 🤚🏼 Ditinggalkan boyf kerana miliki badan macam tong dram 😤 Kawan pun takramai sebab kebanyakkan jenis memilih kawan .🥺
    .
    Kisah Nicky dengan saya lebih kurang ja 😤
    📍Nicky kiri 105kg kanan 80kg . 📍

    Nicky ; Sebab: Selalu di kutuk orang, di cakap macam tong dram biru, sampai pernah mogok tidak mahu kluar rumah. Tidak berani post gmbr di mana2 media sosial sebab malu and tdak mahu bkumpul dgn orang ramai sbb takut org kutuk.
    .
    .

    Stress kan? Tapi sekarang tidak lagi dengan ada nya whollyfitz. Ba lakas ta mengorder , tekan link di bio untuk dapatkan whollyfitz 💪🏼 Sama sama kit fit😤 mari saya guide 🤚🏼
    .
    .
    #whollyfitztawau #whollyfitzsabah #whollyfitzhq #whollyfitzsandakan #whollyfitzkotakinabalu #whollyfitztawau #whollyfitzranau #whollyfitzborneo #TeamFitzSabahan #teamfitzsabahan #mestikurus #nakkurus #kuatmakan #dietmudah #kevinzahri #dietsenang

  •  1  2  7 hours ago
  • ⁣
Tips diet hari ini...⁣
⁣
▶️ Makan lah dengan menggunakan piring yang lebih kecil...⁣
⁣
▶️ Kunyah makanan dengan perlahan-lahan⁣
⁣
▶️ Sebelum memutuskan untuk menambah porsi makan,, minum air putih 300ml dan tunggu sekitar 5 menit.. baru putus kan apa masih akan menambah porsi makan atau tidak.. ⁣
⁣
Happy Lunch yaa..⁣
Semoga hari ini menyenangkan..⁣
⁣
⁣
🥳🥳🥳🥳🥳⁣
⁣
--------------------------------------------------⁣
⁣
Tips dan info diet lain nya follow ⁣
⁣
🧲Follow @arnila_elsa⁣
🧲Follow @arnila_elsa⁣
🧲Follow @arnila_elsa⁣
⁣
☑️ Tanya jawab kelas Virtual Diet Coaching Online, makan 5 x sehari potensi langsing 3 - 7 kg chat 081370050705 atau klik link di biodata ⁣
⁣

  • Tips diet hari ini...⁣

    ▶️ Makan lah dengan menggunakan piring yang lebih kecil...⁣

    ▶️ Kunyah makanan dengan perlahan-lahan⁣

    ▶️ Sebelum memutuskan untuk menambah porsi makan,, minum air putih 300ml dan tunggu sekitar 5 menit.. baru putus kan apa masih akan menambah porsi makan atau tidak.. ⁣

    Happy Lunch yaa..⁣
    Semoga hari ini menyenangkan..⁣


    🥳🥳🥳🥳🥳⁣

    --------------------------------------------------⁣

    Tips dan info diet lain nya follow ⁣

    🧲Follow @arnila_elsa
    🧲Follow @arnila_elsa
    🧲Follow @arnila_elsa

    ☑️ Tanya jawab kelas Virtual Diet Coaching Online, makan 5 x sehari potensi langsing 3 - 7 kg chat 081370050705 atau klik link di biodata ⁣

  •  5  1  7 hours ago
  • Cerita semalam
Jom pulun untuk intake julai ni
Target 10kg julai ni
Gambatehh..
Harap dapat la
.
.
Lame beno nak capai ideal weight ni
Bina kena cara dia angakt ringan pun da nak mati rasa
Tapi takpe orang putih kata 
No pain no gain
Kualiti lagi penting dari kuantiti
Paham ke paham
.
.

INTAKE “FIT AFTER RAYA Puasa menuju ke RAYA HAJI” KINI DIBUKA😍‼️
Jom turun 5-10kg* 🔥 bulan ini 😚
. 
Cara utk mendaftar✅
Klik link di bio ig @rowahulbukhari
. 
Nak sihat bersama saya, Sila klik 
⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️

Www.wasap.my/+60134036968/letsfit

*Individual results are not typical & may vary 
.
#workfromhome #kuatmakan
#siblinggoals #kurussihat #viral #jomkurus #onlinecoaching #eatcleanmalaysia #coronavirus #ramadhan #kurus #doa #tipskurus #mealplan #diet #dietsihat
  • Cerita semalam
    Jom pulun untuk intake julai ni
    Target 10kg julai ni
    Gambatehh..
    Harap dapat la
    .
    .
    Lame beno nak capai ideal weight ni
    Bina kena cara dia angakt ringan pun da nak mati rasa
    Tapi takpe orang putih kata
    No pain no gain
    Kualiti lagi penting dari kuantiti
    Paham ke paham
    .
    .

    INTAKE “FIT AFTER RAYA Puasa menuju ke RAYA HAJI” KINI DIBUKA😍‼️
    Jom turun 5-10kg* 🔥 bulan ini 😚
    .
    Cara utk mendaftar✅
    Klik link di bio ig @rowahulbukhari
    .
    Nak sihat bersama saya, Sila klik
    ⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️

    Www.wasap.my/+60134036968/letsfit

    *Individual results are not typical & may vary
    .
    #workfromhome #kuatmakan
    #siblinggoals #kurussihat #viral #jomkurus #onlinecoaching #eatcleanmalaysia #coronavirus #ramadhan #kurus #doa #tipskurus #mealplan #diet #dietsihat

  •  10  0  8 hours ago
  • Kek Santan Viral... blh polah ng sedap.. lembut & kurang manis..tuk kmk sertakan resepi⠀
⠀
BLEND :⠀
4 biji telur⠀
1 sudu besar ovellate⠀
3 sudu besar susu pekat (asal 4 sudu)⠀
1/2 cawan gula (asal 1 cawan)⠀
⠀
Dah kembang, tuang dalam mangkuk.⠀
⠀
CAMPUR YANG DAH DIBLEND TADI DENGAN:⠀
1 sudu besar baking powder⠀
2 cawan tepung gandum⠀
1 kotak santan apa-apa brand (200ml)⠀
⠀
Letak pewarna, ikut suka.⠀
Tuang dalam loyang saiz 8x8.⠀
Lepas tu kukus selama 40 minit.⠀
.⠀
👉PROMO!! Paid Review RM 15 (Tawaran TERHAD). DM untuk maklumat lanjut📩⠀
.⠀
Recomended IG👇👇⠀
.⠀
@gigi.kunings⠀
@gigi.kunings⠀
@gigi.kunings
  • Kek Santan Viral... blh polah ng sedap.. lembut & kurang manis..tuk kmk sertakan resepi⠀

    BLEND :⠀
    4 biji telur⠀
    1 sudu besar ovellate⠀
    3 sudu besar susu pekat (asal 4 sudu)⠀
    1/2 cawan gula (asal 1 cawan)⠀

    Dah kembang, tuang dalam mangkuk.⠀

    CAMPUR YANG DAH DIBLEND TADI DENGAN:⠀
    1 sudu besar baking powder⠀
    2 cawan tepung gandum⠀
    1 kotak santan apa-apa brand (200ml)⠀

    Letak pewarna, ikut suka.⠀
    Tuang dalam loyang saiz 8x8.⠀
    Lepas tu kukus selama 40 minit.⠀
    .⠀
    👉PROMO!! Paid Review RM 15 (Tawaran TERHAD). DM untuk maklumat lanjut📩⠀
    .⠀
    Recomended IG👇👇⠀
    .⠀
    @gigi.kunings
    @gigi.kunings
    @gigi.kunings

  •  413  5  10 hours ago
  • Follow @gigi.kunings Setelah bertahun tahun mengidam , akhirnya 😌☝🏻. Korang pernah makan tak benda ni?⠀
.⠀
👉PROMO!! Paid Review RM 15 (Tawaran TERHAD). DM untuk maklumat lanjut📩⠀
.⠀
Recomended IG👇👇⠀
.⠀
@gigi.kunings⠀
@gigi.kunings⠀
@gigi.kunings⠀
Kredit: CallMeJahar⠀
---
  • Follow @gigi.kunings Setelah bertahun tahun mengidam , akhirnya 😌☝🏻. Korang pernah makan tak benda ni?⠀
    .⠀
    👉PROMO!! Paid Review RM 15 (Tawaran TERHAD). DM untuk maklumat lanjut📩⠀
    .⠀
    Recomended IG👇👇⠀
    .⠀
    @gigi.kunings
    @gigi.kunings
    @gigi.kunings
    Kredit: CallMeJahar⠀
    ---

  •  1,574  55  13 hours ago
  • Tips simpan udang isi tak lembik dan lembut.⠀
⠀
Dulu-dulu Bos Cina saya bagi petua. Kalau nak simpan udang tahan lama & fresh isinya, taburkan gula sebelum simpan dlm peti ais.⠀
⠀
Saya ikut petua nie dr dulu. Mmg betul isi udang tak lembik2 & lembut. Korang kalau nak cuba, boleh cuba.⠀
.⠀
👉PROMO!! Paid Review RM 15 (Tawaran TERHAD). DM untuk maklumat lanjut📩⠀
.⠀
Recomended IG👇👇⠀
.⠀
@gigi.kunings⠀
@gigi.kunings⠀
@gigi.kunings⠀
Kredit: Fb Zai Norizah⠀
---
  • Tips simpan udang isi tak lembik dan lembut.⠀

    Dulu-dulu Bos Cina saya bagi petua. Kalau nak simpan udang tahan lama & fresh isinya, taburkan gula sebelum simpan dlm peti ais.⠀

    Saya ikut petua nie dr dulu. Mmg betul isi udang tak lembik2 & lembut. Korang kalau nak cuba, boleh cuba.⠀
    .⠀
    👉PROMO!! Paid Review RM 15 (Tawaran TERHAD). DM untuk maklumat lanjut📩⠀
    .⠀
    Recomended IG👇👇⠀
    .⠀
    @gigi.kunings
    @gigi.kunings
    @gigi.kunings
    Kredit: Fb Zai Norizah⠀
    ---

  •  746  7  21 hours ago
  • Resepi BBQ Kambing 😋⠀
⠀
Resepi ni terbukti sedap..⠀
Jom kita tengok resepi dari Dr. G ni.. Bahan:⠀
12 slice daging kambing (lamb),katanya jangan beli mutton, mutton ni daging kambing yang agak tua.⠀
⠀
Bahan Perapan:⠀
5 - 6 sudu besar Lada hitam⠀
1/2 cawan Madu (lebih pun sedap juga, tapi gula perlu kurangkan)⠀
1/2 cawan Sos Cili⠀
1/2 cawan Sos tomato⠀
1/2 cawan sos BBQ Lea Perrins⠀
Gula dan sedikit garam.⠀
⠀
Cara:⠀
⠀
Lada hitam ditumbuk agak kasar (tapi jangan kasar sangat), abang saya tak tumbuk.., dia pusing-pusingkan jer lesung batu tu.⠀
⠀
Dalam mangkuk, satukan sos cili, sos tomato, madu, lea perrins, lada hitam, gula dan garam. Ia akan ada rasa-rasa asam boi sikit. Kalau tak sampai rasa macam asam boi tu.. tambahlah mana2 yang kurang.⠀
⠀
Gaul rata dan masukkan daging kambing. Perap sekurang-kurangnya 4 jam, lagi lama lagi elok.⠀
⠀
Panggang menggunakan arang.⠀
⠀
Nota:⠀
Selain kambing, boeh juga diperap dengan daging lembu atau ayam. Cuma untuk ayam.., abang saya masukkan sedikit kicap pekat. ~ Selamat mencuba ~⠀
⠀
kredit resepi: Delihayat Kitchen⠀
.⠀
👉Nak kami promosikan bisnes anda? DM untuk SPECIAL OFFER (TERHAD!)📩⠀
.⠀
Recomended IG👇👇⠀
.⠀
@gigi.kunings⠀
@gigi.kunings⠀
@gigi.kunings
  • Resepi BBQ Kambing 😋⠀

    Resepi ni terbukti sedap..⠀
    Jom kita tengok resepi dari Dr. G ni.. Bahan:⠀
    12 slice daging kambing (lamb),katanya jangan beli mutton, mutton ni daging kambing yang agak tua.⠀

    Bahan Perapan:⠀
    5 - 6 sudu besar Lada hitam⠀
    1/2 cawan Madu (lebih pun sedap juga, tapi gula perlu kurangkan)⠀
    1/2 cawan Sos Cili⠀
    1/2 cawan Sos tomato⠀
    1/2 cawan sos BBQ Lea Perrins⠀
    Gula dan sedikit garam.⠀

    Cara:⠀

    Lada hitam ditumbuk agak kasar (tapi jangan kasar sangat), abang saya tak tumbuk.., dia pusing-pusingkan jer lesung batu tu.⠀

    Dalam mangkuk, satukan sos cili, sos tomato, madu, lea perrins, lada hitam, gula dan garam. Ia akan ada rasa-rasa asam boi sikit. Kalau tak sampai rasa macam asam boi tu.. tambahlah mana2 yang kurang.⠀

    Gaul rata dan masukkan daging kambing. Perap sekurang-kurangnya 4 jam, lagi lama lagi elok.⠀

    Panggang menggunakan arang.⠀

    Nota:⠀
    Selain kambing, boeh juga diperap dengan daging lembu atau ayam. Cuma untuk ayam.., abang saya masukkan sedikit kicap pekat. ~ Selamat mencuba ~⠀

    kredit resepi: Delihayat Kitchen⠀
    .⠀
    👉Nak kami promosikan bisnes anda? DM untuk SPECIAL OFFER (TERHAD!)📩⠀
    .⠀
    Recomended IG👇👇⠀
    .⠀
    @gigi.kunings
    @gigi.kunings
    @gigi.kunings

  •  305  1  23 hours ago
  • KEK LAPIS BALDU BIRU⠀
❣️ Bahan bahannya:⠀
1. 12 biji telur (sz A)⠀
🌹Titikkan 3,4titik creamy Vanilla bg mengurangkan hanyir telor🌹⠀
2. 300gm butter⠀
3. 250gm creame cheese( Sy guna Royal Victoria)⠀
4. 250gm gula castor⠀
5. 1/2 tin susu pekat(tin tinggi)⠀
4. 1 gelas horlicks (gelas IndoCafe)⠀
5. 1 gelas tepung hongkong/tpg gandum Bakers⠀
6. 100gm kismis (Santana)⠀
7. 100gm susu tepung⠀
8. 2 sudu makan golden syrup⠀
9. Pewarna putih, biru dan hitam⠀
10. Coffee paste ( boleh guna perisa apa sahaja yang anda suka ) untuk lapisan bewarna hitam.⠀
11. Baking powder - 2 sudu teh(ayak brsama tpg)⠀
⠀
Cara membuatnya:⠀
👉Butter + gula + cream cheese~ adun sehingga gebu⠀
👉 Tambah telur satu persatu - sebatikan⠀
👉Tambah susu manis ( ikut suka ) - adun sebati⠀
👉 Tambah horlicks ~ adun⠀
👉Tambah tepung + baking powder ~ sebatikan⠀
👉Akhir sekali masukkan golden syrup.⠀
⠀
Cara membuat lapisan kek:⠀
1. Adunan di bahagikan kepada 3 bahagian.⠀
2. Bahagian 1 tambahkan susu tepung, pewarna putih dan kismis.Kacau rata.⠀
3. Bahagian 2 warnakan biru⠀
4. Bahagian 3 warnakan dgn pewarna hitam dan tambahkan coffee paste⠀
5. Gunakan loyang 9x9 inci, lengserkan mentega dan tepung.Alaskan parchment paper.⠀
6. Panaskan kukusan sehingga mendidih dan kurangkan api ~ api sederhana⠀
7. Senduk 2 sudu meja adunan biru dan kukus selama 10++ minit. Masak, lapis sekali lagi lapisan biru.⠀
8. Selepas tu lapisan gelap ~ 2x lapisan⠀
Ulang semua proses sehingga selesai.⠀
# sudu meja yang digunakan untuk melapis hendaklah saiz yang sama semua jenis , untuk memastikan setiap lapisan rata dan sama.⠀
9. Pastikan setiap kali membuka tutup kukusan, keringkan terlebih dahulu sebelum menutup semula . 😘😘😋😋selamat mencuba yaaaaa⠀
.⠀
👉PROMO!! Paid Review RM 15 (Tawaran TERHAD). DM untuk maklumat lanjut📩⠀
.⠀
Recomended IG👇👇⠀
.⠀
@gigi.kunings⠀
@gigi.kunings⠀
@gigi.kunings
  • KEK LAPIS BALDU BIRU⠀
    ❣️ Bahan bahannya:⠀
    1. 12 biji telur (sz A)⠀
    🌹Titikkan 3,4titik creamy Vanilla bg mengurangkan hanyir telor🌹⠀
    2. 300gm butter⠀
    3. 250gm creame cheese( Sy guna Royal Victoria)⠀
    4. 250gm gula castor⠀
    5. 1/2 tin susu pekat(tin tinggi)⠀
    4. 1 gelas horlicks (gelas IndoCafe)⠀
    5. 1 gelas tepung hongkong/tpg gandum Bakers⠀
    6. 100gm kismis (Santana)⠀
    7. 100gm susu tepung⠀
    8. 2 sudu makan golden syrup⠀
    9. Pewarna putih, biru dan hitam⠀
    10. Coffee paste ( boleh guna perisa apa sahaja yang anda suka ) untuk lapisan bewarna hitam.⠀
    11. Baking powder - 2 sudu teh(ayak brsama tpg)⠀

    Cara membuatnya:⠀
    👉Butter + gula + cream cheese~ adun sehingga gebu⠀
    👉 Tambah telur satu persatu - sebatikan⠀
    👉Tambah susu manis ( ikut suka ) - adun sebati⠀
    👉 Tambah horlicks ~ adun⠀
    👉Tambah tepung + baking powder ~ sebatikan⠀
    👉Akhir sekali masukkan golden syrup.⠀

    Cara membuat lapisan kek:⠀
    1. Adunan di bahagikan kepada 3 bahagian.⠀
    2. Bahagian 1 tambahkan susu tepung, pewarna putih dan kismis.Kacau rata.⠀
    3. Bahagian 2 warnakan biru⠀
    4. Bahagian 3 warnakan dgn pewarna hitam dan tambahkan coffee paste⠀
    5. Gunakan loyang 9x9 inci, lengserkan mentega dan tepung.Alaskan parchment paper.⠀
    6. Panaskan kukusan sehingga mendidih dan kurangkan api ~ api sederhana⠀
    7. Senduk 2 sudu meja adunan biru dan kukus selama 10++ minit. Masak, lapis sekali lagi lapisan biru.⠀
    8. Selepas tu lapisan gelap ~ 2x lapisan⠀
    Ulang semua proses sehingga selesai.⠀
    # sudu meja yang digunakan untuk melapis hendaklah saiz yang sama semua jenis , untuk memastikan setiap lapisan rata dan sama.⠀
    9. Pastikan setiap kali membuka tutup kukusan, keringkan terlebih dahulu sebelum menutup semula . 😘😘😋😋selamat mencuba yaaaaa⠀
    .⠀
    👉PROMO!! Paid Review RM 15 (Tawaran TERHAD). DM untuk maklumat lanjut📩⠀
    .⠀
    Recomended IG👇👇⠀
    .⠀
    @gigi.kunings
    @gigi.kunings
    @gigi.kunings

  •  243  1  1 July, 2020
  • TART NENAS UNICORN⠀
⠀
Bahan A⠀
•250g butter⠀
•2sudu besar gula kastor⠀
•1biji kuning telur (saiz A)⠀
⠀
Bahan B⠀
•2 1/2 cawan tepung gandum⠀
•3sudu besar tepung jagung⠀
•2sudu besar tepung kastad⠀
•1sudu besar susu tepung⠀
⠀
pukul butter dengan gula sehingga sebati, baru masukkan kuning telur..⠀
kacau sampai semua sebati..⠀
baru masuk semua bahan B sikit²...⠀
masa ni memang adunan jadi bentil²..⠀
bahagikan 3 bahagian...⠀
uli adunan dengan warna kegemaran sampai sampai sekata (jadi bola)⠀
adunan memang akan jadi macam PLAYDOH...⠀
masa ni la peroi kan adunan warna lain² selang seli..⠀
lepas tu baru la guna kan acuan kerang uolls..⠀
jangan lupa letak inti!⠀
(buat tart ni bercinta sikit tau! nak cantik kan.. kena la sabar.. ☺️✌🏾️) Bakar api atas bawah 160° 20-22 minit.. *tak guna minyak sapi pun.. 😉⠀
.⠀
👉PROMO!! Paid Review RM 15 (Tawaran TERHAD). DM untuk maklumat lanjut📩⠀
.⠀
Recomended IG👇👇⠀
.⠀
@gigi.kunings⠀
@gigi.kunings⠀
@gigi.kunings⠀
Kredit:⠀
Irralishah Irra⠀
---
  • TART NENAS UNICORN⠀

    Bahan A⠀
    •250g butter⠀
    •2sudu besar gula kastor⠀
    •1biji kuning telur (saiz A)⠀

    Bahan B⠀
    •2 1/2 cawan tepung gandum⠀
    •3sudu besar tepung jagung⠀
    •2sudu besar tepung kastad⠀
    •1sudu besar susu tepung⠀

    pukul butter dengan gula sehingga sebati, baru masukkan kuning telur..⠀
    kacau sampai semua sebati..⠀
    baru masuk semua bahan B sikit²...⠀
    masa ni memang adunan jadi bentil²..⠀
    bahagikan 3 bahagian...⠀
    uli adunan dengan warna kegemaran sampai sampai sekata (jadi bola)⠀
    adunan memang akan jadi macam PLAYDOH...⠀
    masa ni la peroi kan adunan warna lain² selang seli..⠀
    lepas tu baru la guna kan acuan kerang uolls..⠀
    jangan lupa letak inti!⠀
    (buat tart ni bercinta sikit tau! nak cantik kan.. kena la sabar.. ☺️✌🏾️) Bakar api atas bawah 160° 20-22 minit.. *tak guna minyak sapi pun.. 😉⠀
    .⠀
    👉PROMO!! Paid Review RM 15 (Tawaran TERHAD). DM untuk maklumat lanjut📩⠀
    .⠀
    Recomended IG👇👇⠀
    .⠀
    @gigi.kunings
    @gigi.kunings
    @gigi.kunings
    Kredit:⠀
    Irralishah Irra⠀
    ---

  •  101  1  1 July, 2020
  • Mak masak simple simple aje.⠀
Cukup pedas , masin , manis kira ok dah. Kejap lagi tambah ulam aje.⠀
Kalau ada yg nak resepi nnti mak update. Kekal rangup walaupun dah sejuk😘⠀
⠀
RESEPI.⠀
⠀
TEMPE HIRIS NIPIS GORENG GARING. ASINGKAN.⠀
DUA GENGGAM IKAN BILIS GORENG GARING. ASINGKAN.⠀
⠀
TUMBUK 3 ULAS BWG PUTIH .TUMISKAN HINGGA GARING.⠀
⠀
MASUKKAN DLM 5/6 SUDU BESAR CILI KERING YG BLEND.⠀
⠀
HIRISKAN DUA LABU BWG BESAR , GAULKAN DLM KUALI HINGGA WARNANYA AGAK GELAP.⠀
MASUKKAN 1 SUDU BESAR GULA DAN SEDIKIT GARAM KALAU PERLU.⠀
⠀
TUTUP API.⠀
BIARKAN SAMBAL BETUL BETUL SEJUK BARU GAUL BERSAMA BILIS DAN TEMPE.⠀
.⠀
👉PROMO!! Paid Review RM 15 (Tawaran TERHAD). DM untuk maklumat lanjut📩⠀
.⠀
Recomended IG👇👇⠀
.⠀
@gigi.kunings⠀
@gigi.kunings⠀
@gigi.kunings⠀
Kredit : Hanizam Ismail‎⠀
---
  • Mak masak simple simple aje.⠀
    Cukup pedas , masin , manis kira ok dah. Kejap lagi tambah ulam aje.⠀
    Kalau ada yg nak resepi nnti mak update. Kekal rangup walaupun dah sejuk😘⠀

    RESEPI.⠀

    TEMPE HIRIS NIPIS GORENG GARING. ASINGKAN.⠀
    DUA GENGGAM IKAN BILIS GORENG GARING. ASINGKAN.⠀

    TUMBUK 3 ULAS BWG PUTIH .TUMISKAN HINGGA GARING.⠀

    MASUKKAN DLM 5/6 SUDU BESAR CILI KERING YG BLEND.⠀

    HIRISKAN DUA LABU BWG BESAR , GAULKAN DLM KUALI HINGGA WARNANYA AGAK GELAP.⠀
    MASUKKAN 1 SUDU BESAR GULA DAN SEDIKIT GARAM KALAU PERLU.⠀

    TUTUP API.⠀
    BIARKAN SAMBAL BETUL BETUL SEJUK BARU GAUL BERSAMA BILIS DAN TEMPE.⠀
    .⠀
    👉PROMO!! Paid Review RM 15 (Tawaran TERHAD). DM untuk maklumat lanjut📩⠀
    .⠀
    Recomended IG👇👇⠀
    .⠀
    @gigi.kunings
    @gigi.kunings
    @gigi.kunings
    Kredit : Hanizam Ismail‎⠀
    ---

  •  314  1  1 July, 2020
  • Alhamdulillah TQ Cik Eija dari Perak yang sudi share menu hasil shopping tempohari😊

Harap semua ahli keluarga puas hati😋😋

#sayajual #seafood #lubukseafood #ketam #crab #kingcrab #lobster #udang #babyoctopus #salmon #telorsotong #oyster #scallop #belangkas #seafoodlovers #siakapkeli #grill #kerang #kuatmakan #jjcm #ibu #jommakan #jommasak #udanggalah #mudcrab #kuantan #kl #ipoh #seremban #instafamous
  • Alhamdulillah TQ Cik Eija dari Perak yang sudi share menu hasil shopping tempohari😊

    Harap semua ahli keluarga puas hati😋😋

    #sayajual #seafood #lubukseafood #ketam #crab #kingcrab #lobster #udang #babyoctopus #salmon #telorsotong #oyster #scallop #belangkas #seafoodlovers #siakapkeli #grill #kerang #kuatmakan #jjcm #ibu #jommakan #jommasak #udanggalah #mudcrab #kuantan #kl #ipoh #seremban #instafamous

  •  3  0  1 July, 2020

Top #kuatmakan Posts

  • Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣
⁣
Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow Ig Min Rapat Rapat
⁣
.⁣
.⁣
Aiskrim Malaysia.⁣
Aiskrim Bluemint Dynamite.⁣
First time buat dan nak merasanya.. orang lain dah berzaman buat..😅⁣
Suami cakap aiskrim alien ke..🤣🤣⁣
Bila dia dah rasa, dia cakap sedap..👍 Selit jelah resepi.. kot ada yg baru, nak belajar buatkan.. Cara saya..⁣
Resepi susu:⁣
1tin susu cair.*⁣
1tin susu pekat manis.*⁣
4tin air.*⁣
1/2sd kecil garam.*⁣
5sd bsr tepung ubi rata ya, jgn membukit sgt.⁣
(Di bancuh dgn air dahulu.) Pewarna makanan (biru)⁣
Gula2 dynamite secukupnya. 🔹Masukkan bahan yg bertanda * ke dlm periuk.. kacau bagi sebati.⁣
🔹Kemudian didihkan atas api sederhana hingga mendidih.⁣
🔹Sentiasa kacau supaya tdk berkerak.⁣
🔹Dah mendidih, masukkan air tepung ubi dan pewarna biru ke dlm susu tadi.⁣
🔹Kacau2 bagi sebati dan mendidih jap.⁣
🔹Tutup api.. sejukkan dan tapis ke dlm jug.⁣
🔹Masukkan 2biji gula dynamite yg telah di ketuk hancur, ke dlm plastik aiskrim.⁣
🔹Tuang susu biru ke dlm plastik, simpul bagi kemas siap.⁣
Kredit Resepi : che marlyah ina saad .⁣
⁣
#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler⁣
#malaysiafood #makanmakanmakan⁣
⁣
Berminat viralkan perniagaan anda? Sila Whatsapp ke 0102604170
  • Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣

    Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow Ig Min Rapat Rapat

    .⁣
    .⁣
    Aiskrim Malaysia.⁣
    Aiskrim Bluemint Dynamite.⁣
    First time buat dan nak merasanya.. orang lain dah berzaman buat..😅⁣
    Suami cakap aiskrim alien ke..🤣🤣⁣
    Bila dia dah rasa, dia cakap sedap..👍 Selit jelah resepi.. kot ada yg baru, nak belajar buatkan.. Cara saya..⁣
    Resepi susu:⁣
    1tin susu cair.*⁣
    1tin susu pekat manis.*⁣
    4tin air.*⁣
    1/2sd kecil garam.*⁣
    5sd bsr tepung ubi rata ya, jgn membukit sgt.⁣
    (Di bancuh dgn air dahulu.) Pewarna makanan (biru)⁣
    Gula2 dynamite secukupnya. 🔹Masukkan bahan yg bertanda * ke dlm periuk.. kacau bagi sebati.⁣
    🔹Kemudian didihkan atas api sederhana hingga mendidih.⁣
    🔹Sentiasa kacau supaya tdk berkerak.⁣
    🔹Dah mendidih, masukkan air tepung ubi dan pewarna biru ke dlm susu tadi.⁣
    🔹Kacau2 bagi sebati dan mendidih jap.⁣
    🔹Tutup api.. sejukkan dan tapis ke dlm jug.⁣
    🔹Masukkan 2biji gula dynamite yg telah di ketuk hancur, ke dlm plastik aiskrim.⁣
    🔹Tuang susu biru ke dlm plastik, simpul bagi kemas siap.⁣
    Kredit Resepi : che marlyah ina saad .⁣

    #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler⁣
    #malaysiafood #makanmakanmakan⁣

    Berminat viralkan perniagaan anda? Sila Whatsapp ke 0102604170

  •  1,445  30  6 June, 2020
  • Follow @valet.makan
.. Komen caption yang sesuai. Sape banyak like, dia menang😉
.
DM admin untuk paid review📩
  • Follow @valet.makan
    .. Komen caption yang sesuai. Sape banyak like, dia menang😉
    .
    DM admin untuk paid review📩

  •  8,485  357  15 May, 2020
  • Follow 👉 @the.foodgig
Apa betul ke ni?? bincangkan👇👇👇
  • Follow 👉 @the.foodgig
    Apa betul ke ni?? bincangkan👇👇👇

  •  8,750  144  1 April, 2020
  • MANTOLLLL!!
.
Nak Kami promosikan bisnes anda?DM untuk paid review📩
.
Follow @the.foodgig
Follow @the.foodgig
DM for credit please!
  • MANTOLLLL!!
    .
    Nak Kami promosikan bisnes anda?DM untuk paid review📩
    .
    Follow @the.foodgig
    Follow @the.foodgig
    DM for credit please!

  •  3,740  122  7 April, 2020
  • Follow @resepi.harini.. Oh my..😍😍😍😍😍
  • Follow @resepi.harini.. Oh my..😍😍😍😍😍

  •  8,862  148  16 May, 2020
  • Follow @the.foodgig Sape kenal model air sarsaparila? Nak kami promosikan bisnes anda? DM segera📩
  • Follow @the.foodgig Sape kenal model air sarsaparila? Nak kami promosikan bisnes anda? DM segera📩

  •  4,954  44  30 March, 2020
  • Psss.. Takkan 2020 nak single lagi?🤣🤣
.
MIN NAK TANYA SOMETHING & KORANG KENA JUJUR.. Bila last time korang buat SURPRISE dekat pasangan korang hah?🤔
.
Ahaa, tahu dah.. mesti lupa! .
Tak apa, min nak rekemen sorang seller ni, BAIKKKK punya casing dia boleh buat.

Highly recommended untuk yang selalu try crush tapi tak dapat, cuba bagi hadiah casing gambar dia.

Mesti sejuk hati punya lah😉
.
Belum cuba, belum tahu. Tapi kalau tak cuba langsung, memang takkan tahu.

Ye dok??
Visit IG @ammejad. Trusted seller. Sembahyang punya orang, kalau dia scam, bagitahu kat admin🤙
.
.
Follow @ammejad
Follow @ammejad
Follow @ammejad
  • Psss.. Takkan 2020 nak single lagi?🤣🤣
    .
    MIN NAK TANYA SOMETHING & KORANG KENA JUJUR.. Bila last time korang buat SURPRISE dekat pasangan korang hah?🤔
    .
    Ahaa, tahu dah.. mesti lupa! .
    Tak apa, min nak rekemen sorang seller ni, BAIKKKK punya casing dia boleh buat.

    Highly recommended untuk yang selalu try crush tapi tak dapat, cuba bagi hadiah casing gambar dia.

    Mesti sejuk hati punya lah😉
    .
    Belum cuba, belum tahu. Tapi kalau tak cuba langsung, memang takkan tahu.

    Ye dok??
    Visit IG @ammejad. Trusted seller. Sembahyang punya orang, kalau dia scam, bagitahu kat admin🤙
    .
    .
    Follow @ammejad
    Follow @ammejad
    Follow @ammejad

  •  2,819  234  2 June, 2020