#Resepisedap Instagram Photos & Videos

Resepisedap - 131.6k posts

Hashtag Popularity

0.9
average comments
108.4
average likes

Latest #Resepisedap Posts

  • RESEPI : CHICKEN PAN-FRIED CHINESE STYLE.👌👍.. by #76persona .. AYAM LAGI , JANGAN JEMU.. JOM BUATT 😄😄😄

BAHAN
1 KILO AYAM CINCANG
1 GENGGAM BAWANG PUTIH
1 SUDU KICAP MANIS
1 SUDU MINYAK BIJAN
1 SUDU LADA HITAM
2 SUDU SOS TIRAM
DAUN BAWANG , CAPSIUM
GARAM , GULA , PERASA.

CARA MASAK.
1. PERAP ayam dengan sos tiram , kicap manis , minyak bijan ,lada hitam , garam , gula dan perasa selama 30 minit.
2. Tumis bawang putih cincang hingga wangi , baru masukkan bahan perap tadi , masak sampai ayam masak dan kuah ala ala basah.
3. Last baru masukkan daun bawang dan capsium gaul rata dah siap.. ALHAMDULLILAH.

SENANGKAN.. SELAMAT MENCUBA.. 😘❤️❤️❤️

#76persona #food #foodie #resepi #recipe #masak #resepisedap #eat #tasty #healthy #eatlocal #brunei #singapore #simplefood #viral #instafood #foodnetwork #resep #resepmasakan #resepnusantara #sukamakan #resepmasak #resepindonesia #majalahrasa #resepibu #missfazura #neelofa
  • RESEPI : CHICKEN PAN-FRIED CHINESE STYLE.👌👍.. by #76persona .. AYAM LAGI , JANGAN JEMU.. JOM BUATT 😄😄😄

    BAHAN
    1 KILO AYAM CINCANG
    1 GENGGAM BAWANG PUTIH
    1 SUDU KICAP MANIS
    1 SUDU MINYAK BIJAN
    1 SUDU LADA HITAM
    2 SUDU SOS TIRAM
    DAUN BAWANG , CAPSIUM
    GARAM , GULA , PERASA.

    CARA MASAK.
    1. PERAP ayam dengan sos tiram , kicap manis , minyak bijan ,lada hitam , garam , gula dan perasa selama 30 minit.
    2. Tumis bawang putih cincang hingga wangi , baru masukkan bahan perap tadi , masak sampai ayam masak dan kuah ala ala basah.
    3. Last baru masukkan daun bawang dan capsium gaul rata dah siap.. ALHAMDULLILAH.

    SENANGKAN.. SELAMAT MENCUBA.. 😘❤️❤️❤️

    #76persona #food #foodie #resepi #recipe #masak #resepisedap #eat #tasty #healthy #eatlocal #brunei #singapore #simplefood #viral #instafood #foodnetwork #resep #resepmasakan #resepnusantara #sukamakan #resepmasak #resepindonesia #majalahrasa #resepibu #missfazura #neelofa

  •  5  0  18 minutes ago
  • Picit LOVE dulu ya kak
• • • • • •
Jom buat kayu kamat 
duk rumah boleh cicah kopi 
Resepinya:
Org tganu pgil
'KAYU KERAMAT'
Lebih sedap dr Kuih Cakui....

Bahan-bahan
Kuih Kayu Keramat.
500g tepung gandum
1 camca soda bikarbonat
1 camca teh yis mauripan
6 sudu makan gula (boleh tambah gula lg kalu nk manis.
1 camca makan planta/butter
230ml/1gelas air suam -
bubuh sedikit2 garam -

Cara membuatnya:
-Yis dibancuh dengan sedikit air suam dan biarkan yis kembang seketika
-Bancuh gula dengan air lebihan yis tadi.
-Tepung digaul dengan planta sehingga sebati kemudian masukkan soda bikarbonat dan digaul rata. Kemudian masukkan air yis dan air gula yg dibancuh tadi sedikit demi sedikit.
Uli sehingga doh sebati dan biarkan doh mengembang 2 kali
ganda. (anggaran 1jam lebih)
Tumbuk2an doh, dan potong memanjang lebih kurang 5-7cm.
Panaskan minyak. Tarik doh sedikit dan pusingkan kemudian goreng hingga kekuningan..

Resepi : Jieji Mustaffa
.
Follow 👉 @resepi.ibuku 
Follow 👉 @resepi.ibuku
  • Picit LOVE dulu ya kak
    • • • • • •
    Jom buat kayu kamat 
    duk rumah boleh cicah kopi 
    Resepinya:
    Org tganu pgil
    'KAYU KERAMAT'
    Lebih sedap dr Kuih Cakui....

    Bahan-bahan
    Kuih Kayu Keramat.
    500g tepung gandum
    1 camca soda bikarbonat
    1 camca teh yis mauripan
    6 sudu makan gula (boleh tambah gula lg kalu nk manis.
    1 camca makan planta/butter
    230ml/1gelas air suam -
    bubuh sedikit2 garam -

    Cara membuatnya:
    -Yis dibancuh dengan sedikit air suam dan biarkan yis kembang seketika
    -Bancuh gula dengan air lebihan yis tadi.
    -Tepung digaul dengan planta sehingga sebati kemudian masukkan soda bikarbonat dan digaul rata. Kemudian masukkan air yis dan air gula yg dibancuh tadi sedikit demi sedikit.
    Uli sehingga doh sebati dan biarkan doh mengembang 2 kali
    ganda. (anggaran 1jam lebih)
    Tumbuk2an doh, dan potong memanjang lebih kurang 5-7cm.
    Panaskan minyak. Tarik doh sedikit dan pusingkan kemudian goreng hingga kekuningan..

    Resepi : Jieji Mustaffa
    .
    Follow 👉 @resepi.ibuku
    Follow 👉 @resepi.ibuku

  •  21  1  35 minutes ago
  • IDOLA BIOLAKU!! 😂

Trust the process! Great things are Coming!!🤗😍
.
.
Masyaallah tabarakallah Alhamdulillah🙏🙏😭🤭😂. Apapunnn.. sy nk berkongsi dgn semua.. Betulkan niat dlu..Nak kurus nk sihat kerana apa? Klo Kerana manusia.. kerana yg lain?  Sukar utk berterusan dn berkekalan.. Niat & Buat lah kerana Allah. 🤗🌹
Thank you Allah🙏. Tqtq Mr ❤️ @kherjohari. Tqtq my coach @atun_aziz tqtq team Amazing #teamcoachatun, tqqssmmm semua2 yg sentiasa 🔥🔥🔥 bakar line bg semangat💪🏻💪🏻. 
#sharing is caring
.
.
Kini, Saya membuka ruang dan peluang kepada 10 org wanita yang bersedia utk dibantu turunkan lebihan berat badan. Komen ‘NAK’ 
.
.
Apa yang anda akan dapat?
.
▶️Personal Coach - Wahida ghani
▶️Kurus dari rumah 💯online
▶️Meal plan setiap hari 
▶️Teknik zigzag & resepi sihat
▶️Whatsapp group support
▶️Daily topic coaching
▶️Daily nutrition
▶️Home workout video
▶️Geng2 yang sentiasa positif
.
Turn ON notification
.
.
follow ig ➡️ wahida_abdghani
.
.
utk lebih info, tips dan pemakanan best!! kurus secara sihat dan klik link di bio ig @wahida_abdghani untuk mendaftar
.
.
wahida ghani📲 01112238720 
Alhamdulillah saya berjaya turun 26kg .
http://coachwahida.wasap.my

#💯online #kurusonlinecoaching

#kurusdarirumah #jomkurus #eatclean #mealplan #kuruscantik #kurusbadan #onlinecoaching #tipsdiet #dietselamat #diettanpabersenam #kurussebelumkahwin #dietsenang #menusihat #resepi #resepisedap #resepimudah #menudietsihat #herbalife #dramasweetdreams #kuruscepat #babysayang #nakkuruscepat  #tipskurus #tipskuruscepat #pecahlemak #kurusbadan

Tag : Jcap 3.0 @yatt_shari
  • IDOLA BIOLAKU!! 😂

    Trust the process! Great things are Coming!!🤗😍
    .
    .
    Masyaallah tabarakallah Alhamdulillah🙏🙏😭🤭😂. Apapunnn.. sy nk berkongsi dgn semua.. Betulkan niat dlu..Nak kurus nk sihat kerana apa? Klo Kerana manusia.. kerana yg lain? Sukar utk berterusan dn berkekalan.. Niat & Buat lah kerana Allah. 🤗🌹
    Thank you Allah🙏. Tqtq Mr ❤️ @kherjohari. Tqtq my coach @atun_aziz tqtq team Amazing #teamcoachatun, tqqssmmm semua2 yg sentiasa 🔥🔥🔥 bakar line bg semangat💪🏻💪🏻.
    #sharing is caring
    .
    .
    Kini, Saya membuka ruang dan peluang kepada 10 org wanita yang bersedia utk dibantu turunkan lebihan berat badan. Komen ‘NAK’
    .
    .
    Apa yang anda akan dapat?
    .
    ▶️Personal Coach - Wahida ghani
    ▶️Kurus dari rumah 💯online
    ▶️Meal plan setiap hari
    ▶️Teknik zigzag & resepi sihat
    ▶️Whatsapp group support
    ▶️Daily topic coaching
    ▶️Daily nutrition
    ▶️Home workout video
    ▶️Geng2 yang sentiasa positif
    .
    Turn ON notification
    .
    .
    follow ig ➡️ wahida_abdghani
    .
    .
    utk lebih info, tips dan pemakanan best!! kurus secara sihat dan klik link di bio ig @wahida_abdghani untuk mendaftar
    .
    .
    wahida ghani📲 01112238720
    Alhamdulillah saya berjaya turun 26kg .
    http://coachwahida.wasap.my

    #💯online #kurusonlinecoaching

    #kurusdarirumah #jomkurus #eatclean #mealplan #kuruscantik #kurusbadan #onlinecoaching #tipsdiet #dietselamat #diettanpabersenam #kurussebelumkahwin #dietsenang #menusihat #resepi #resepisedap #resepimudah #menudietsihat #herbalife #dramasweetdreams #kuruscepat #babysayang #nakkuruscepat #tipskurus #tipskuruscepat #pecahlemak #kurusbadan

    Tag : Jcap 3.0 @yatt_shari

  •  0  0  38 minutes ago
  • Resepikaklimah nak lagi resepi? Follow je @resepikaklimah

Resepi rempeyek kacang tanah

1 paket tepung beras (edit: cap teratai)
1 cawan ikan bilis ( di blend )
1 biji telur 
2 sudu ketumbar - di blend
1 sudu jintan putih 
1 sudu jintan manis 
1 cawan santan kelapa ( tak perlu pekat sgt )
1 sudu kecil kapur sireh ( bancuh dlm air bg larut ) 
Sedikit garam
Sepeket ikan bilis tuk hiasan 
1/2 kg kacang tanah
Minyak untuk menggoreng 
Acuan rempeyek

Cara2 membuatnya
Blend rempah td , masukkan dlm adunan tepung ..kemudian masukkan sdikit air , masukkan telur, gaul2 bg sekata , masukkan ikan bilis yg telah di blend td, santan , air kapur dan garam ..gaul2 bg sekata dan tambah sdkit air..hati2 dgn kelikatan tepung ..kene pandai agak, jgn terlalu pekat dan jgn terlalu cair ..
Panaskan minyak dlm kuali..kalau boleh biar minyak byk ..masukkan acuan dlm kuali biarkan panas ...bila minyak sudah panas ..angkat acuan dan tuangkan adunan tepung td guna senduk kecik dan letakkan kacang tanah ,(jgn byk sangat kcg tanah tu takut berat) dan letakkan 1 ikan bilis .. goreng kan... api jgn kuat sgt nti hangus. Buat berulang2 kali , goreng2 sambil terbalikkan . ...dh agak2 kekuningan boleh angkat dan toskan.. buat lagi tanpa henti.

#food #follow #instagood #like #foodporn #love #photooftheday #instafood # #foodblogger #foodgasm #resepimantap #resepisedap #foodpic#mahn#jjcm# #dagingjeruk#resepibersama#simpleresepi#resepisenang#resepimasakaninstagram

Jangan lupa follow @resepikaklimah
  • Resepikaklimah nak lagi resepi? Follow je @resepikaklimah

    Resepi rempeyek kacang tanah

    1 paket tepung beras (edit: cap teratai)
    1 cawan ikan bilis ( di blend )
    1 biji telur
    2 sudu ketumbar - di blend
    1 sudu jintan putih
    1 sudu jintan manis
    1 cawan santan kelapa ( tak perlu pekat sgt )
    1 sudu kecil kapur sireh ( bancuh dlm air bg larut )
    Sedikit garam
    Sepeket ikan bilis tuk hiasan
    1/2 kg kacang tanah
    Minyak untuk menggoreng
    Acuan rempeyek

    Cara2 membuatnya
    Blend rempah td , masukkan dlm adunan tepung ..kemudian masukkan sdikit air , masukkan telur, gaul2 bg sekata , masukkan ikan bilis yg telah di blend td, santan , air kapur dan garam ..gaul2 bg sekata dan tambah sdkit air..hati2 dgn kelikatan tepung ..kene pandai agak, jgn terlalu pekat dan jgn terlalu cair ..
    Panaskan minyak dlm kuali..kalau boleh biar minyak byk ..masukkan acuan dlm kuali biarkan panas ...bila minyak sudah panas ..angkat acuan dan tuangkan adunan tepung td guna senduk kecik dan letakkan kacang tanah ,(jgn byk sangat kcg tanah tu takut berat) dan letakkan 1 ikan bilis .. goreng kan... api jgn kuat sgt nti hangus. Buat berulang2 kali , goreng2 sambil terbalikkan . ...dh agak2 kekuningan boleh angkat dan toskan.. buat lagi tanpa henti.

    #food #follow #instagood #like #foodporn #love #photooftheday #instafood # #foodblogger #foodgasm #resepimantap #resepisedap #foodpic#mahn#jjcm# #dagingjeruk#resepibersama#simpleresepi#resepisenang#resepimasakaninstagram

    Jangan lupa follow @resepikaklimah

  •  194  3  56 minutes ago
  • KUNCI KEJAYAAN DIET YANG SIHAT BERMULA SEAWAL PAGI😍
.
.
Haa... pada yg tgh berdiet tu.. sila tolong jgn skip sarapan pagi ye🤗
.
.
Turn on notification & follow ig @wahida_abdghani utk lebih info, tips dan pemakanan best!! kurus secara sihat.
.
.
Losing weight with knowledge is more effective and powerful 💥. Let’s get result with wahida ghani.❤️
.
👇🏻👇🏻
Klik link di bio ig @wahida_abdghani untuk mendaftar
.
Coach wahida 📲 01112238720 
Alhamdulillah saya berjaya turun 26kg .
WhatsApp👉🏽 http://coachwahida.wasap.my

#💯online #kurusonlinecoaching
#kurusdarirumah #jomkurus #eatclean #mealplan #kuruscantik #kurusbadan #onlinecoaching #tipsdiet #dietselamat #diettanpabersenam #kurussebelumkahwin #dietsenang #menusihat #resepi #resepisedap #resepimudah #menudietsihat #herbalife #dramasweetdreams #kuruscepat #babysayang #nakkuruscepat  #tipskurus #tipskuruscepat #pecahlemak #kurusbadan

Tag: Jcap 3.0: @yatt_shari
  • KUNCI KEJAYAAN DIET YANG SIHAT BERMULA SEAWAL PAGI😍
    .
    .
    Haa... pada yg tgh berdiet tu.. sila tolong jgn skip sarapan pagi ye🤗
    .
    .
    Turn on notification & follow ig @wahida_abdghani utk lebih info, tips dan pemakanan best!! kurus secara sihat.
    .
    .
    Losing weight with knowledge is more effective and powerful 💥. Let’s get result with wahida ghani.❤️
    .
    👇🏻👇🏻
    Klik link di bio ig @wahida_abdghani untuk mendaftar
    .
    Coach wahida 📲 01112238720
    Alhamdulillah saya berjaya turun 26kg .
    WhatsApp👉🏽 http://coachwahida.wasap.my

    #💯online #kurusonlinecoaching
    #kurusdarirumah #jomkurus #eatclean #mealplan #kuruscantik #kurusbadan #onlinecoaching #tipsdiet #dietselamat #diettanpabersenam #kurussebelumkahwin #dietsenang #menusihat #resepi #resepisedap #resepimudah #menudietsihat #herbalife #dramasweetdreams #kuruscepat #babysayang #nakkuruscepat #tipskurus #tipskuruscepat #pecahlemak #kurusbadan

    Tag: Jcap 3.0: @yatt_shari

  •  2  0  1 hour ago
  • Fettuccine cheezy done✅ 

Cara masak style saya:
1. Rebus fettuccine & toskan
2. Tumis bawang putih, masukkan hirisan daging & hotdog
3. Bancuh serbuk cheezy powder (spicy) dengan air panas. Saya ambil 5 sudu cheezy.
4. Dah sebati, masukkan dalam kuali tadi & masukkan fettuccine. Jangan lupa tambah garam ya!
5. If nak cair tambahkan air lebih sikit. 
6. Letak 1 slice cheese untuk bagi milky milky gitchew 

Senang kan? Btw bagi saya yang spicy ni boleh tahan pedas tau🤣 kalau anak2 tak suka makan pedas boleh pilih pack original. No worries confirm tak muak !!🤗

#resepisedap #cheezypowder #cheezypowderdlicious #cheezypowdermurah #cheezypowderviral #resepimakanan #cheezypowderputrajaya #cheezypowdersemenyih #cheesepowdermurah #cheesepowdersedap #cheesepowdersedap #cheesepowderhalal #upm #ukm #uitm #kptm #cheezy #cheezywedges #cheezydlicious #soscheezy #politeknik #cheezykualalumpur #cheezyviral #cheezyipoh #cheezypowderipoh #cheezyshahalam #cheezyperak #cheezypowderterengganu #cheezypowderklang #cheezypowderkajang #cheezypowderbandarbarubangi
  • Fettuccine cheezy done✅

    Cara masak style saya:
    1. Rebus fettuccine & toskan
    2. Tumis bawang putih, masukkan hirisan daging & hotdog
    3. Bancuh serbuk cheezy powder (spicy) dengan air panas. Saya ambil 5 sudu cheezy.
    4. Dah sebati, masukkan dalam kuali tadi & masukkan fettuccine. Jangan lupa tambah garam ya!
    5. If nak cair tambahkan air lebih sikit.
    6. Letak 1 slice cheese untuk bagi milky milky gitchew

    Senang kan? Btw bagi saya yang spicy ni boleh tahan pedas tau🤣 kalau anak2 tak suka makan pedas boleh pilih pack original. No worries confirm tak muak !!🤗

    #resepisedap #cheezypowder #cheezypowderdlicious #cheezypowdermurah #cheezypowderviral #resepimakanan #cheezypowderputrajaya #cheezypowdersemenyih #cheesepowdermurah #cheesepowdersedap #cheesepowdersedap #cheesepowderhalal #upm #ukm #uitm #kptm #cheezy #cheezywedges #cheezydlicious #soscheezy #politeknik #cheezykualalumpur #cheezyviral #cheezyipoh #cheezypowderipoh #cheezyshahalam #cheezyperak #cheezypowderterengganu #cheezypowderklang #cheezypowderkajang #cheezypowderbandarbarubangi

  •  4  0  1 hour ago
  • Anda kategori yang mana? Kalau saya dulu memang geng sarapan berat & geng minum kopi 🤩. Kononnya nak sarapan berat sikit, so lunch nanti tak nak makan 😅. Tapi pukul 10 dah rasa tak tentu arah. Pegi pantry bancuh nescafe 😂. 
.
Pernah jugak try skip sarapan dengan harapan tak makan sekali boleh la kurus 😍. Bila join program baru tau kenapa diet tak pernah jadik 😅. Rupa²nya bila skip sarapan pagi akan menyebabkan berat kita naik 2x ganda malah badan jadi tidak sihat 😱.
.
Antara kesan skip sarapan pagi ialah tenaga kurang, kulit semakin menua, metabolisme badan berada pada tahap rendah dan akan makan lebih banyak kerana terlalu lapar. Selamat bersarapan 🥰🥰🥰
.
Share & tag jika bermanfaat ❤️
.
.
INTAKE SEPTEMBER KINI DIBUKA‼️😍
Klik link di bio ig @afiza_hani utk mendaftar✅
Jom turun 3-10kg* 🔥
.

Coach Fizan +60127823422

Follow ig 👉 @afiza_hani
Follow ig 👉 @afiza_hani
Follow ig 👉 @afiza_hani
.
.
Mudahnya KURUS bila ada COACH, ILMU dan TEAM SUPPORT.
.
.
*Individual results are not typical and may vary.
  • Anda kategori yang mana? Kalau saya dulu memang geng sarapan berat & geng minum kopi 🤩. Kononnya nak sarapan berat sikit, so lunch nanti tak nak makan 😅. Tapi pukul 10 dah rasa tak tentu arah. Pegi pantry bancuh nescafe 😂.
    .
    Pernah jugak try skip sarapan dengan harapan tak makan sekali boleh la kurus 😍. Bila join program baru tau kenapa diet tak pernah jadik 😅. Rupa²nya bila skip sarapan pagi akan menyebabkan berat kita naik 2x ganda malah badan jadi tidak sihat 😱.
    .
    Antara kesan skip sarapan pagi ialah tenaga kurang, kulit semakin menua, metabolisme badan berada pada tahap rendah dan akan makan lebih banyak kerana terlalu lapar. Selamat bersarapan 🥰🥰🥰
    .
    Share & tag jika bermanfaat ❤️
    .
    .
    INTAKE SEPTEMBER KINI DIBUKA‼️😍
    Klik link di bio ig @afiza_hani utk mendaftar✅
    Jom turun 3-10kg* 🔥
    .

    Coach Fizan +60127823422

    Follow ig 👉 @afiza_hani
    Follow ig 👉 @afiza_hani
    Follow ig 👉 @afiza_hani
    .
    .
    Mudahnya KURUS bila ada COACH, ILMU dan TEAM SUPPORT.
    .
    .
    *Individual results are not typical and may vary.

  •  3  1  1 hour ago
  • Hah mesti ramai yang nak cantik , cerah dan gebu.. Tak kira la sama ada perempuan atau lelaki.. Korang boleh amalkan LetMe C..
.
Kelebihan yang terdapat dalam Vitamin LetMe C adalah
.
🍓 Dapat membaiki parut pada kulit
🍓 Dapat menjadikan kulit lebih cerah
🍓 Dapat menghilangkan jerawat dan pigmentasi
🍓 Dapat mencantikkan dan menghaluskan kulit
🍓 Dapat melambatkan proses penuaan dan menghaluskan pori-pori pada kulit
🍓 Dapat menjaga kesihatan tubuh badan dengan meningkatkan imunisasi tubuh
.
.
1 BOTOL (60 biji) 🍓
Rasa Strawberi 🍓

Korang yang lambat selit order nanti jangan melopong 🤣
.
WHATSAPP: 0199547466
Nak mudah, boleh terus KLIK LINK WARNA BIRU KAT BIO IG @pinklady.nurul UNTUK DIRECT WHATSAPP KAK NURUL💖
.
.
.
#trustedsellerpinklady #pinkladyoriginal #pinkladyluluskkm #pinkladypromosi #pinkladyhappycream #pinkladybodyperfection #tipkurus #coachonline #hushhushhq #bconfident #vessaserum #jamujelita #jamuratumalaya #aslegacy #shahidadherbs #dramasangat #alhaalfacosmetics #bellaammara #fashionvalet #bajukurung #bajukawin #bajutunangmurah #muamalaysia #sweetdara #demirindumu #emas916 #resepisedap #resepimemikatsuami #resepimudah #howichange
  • Hah mesti ramai yang nak cantik , cerah dan gebu.. Tak kira la sama ada perempuan atau lelaki.. Korang boleh amalkan LetMe C..
    .
    Kelebihan yang terdapat dalam Vitamin LetMe C adalah
    .
    🍓 Dapat membaiki parut pada kulit
    🍓 Dapat menjadikan kulit lebih cerah
    🍓 Dapat menghilangkan jerawat dan pigmentasi
    🍓 Dapat mencantikkan dan menghaluskan kulit
    🍓 Dapat melambatkan proses penuaan dan menghaluskan pori-pori pada kulit
    🍓 Dapat menjaga kesihatan tubuh badan dengan meningkatkan imunisasi tubuh
    .
    .
    1 BOTOL (60 biji) 🍓
    Rasa Strawberi 🍓

    Korang yang lambat selit order nanti jangan melopong 🤣
    .
    WHATSAPP: 0199547466
    Nak mudah, boleh terus KLIK LINK WARNA BIRU KAT BIO IG @pinklady.nurul UNTUK DIRECT WHATSAPP KAK NURUL💖
    .
    .
    .
    #trustedsellerpinklady #pinkladyoriginal #pinkladyluluskkm #pinkladypromosi #pinkladyhappycream #pinkladybodyperfection #tipkurus #coachonline #hushhushhq #bconfident #vessaserum #jamujelita #jamuratumalaya #aslegacy #shahidadherbs #dramasangat #alhaalfacosmetics #bellaammara #fashionvalet #bajukurung #bajukawin #bajutunangmurah #muamalaysia #sweetdara #demirindumu #emas916 #resepisedap #resepimemikatsuami #resepimudah #howichange

  •  1  0  1 hour ago
  • PELUANG HANYA DATANG SEKALI UNTUK YANG BETUL2 INGIN JANA PENDAPATAN  YANG LUMAYAN! 🤑
.
Peluang jana income RM2000-RM3000 sebulan dibuka khas utk golongan wanita!💃🏻
.
INI TAK TIPU, INI BETUL2! 😎
.
PINKLADY BOLEH BANTU ADIK KAKAK UBAH HIDUP!🤑
.
.
Dibuka khas untuk geng2 wanita, suri rumah, bekerja, tidak bekerja, masih menganggur, pelajar YANG #SERIOUS NAK BUAT INCOME BERKEPOK2 TANPA MODAL MEH WHATSAPP NURUL SEKARANG!💃🏼🚀 
.
.
✅ Tiada yuran dikenakan utk 30 orang yg terawal.
✅ Payslip disediakan.
✅ Dibuka untuk WANITA SAHAJA, sama ada suri rumah, pelajar, masih menganggur dan nak cari side income bagi yg bekerja.
✅ Kerja copy paste ayat iklan dan promote.
✅ Tak perlu simpan stok.
✅ Bahan iklan kami sediakan.
✅ Kami guide anda dari Zero to Hero.
✅ Ilmu marketing agresif dari HQ.
✅ Komisyen RM900-RM1000 utk 10 unit terjual.
✅ Sebulan RM2000-RM3000 (ikut kerajinan).
✅ Masa dan tempat kerja: Bila2 masa dan di mana2 sahaja. .
.
.
ANDA PERLU ADA :
👉🏼 Akaun bank beserta online banking untuk memudahkan urus niaga.
👉🏼 Akaun media sosial utk promote. Sama ada  facebook, instagram, wechat, twitter & telegram.
👉🏼 Minat dan bersungguh untuk berniaga & bantu keluarga.
👉🏼 Rajin, komited & tidak kenal erti putus asa.
.
.
Whatsapp Nurul untuk detail lebih lanjut taw😘
.
WHATSAPP: 0199547466
Nak mudah dan pantas, sila klik link kat bio ig nurul okey😋
.
.
#trustedsellerpinklady #pinkladyoriginal #pinkladyluluskkm #pinkladypromosi #pinkladyhappycream #pinkladybodyperfection #tipkurus #coachonline #jamujelita #jamuratumalaya #aslegacy #dramasangat #alhaalfacosmetics #bellaammara #fashionvalet #bajukurung #bajukawin #muamalaysia #sweetdara #emas916 #resepisedap  #resepimudah #coachkurusonline #handsanitizer #pkpb #juststayathome #dropshipwantedmalaysia #dudukrumah #dropshipwanita
  • PELUANG HANYA DATANG SEKALI UNTUK YANG BETUL2 INGIN JANA PENDAPATAN YANG LUMAYAN! 🤑
    .
    Peluang jana income RM2000-RM3000 sebulan dibuka khas utk golongan wanita!💃🏻
    .
    INI TAK TIPU, INI BETUL2! 😎
    .
    PINKLADY BOLEH BANTU ADIK KAKAK UBAH HIDUP!🤑
    .
    .
    Dibuka khas untuk geng2 wanita, suri rumah, bekerja, tidak bekerja, masih menganggur, pelajar YANG #SERIOUS NAK BUAT INCOME BERKEPOK2 TANPA MODAL MEH WHATSAPP NURUL SEKARANG!💃🏼🚀
    .
    .
    ✅ Tiada yuran dikenakan utk 30 orang yg terawal.
    ✅ Payslip disediakan.
    ✅ Dibuka untuk WANITA SAHAJA, sama ada suri rumah, pelajar, masih menganggur dan nak cari side income bagi yg bekerja.
    ✅ Kerja copy paste ayat iklan dan promote.
    ✅ Tak perlu simpan stok.
    ✅ Bahan iklan kami sediakan.
    ✅ Kami guide anda dari Zero to Hero.
    ✅ Ilmu marketing agresif dari HQ.
    ✅ Komisyen RM900-RM1000 utk 10 unit terjual.
    ✅ Sebulan RM2000-RM3000 (ikut kerajinan).
    ✅ Masa dan tempat kerja: Bila2 masa dan di mana2 sahaja. .
    .
    .
    ANDA PERLU ADA :
    👉🏼 Akaun bank beserta online banking untuk memudahkan urus niaga.
    👉🏼 Akaun media sosial utk promote. Sama ada facebook, instagram, wechat, twitter & telegram.
    👉🏼 Minat dan bersungguh untuk berniaga & bantu keluarga.
    👉🏼 Rajin, komited & tidak kenal erti putus asa.
    .
    .
    Whatsapp Nurul untuk detail lebih lanjut taw😘
    .
    WHATSAPP: 0199547466
    Nak mudah dan pantas, sila klik link kat bio ig nurul okey😋
    .
    .
    #trustedsellerpinklady #pinkladyoriginal #pinkladyluluskkm #pinkladypromosi #pinkladyhappycream #pinkladybodyperfection #tipkurus #coachonline #jamujelita #jamuratumalaya #aslegacy #dramasangat #alhaalfacosmetics #bellaammara #fashionvalet #bajukurung #bajukawin #muamalaysia #sweetdara #emas916 #resepisedap #resepimudah #coachkurusonline #handsanitizer #pkpb #juststayathome #dropshipwantedmalaysia #dudukrumah #dropshipwanita

  •  0  0  1 hour ago
  • #SABUN_ZAITUN_TURKEY 💯

✅ Mengandungi : 95% MINYAK ZAITUN, 5% MINYAK LAUREL. 

✅Sabun 3-in-1, sesuai utk:
▫RAMBUT
▫MUKA
▫BADAN

✅Diguna sejak ribuan tahun dan mampu membantu:
▪ Menganjal, menegang, menghalus, melembut serta melambatkan proses penuaan
▪ Menghilangkan bau badan
▪ Menghilangkan kelemumur serta melembut dan menyihatkan rambut
▪ Meringankan kegatalan kulit dan masalah eczema, psoriasis, kurap, ruam, kulat air dll
▪ Sembuhkan luka2 ringan dibadan & kulit kepala
▪ Sesuai utk bercukur (shaving cream)

❌Tiada PEWARNA
❌Tiada PEWANGI
❌Tiada LEMAK HAIWAN
❌Tiada SLS & bahan kimia bahaya

✅Sesuai digunakan utk BAYI, KANAK2, DEWASA serta WARGA EMAS bahkan utk yg punyai KULIT SENSITIF

Fast Order ⤵️⤵️
📞 Wasap.my/60189513005/SABUNALEPPO
  • #SABUN_ZAITUN_TURKEY 💯

    ✅ Mengandungi : 95% MINYAK ZAITUN, 5% MINYAK LAUREL.

    ✅Sabun 3-in-1, sesuai utk:
    ▫RAMBUT
    ▫MUKA
    ▫BADAN

    ✅Diguna sejak ribuan tahun dan mampu membantu:
    ▪ Menganjal, menegang, menghalus, melembut serta melambatkan proses penuaan
    ▪ Menghilangkan bau badan
    ▪ Menghilangkan kelemumur serta melembut dan menyihatkan rambut
    ▪ Meringankan kegatalan kulit dan masalah eczema, psoriasis, kurap, ruam, kulat air dll
    ▪ Sembuhkan luka2 ringan dibadan & kulit kepala
    ▪ Sesuai utk bercukur (shaving cream)

    ❌Tiada PEWARNA
    ❌Tiada PEWANGI
    ❌Tiada LEMAK HAIWAN
    ❌Tiada SLS & bahan kimia bahaya

    ✅Sesuai digunakan utk BAYI, KANAK2, DEWASA serta WARGA EMAS bahkan utk yg punyai KULIT SENSITIF

    Fast Order ⤵️⤵️
    📞 Wasap.my/60189513005/SABUNALEPPO

  •  6  1  2 hours ago
  • #SABUN_ZAITUN_TURKEY 💯

✅ Mengandungi : 95% MINYAK ZAITUN, 5% MINYAK LAUREL. 

✅Sabun 3-in-1, sesuai utk:
▫RAMBUT
▫MUKA
▫BADAN

✅Diguna sejak ribuan tahun dan mampu membantu:
▪ Menganjal, menegang, menghalus, melembut serta melambatkan proses penuaan
▪ Menghilangkan bau badan
▪ Menghilangkan kelemumur serta melembut dan menyihatkan rambut
▪ Meringankan kegatalan kulit dan masalah eczema, psoriasis, kurap, ruam, kulat air dll
▪ Sembuhkan luka2 ringan dibadan & kulit kepala
▪ Sesuai utk bercukur (shaving cream)

❌Tiada PEWARNA
❌Tiada PEWANGI
❌Tiada LEMAK HAIWAN
❌Tiada SLS & bahan kimia bahaya

✅Sesuai digunakan utk BAYI, KANAK2, DEWASA serta WARGA EMAS bahkan utk yg punyai KULIT SENSITIF

Fast Order ⤵️⤵️
📞 Wasap.my/60189513005/SABUNALEPPO
  • #SABUN_ZAITUN_TURKEY 💯

    ✅ Mengandungi : 95% MINYAK ZAITUN, 5% MINYAK LAUREL.

    ✅Sabun 3-in-1, sesuai utk:
    ▫RAMBUT
    ▫MUKA
    ▫BADAN

    ✅Diguna sejak ribuan tahun dan mampu membantu:
    ▪ Menganjal, menegang, menghalus, melembut serta melambatkan proses penuaan
    ▪ Menghilangkan bau badan
    ▪ Menghilangkan kelemumur serta melembut dan menyihatkan rambut
    ▪ Meringankan kegatalan kulit dan masalah eczema, psoriasis, kurap, ruam, kulat air dll
    ▪ Sembuhkan luka2 ringan dibadan & kulit kepala
    ▪ Sesuai utk bercukur (shaving cream)

    ❌Tiada PEWARNA
    ❌Tiada PEWANGI
    ❌Tiada LEMAK HAIWAN
    ❌Tiada SLS & bahan kimia bahaya

    ✅Sesuai digunakan utk BAYI, KANAK2, DEWASA serta WARGA EMAS bahkan utk yg punyai KULIT SENSITIF

    Fast Order ⤵️⤵️
    📞 Wasap.my/60189513005/SABUNALEPPO

  •  4  1  2 hours ago
  • Chessy chicken ball 

Bahan : 
Bawang holand 
Bawang putih
Sos kimball setengah botol je
Cheddar cheese slices keping 4 keping
Mozarella cheese [aku guna yg jenis blok]potong kecik kecik je..jangan guna sampai abis plak🤪
Morazella jenis sagat anchor
Chicken or meatball ramly
Pasley herbs

Cara
Minyak jgn lupa ya😉
1) Tumis bawang putih n holland dulu
2) Dah agak naik bau bawang masukkan chickenball
3)Sebatikan chickenball dgn bawang tadi dan biarkan chickenball smpi agak agak masak
4)Tuang sos setengah botol sebatikan dan biarkan sampai mengeleggak (boleh pakai brand preggo atau apepon)
5)Masukkan cheddar cheese dlm 4 keping(letak atas chickenball je) 
Jangan digaul.
6)Masukkan mozarella blok yg dipotong dekat bahagian tepi tepi dan tengah
7)Tabur mozarella yg disagat 
8)Biarkan smpi semua cair dlm 5 minit
9)Siap!
10)Akhir sekali tabur parsley 😋😋

Sy tak letak garam sbb rasa dah cukup sempurna😘

Jangan lupa secawan air putih bersih buat lega tekak ye😉😉

kredit: noor zain

Jom follow @bawangchannel rapat² gaiss 😚

#resepisedap #resepi #menu #rasa #covid19 #stayathome #stayhomestaysafe
  • Chessy chicken ball

    Bahan :
    Bawang holand
    Bawang putih
    Sos kimball setengah botol je
    Cheddar cheese slices keping 4 keping
    Mozarella cheese [aku guna yg jenis blok]potong kecik kecik je..jangan guna sampai abis plak🤪
    Morazella jenis sagat anchor
    Chicken or meatball ramly
    Pasley herbs

    Cara
    Minyak jgn lupa ya😉
    1) Tumis bawang putih n holland dulu
    2) Dah agak naik bau bawang masukkan chickenball
    3)Sebatikan chickenball dgn bawang tadi dan biarkan chickenball smpi agak agak masak
    4)Tuang sos setengah botol sebatikan dan biarkan sampai mengeleggak (boleh pakai brand preggo atau apepon)
    5)Masukkan cheddar cheese dlm 4 keping(letak atas chickenball je)
    Jangan digaul.
    6)Masukkan mozarella blok yg dipotong dekat bahagian tepi tepi dan tengah
    7)Tabur mozarella yg disagat
    8)Biarkan smpi semua cair dlm 5 minit
    9)Siap!
    10)Akhir sekali tabur parsley 😋😋

    Sy tak letak garam sbb rasa dah cukup sempurna😘

    Jangan lupa secawan air putih bersih buat lega tekak ye😉😉

    kredit: noor zain

    Jom follow @bawangchannel rapat² gaiss 😚

    #resepisedap #resepi #menu #rasa #covid19 #stayathome #stayhomestaysafe

  •  318  1  2 hours ago
  • Makan dengan westernfood pun layannzz... Perghh menyelerakan😋😋. Maklong Sambal Bilis KrupKrap, makan dengan apa-apa hidangan pun, food akan bertambah sedap. Bertambah-tambah lagi tuu💯
. 
📲📲📲📲Belum pernah CUBA❓Jom ORDER dgn kami. Klik link diBIO
.
1 botol : 150g : RM15
(exclude postage) 
.
#maklongsambalbiliskrupkrap
#sambal #viral #sambalsedap
#sambalbilis #trending
#sambalbilisgaring #sambalbilispedas #masakmasak #secukuprasa
#shosedap #resepisedap #makanbegitusaja
#masakanmelayu #jjcm #ctdk #serunding #produkmuslim
#makanmakan #terlajaklaris
#bazaarpaknil #dudukrumah #terlajaksedap #stayathome #kl #mukbangmalaysia #sambalviral
  • Makan dengan westernfood pun layannzz... Perghh menyelerakan😋😋. Maklong Sambal Bilis KrupKrap, makan dengan apa-apa hidangan pun, food akan bertambah sedap. Bertambah-tambah lagi tuu💯
    .
    📲📲📲📲Belum pernah CUBA❓Jom ORDER dgn kami. Klik link diBIO
    .
    1 botol : 150g : RM15
    (exclude postage)
    .
    #maklongsambalbiliskrupkrap
    #sambal #viral #sambalsedap
    #sambalbilis #trending
    #sambalbilisgaring #sambalbilispedas #masakmasak #secukuprasa
    #shosedap #resepisedap #makanbegitusaja
    #masakanmelayu #jjcm #ctdk #serunding #produkmuslim
    #makanmakan #terlajaklaris
    #bazaarpaknil #dudukrumah #terlajaksedap #stayathome #kl #mukbangmalaysia #sambalviral

  •  2  0  2 hours ago
  • Raya dah habis..teringin nak makan biskut raya tapi mana nak cari?..Haaa.. jangan risau.Kami ada!. Ajoom dapatkan biskut2 raya yang popular di studio kami walaupun bukan di musim perayaan.

Berapa harga?
Hanya rm38/sebekas
COMBO 3bekas/rm100

Cemana nak order?
Ajooomm wasap kami laju².. klik je link di bawah ni ye😁

www.wasap.my/601164201979/combokuihraya
Atau
www.wasap.my/601111204733/combokuihraya

#jommasakngankakzaidah
#simplysugarbakingstudio
#cookingshow
#kakzaidah
#produkkakzaidah
#resepisedap
  • Raya dah habis..teringin nak makan biskut raya tapi mana nak cari?..Haaa.. jangan risau.Kami ada!. Ajoom dapatkan biskut2 raya yang popular di studio kami walaupun bukan di musim perayaan.

    Berapa harga?
    Hanya rm38/sebekas
    COMBO 3bekas/rm100

    Cemana nak order?
    Ajooomm wasap kami laju².. klik je link di bawah ni ye😁

    www.wasap.my/601164201979/combokuihraya
    Atau
    www.wasap.my/601111204733/combokuihraya

    #jommasakngankakzaidah
    #simplysugarbakingstudio
    #cookingshow
    #kakzaidah
    #produkkakzaidah
    #resepisedap

  •  8  0  8 hours ago
  • Musim pkp ni,anak2 perlu bawa bekal dari rumah.Kita pulak nak cepat ke tempat kerja..Kelangkabut! Macam mana ni😩Jangan pening2..kami bantu mudahkan kerja2 di dapur..haaa...tuang je..tak perlu letak apa2 lagi dah.garam ke,sos ke tak payah..sap sap soi siap!boleh tapau!sedap!cepat! mudah! pantas!🥰😉

KICAP MEE
RM12/sebotol
‪Ajooomm wasap kami laju²‬
‪www.wasap.my/601164201979/kicapmee
‪Atau‬
‪www.wasap.my/601111204733/kicapmee

‪#jommasakngankakzaidah‬
‪#simplysugarbakingstudio‬
‪#cookingshow‬
‪#kakzaidah‬
‪#produkkakzaidah‬
‪#resepisedap
  • Musim pkp ni,anak2 perlu bawa bekal dari rumah.Kita pulak nak cepat ke tempat kerja..Kelangkabut! Macam mana ni😩Jangan pening2..kami bantu mudahkan kerja2 di dapur..haaa...tuang je..tak perlu letak apa2 lagi dah.garam ke,sos ke tak payah..sap sap soi siap!boleh tapau!sedap!cepat! mudah! pantas!🥰😉

    KICAP MEE
    RM12/sebotol
    ‪Ajooomm wasap kami laju²‬
    ‪www.wasap.my/601164201979/kicapmee
    ‪Atau‬
    ‪www.wasap.my/601111204733/kicapmee

    #jommasakngankakzaidah
    #simplysugarbakingstudio
    #cookingshow
    #kakzaidah
    #produkkakzaidah
    #resepisedap

  •  28  2  8 hours ago
  • Raya dah habis..teringin nak makan biskut raya tapi mana nak cari?..Haaa.. jangan risau.Kami ada!. Ajoom dapatkan biskut2 raya yang popular di studio kami walaupun bukan di musim perayaan.Kami ada..

BISKUT MAKMUR
Kaya dengan rasa kacang walau dengan hanya 1 gigitan😋

Berapa harga?
Hanya rm38 sebekas
COMBO 3bekas/rm100

Cemana nak order?
Ajooomm wasap kami laju².. klik je link di bawah ni ye😁

www.wasap.my/601164201979/biskutmakmur
Atau
www.wasap.my/601111204733/biskutmakmur

#jommasakngankakzaidah
#simplysugarbakingstudio
#cookingshow
#kakzaidah
#produkkakzaidah
#resepisedap
  • Raya dah habis..teringin nak makan biskut raya tapi mana nak cari?..Haaa.. jangan risau.Kami ada!. Ajoom dapatkan biskut2 raya yang popular di studio kami walaupun bukan di musim perayaan.Kami ada..

    BISKUT MAKMUR
    Kaya dengan rasa kacang walau dengan hanya 1 gigitan😋

    Berapa harga?
    Hanya rm38 sebekas
    COMBO 3bekas/rm100

    Cemana nak order?
    Ajooomm wasap kami laju².. klik je link di bawah ni ye😁

    www.wasap.my/601164201979/biskutmakmur
    Atau
    www.wasap.my/601111204733/biskutmakmur

    #jommasakngankakzaidah
    #simplysugarbakingstudio
    #cookingshow
    #kakzaidah
    #produkkakzaidah
    #resepisedap

  •  29  0  8 hours ago
  • Gais,Support IG Baru Min Ya @media.resepi
.
Panjangkan pahala seorang kawan..

Tips/cara dari seorang kawan utk tanak pulut dengan rice cooker..

Basuh beras bersama sedikit garam,utk dapat efek berkilat..basuh 3/4 kali basuhan..

Sukat air guna jari telunjuk,separuh dari line pertama jari...(jari diatas beras)

Lapik tutup periuk menggunkan kain/tuala kecil dengan kedap..xboleh longgar..(supaya wap panas xkeluar)

Tekan COOK dan tunggu sehingga masak dan bertukar ke WARM...Jangan bukak tudung periuk langsung sehingga masak..insyaAllah pulut cantik...

*edit-lepas WARM pun jgn terus bukak biar 5-10 min baru bukak penutup..bagi pulut masak dengan wap panas..

Dah setahun lebih guna tips/cara ni tanak pulut...buat tapai pun senang,xpyh kukus...

Credit : Siti Asrien Mohd Hassan #resepisedap
  • Gais,Support IG Baru Min Ya @media.resepi
    .
    Panjangkan pahala seorang kawan..

    Tips/cara dari seorang kawan utk tanak pulut dengan rice cooker..

    Basuh beras bersama sedikit garam,utk dapat efek berkilat..basuh 3/4 kali basuhan..

    Sukat air guna jari telunjuk,separuh dari line pertama jari...(jari diatas beras)

    Lapik tutup periuk menggunkan kain/tuala kecil dengan kedap..xboleh longgar..(supaya wap panas xkeluar)

    Tekan COOK dan tunggu sehingga masak dan bertukar ke WARM...Jangan bukak tudung periuk langsung sehingga masak..insyaAllah pulut cantik...

    *edit-lepas WARM pun jgn terus bukak biar 5-10 min baru bukak penutup..bagi pulut masak dengan wap panas..

    Dah setahun lebih guna tips/cara ni tanak pulut...buat tapai pun senang,xpyh kukus...

    Credit : Siti Asrien Mohd Hassan #resepisedap

  •  28  0  9 hours ago
  • Gais,Support IG Baru Min Ya @media.resepi
.
Panjangkan pahala seorang kawan..

Tips/cara dari seorang kawan utk tanak pulut dengan rice cooker..

Basuh beras bersama sedikit garam,utk dapat efek berkilat..basuh 3/4 kali basuhan..

Sukat air guna jari telunjuk,separuh dari line pertama jari...(jari diatas beras)

Lapik tutup periuk menggunkan kain/tuala kecil dengan kedap..xboleh longgar..(supaya wap panas xkeluar)

Tekan COOK dan tunggu sehingga masak dan bertukar ke WARM...Jangan bukak tudung periuk langsung sehingga masak..insyaAllah pulut cantik...

*edit-lepas WARM pun jgn terus bukak biar 5-10 min baru bukak penutup..bagi pulut masak dengan wap panas..

Dah setahun lebih guna tips/cara ni tanak pulut...buat tapai pun senang,xpyh kukus...

Credit : Siti Asrien Mohd Hassan #resepisedap
  • Gais,Support IG Baru Min Ya @media.resepi
    .
    Panjangkan pahala seorang kawan..

    Tips/cara dari seorang kawan utk tanak pulut dengan rice cooker..

    Basuh beras bersama sedikit garam,utk dapat efek berkilat..basuh 3/4 kali basuhan..

    Sukat air guna jari telunjuk,separuh dari line pertama jari...(jari diatas beras)

    Lapik tutup periuk menggunkan kain/tuala kecil dengan kedap..xboleh longgar..(supaya wap panas xkeluar)

    Tekan COOK dan tunggu sehingga masak dan bertukar ke WARM...Jangan bukak tudung periuk langsung sehingga masak..insyaAllah pulut cantik...

    *edit-lepas WARM pun jgn terus bukak biar 5-10 min baru bukak penutup..bagi pulut masak dengan wap panas..

    Dah setahun lebih guna tips/cara ni tanak pulut...buat tapai pun senang,xpyh kukus...

    Credit : Siti Asrien Mohd Hassan #resepisedap

  •  12  0  9 hours ago

Top #Resepisedap Posts

  • Resepikaklimah nak lagi resepi? Follow je @resepikaklimah

RESEPI ACAR TIMUN BEREMPAH
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
2 batang timus - buang biji dan potong jejari
1 batang lobak merah - dipotong jejari
2 biji cili merah - dipotong memanjang
2 biji cili hijau - dipotong memanjang
8 biji bawang merah _ dihiris
4 ulas bawang putih - dihira
1 in halia - dihiris
Rempah tumis - kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih & buah pelaga
3 susu besar udang kering - ditumbuka halus 
1 sudu kecil biji sawi
1 sudu kecil serbuk kunyit
2 sudu makan kerisik
2 sudu makan cuka
Garam dan gula secukupnya

Cara -cara :
Tumis bahan yang dihiris dan rempah tumis hingga wangi.
Masukkan udang kering,cilihiris, serbuk kunyit dan biji sawi. kacau rata.
Masukkan kerisik dan cuka.
Perasakn garam dan gula secukupnya.
Sedia dihidang. 

Selamat mencuba yea

#food #follow #instagood #like #foodporn #love #photooftheday #instafood # #foodblogger #foodgasm #resepimantap #resepisedap #foodpic#mahn#jjcm# #dagingjeruk#resepibersama#simpleresepi#resepisenang#resepimasakaninstagram

Jangan lupa follow @resepikaklimah
  • Resepikaklimah nak lagi resepi? Follow je @resepikaklimah

    RESEPI ACAR TIMUN BEREMPAH
    Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

    Bahan-bahan :
    2 batang timus - buang biji dan potong jejari
    1 batang lobak merah - dipotong jejari
    2 biji cili merah - dipotong memanjang
    2 biji cili hijau - dipotong memanjang
    8 biji bawang merah _ dihiris
    4 ulas bawang putih - dihira
    1 in halia - dihiris
    Rempah tumis - kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih & buah pelaga
    3 susu besar udang kering - ditumbuka halus
    1 sudu kecil biji sawi
    1 sudu kecil serbuk kunyit
    2 sudu makan kerisik
    2 sudu makan cuka
    Garam dan gula secukupnya

    Cara -cara :
    Tumis bahan yang dihiris dan rempah tumis hingga wangi.
    Masukkan udang kering,cilihiris, serbuk kunyit dan biji sawi. kacau rata.
    Masukkan kerisik dan cuka.
    Perasakn garam dan gula secukupnya.
    Sedia dihidang.

    Selamat mencuba yea

    #food #follow #instagood #like #foodporn #love #photooftheday #instafood # #foodblogger #foodgasm #resepimantap #resepisedap #foodpic#mahn#jjcm# #dagingjeruk#resepibersama#simpleresepi#resepisenang#resepimasakaninstagram

    Jangan lupa follow @resepikaklimah

  •  495  1  12 August, 2020
  • Resepikaklimah nak lagi resepi? Follow je @resepikaklimah

Resepi Acar Buah Istimewa

Bahan-Bahan:

1 bungkus kecil buah kana
1 bungkus buah asam manis
1 bungkus buah asam bulat
1 bungkus buah asam kuning
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia
½ mangkuk kecil cili boh
1 sudu makan cuka
1 sudu teh gula merah
Garam secukup rasa
Serbuk perasa secukup rasa

Cara Membuat:

1. Halia dihiris, semua buah-buah asam dibasuh dan toskan airnya.

 
2. Bawang merah dan bawang putih dikupas kulitnya dan dipotong kecil-kecil.

3. Panaskan minyak dalam periuk setelah itu tumiskan halia, cili boh, bawang merah, bawang putih, gula dan cuka sambil dikacu hingga rata.

4. Akhir sekali masukkan buah-buahan kering, garam, gula merah dan serbuk perasa secukup rasa. Bila telah kering bolehlah diangkat.

#food #follow #instagood #like #foodporn #love #photooftheday #instafood # #foodblogger #foodgasm #resepimantap #resepisedap #foodpic#mahn#jjcm# #dagingjeruk#resepibersama#simpleresepi#resepisenang#resepimasakaninstagram

Jangan lupa follow @resepikaklimah
  • Resepikaklimah nak lagi resepi? Follow je @resepikaklimah

    Resepi Acar Buah Istimewa

    Bahan-Bahan:

    1 bungkus kecil buah kana
    1 bungkus buah asam manis
    1 bungkus buah asam bulat
    1 bungkus buah asam kuning
    10 ulas bawang merah
    5 ulas bawang putih
    2 cm halia
    ½ mangkuk kecil cili boh
    1 sudu makan cuka
    1 sudu teh gula merah
    Garam secukup rasa
    Serbuk perasa secukup rasa

    Cara Membuat:

    1. Halia dihiris, semua buah-buah asam dibasuh dan toskan airnya.


    2. Bawang merah dan bawang putih dikupas kulitnya dan dipotong kecil-kecil.

    3. Panaskan minyak dalam periuk setelah itu tumiskan halia, cili boh, bawang merah, bawang putih, gula dan cuka sambil dikacu hingga rata.

    4. Akhir sekali masukkan buah-buahan kering, garam, gula merah dan serbuk perasa secukup rasa. Bila telah kering bolehlah diangkat.

    #food #follow #instagood #like #foodporn #love #photooftheday #instafood # #foodblogger #foodgasm #resepimantap #resepisedap #foodpic#mahn#jjcm# #dagingjeruk#resepibersama#simpleresepi#resepisenang#resepimasakaninstagram

    Jangan lupa follow @resepikaklimah

  •  345  2  20 hours ago
  • Picit like ya kak
• • • • • •
RESEPI ROTI NAAN

Mudah sangat, insyaAllah. 

1 1/4 cawan air suam, 
1 sudu besar gula,
1 sudu besar yis mauripan.
Gaul sebati dan tunggu berbuih.

Sementara tu, campurkan
3 cawan tepung gandum,
2 sudu besar minyak zaitun,
Secubit garam.
Kalau ada bread improver, boleh tambah secubit. 

Masukkan air bancuhan yis sedikit demi sedikit,
Sambil uli sehingga doh tidak melekat di tangan.

Ambil bekas besar yang lain,
Sapu minyak rata di bahagian dalam.
Simpan doh yang siap diuli ke dalam bekas dan tutup. Tunggu lebih kurang 30minit untuk doh kembang 2 kali ganda. (Note: air yis saya tak guna habis ya. Pastikan masukkan air sedikit demi sedikit. Doh mesti jadi lembut, dan tak lekat di tangan)

Tumbuk tumbuk untuk release angin,
Bahagikan kepada 6-7 doh kecil.
Bulat-bulatkan, dan tekan-tekan sehingga rata.
Tak tebal, tak nipis sangat. Tebal 0.5cm tu ok la.

Biar kembang 2x ganda.
Kemudian boleh masak guna non stick pan api sederhana.

Kalau nak masukkan cheese atau garlic, 
Lepas diratakan doh, boleh carik-carik cheesedale di bahagian atas,
Tutup dan bulatkan semula,
Tekan lagi jadi rata dan tunggu kembang,
Then masak macam biasa.

credit fb zahrawanie mohammad
.
Jom follow @resepimasaksedap
  • Picit like ya kak
    • • • • • •
    RESEPI ROTI NAAN

    Mudah sangat, insyaAllah.

    1 1/4 cawan air suam,
    1 sudu besar gula,
    1 sudu besar yis mauripan.
    Gaul sebati dan tunggu berbuih.

    Sementara tu, campurkan
    3 cawan tepung gandum,
    2 sudu besar minyak zaitun,
    Secubit garam.
    Kalau ada bread improver, boleh tambah secubit.

    Masukkan air bancuhan yis sedikit demi sedikit,
    Sambil uli sehingga doh tidak melekat di tangan.

    Ambil bekas besar yang lain,
    Sapu minyak rata di bahagian dalam.
    Simpan doh yang siap diuli ke dalam bekas dan tutup. Tunggu lebih kurang 30minit untuk doh kembang 2 kali ganda. (Note: air yis saya tak guna habis ya. Pastikan masukkan air sedikit demi sedikit. Doh mesti jadi lembut, dan tak lekat di tangan)

    Tumbuk tumbuk untuk release angin,
    Bahagikan kepada 6-7 doh kecil.
    Bulat-bulatkan, dan tekan-tekan sehingga rata.
    Tak tebal, tak nipis sangat. Tebal 0.5cm tu ok la.

    Biar kembang 2x ganda.
    Kemudian boleh masak guna non stick pan api sederhana.

    Kalau nak masukkan cheese atau garlic,
    Lepas diratakan doh, boleh carik-carik cheesedale di bahagian atas,
    Tutup dan bulatkan semula,
    Tekan lagi jadi rata dan tunggu kembang,
    Then masak macam biasa.

    credit fb zahrawanie mohammad
    .
    Jom follow @resepimasaksedap

  •  425  3  12 August, 2020
  • Resepikaklimah nak lagi resepi? Follow je @resepikaklimah

Resepi rempeyek kacang tanah

1 paket tepung beras (edit: cap teratai)
1 cawan ikan bilis ( di blend )
1 biji telur 
2 sudu ketumbar - di blend
1 sudu jintan putih 
1 sudu jintan manis 
1 cawan santan kelapa ( tak perlu pekat sgt )
1 sudu kecil kapur sireh ( bancuh dlm air bg larut ) 
Sedikit garam
Sepeket ikan bilis tuk hiasan 
1/2 kg kacang tanah
Minyak untuk menggoreng 
Acuan rempeyek

Cara2 membuatnya
Blend rempah td , masukkan dlm adunan tepung ..kemudian masukkan sdikit air , masukkan telur, gaul2 bg sekata , masukkan ikan bilis yg telah di blend td, santan , air kapur dan garam ..gaul2 bg sekata dan tambah sdkit air..hati2 dgn kelikatan tepung ..kene pandai agak, jgn terlalu pekat dan jgn terlalu cair ..
Panaskan minyak dlm kuali..kalau boleh biar minyak byk ..masukkan acuan dlm kuali biarkan panas ...bila minyak sudah panas ..angkat acuan dan tuangkan adunan tepung td guna senduk kecik dan letakkan kacang tanah ,(jgn byk sangat kcg tanah tu takut berat) dan letakkan 1 ikan bilis .. goreng kan... api jgn kuat sgt nti hangus. Buat berulang2 kali , goreng2 sambil terbalikkan . ...dh agak2 kekuningan boleh angkat dan toskan.. buat lagi tanpa henti.

#food #follow #instagood #like #foodporn #love #photooftheday #instafood # #foodblogger #foodgasm #resepimantap #resepisedap #foodpic#mahn#jjcm# #dagingjeruk#resepibersama#simpleresepi#resepisenang#resepimasakaninstagram

Jangan lupa follow @resepikaklimah
  • Resepikaklimah nak lagi resepi? Follow je @resepikaklimah

    Resepi rempeyek kacang tanah

    1 paket tepung beras (edit: cap teratai)
    1 cawan ikan bilis ( di blend )
    1 biji telur
    2 sudu ketumbar - di blend
    1 sudu jintan putih
    1 sudu jintan manis
    1 cawan santan kelapa ( tak perlu pekat sgt )
    1 sudu kecil kapur sireh ( bancuh dlm air bg larut )
    Sedikit garam
    Sepeket ikan bilis tuk hiasan
    1/2 kg kacang tanah
    Minyak untuk menggoreng
    Acuan rempeyek

    Cara2 membuatnya
    Blend rempah td , masukkan dlm adunan tepung ..kemudian masukkan sdikit air , masukkan telur, gaul2 bg sekata , masukkan ikan bilis yg telah di blend td, santan , air kapur dan garam ..gaul2 bg sekata dan tambah sdkit air..hati2 dgn kelikatan tepung ..kene pandai agak, jgn terlalu pekat dan jgn terlalu cair ..
    Panaskan minyak dlm kuali..kalau boleh biar minyak byk ..masukkan acuan dlm kuali biarkan panas ...bila minyak sudah panas ..angkat acuan dan tuangkan adunan tepung td guna senduk kecik dan letakkan kacang tanah ,(jgn byk sangat kcg tanah tu takut berat) dan letakkan 1 ikan bilis .. goreng kan... api jgn kuat sgt nti hangus. Buat berulang2 kali , goreng2 sambil terbalikkan . ...dh agak2 kekuningan boleh angkat dan toskan.. buat lagi tanpa henti.

    #food #follow #instagood #like #foodporn #love #photooftheday #instafood # #foodblogger #foodgasm #resepimantap #resepisedap #foodpic#mahn#jjcm# #dagingjeruk#resepibersama#simpleresepi#resepisenang#resepimasakaninstagram

    Jangan lupa follow @resepikaklimah

  •  194  3  56 minutes ago
  • Picit like ya kak
• • • • • •
cuaca sekarang ni panas..sekali sekala layan kuih sagu merah sedap jugak sy bt versi acuan lompang..x payah nk potong dh

-kuih sagu merah-
1 cawan sagu
½ cawan gula(klu x manis boleh tambah)
air
daun pandan
pewarna merah

*basuh sagu dan tos kn sekejap.
*masukkan semua bahan dalam periuk, sekali gn sagu ok..air agak² mcm kita nk masak nasik ja..bukak api perlahan n kacau sampai likat..klu ada putih² lg jgn risau sb nk kukus..tutup api.
*panaskan air kukusan sehingga mendidih.
*tuang sagu ke dalam loyang @ acuan..klu guna acuan sapu minyak sikit.
*kukus sampai sagu masak.

BIKMM

Kredit Resepi : siti hadirah
.
Jom follow @resepimasaksedap
  • Picit like ya kak
    • • • • • •
    cuaca sekarang ni panas..sekali sekala layan kuih sagu merah sedap jugak sy bt versi acuan lompang..x payah nk potong dh

    -kuih sagu merah-
    1 cawan sagu
    ½ cawan gula(klu x manis boleh tambah)
    air
    daun pandan
    pewarna merah

    *basuh sagu dan tos kn sekejap.
    *masukkan semua bahan dalam periuk, sekali gn sagu ok..air agak² mcm kita nk masak nasik ja..bukak api perlahan n kacau sampai likat..klu ada putih² lg jgn risau sb nk kukus..tutup api.
    *panaskan air kukusan sehingga mendidih.
    *tuang sagu ke dalam loyang @ acuan..klu guna acuan sapu minyak sikit.
    *kukus sampai sagu masak.

    BIKMM

    Kredit Resepi : siti hadirah
    .
    Jom follow @resepimasaksedap

  •  483  2  12 August, 2020
  • Picit like ya kak
• • • • • •
APAM GULA HANGUS

Bahan gula hangus :
1 cawan gula
1 cawan air

Cara-cara :
1. Masak gula sampai perang, kemudian tuangkan air dan kacau sebati. 
2. Sejukkan. 

Bahan apam :
1 1/2 cawan tepung gandum
2 sb gula 
2 sb susu pekat manis
2 sb marjerin
1/2 cawan minyak masak/jagung
2 biji telur 
1 st soda bikarbonat

Cara-cara :
1. Blend marjerin, telur, susu, minyak, soda bikarbonat dan gula.
2. Masukkan gula hangus, blend sekejap hingga sebati.
3. Masukkan tepung, blend lagi.
4. Oles sedikit minyak pd acuan dan tuangkan adunan 3/4 penuh ke dalam acuan dan kukus selama 15 minit dengan menggunakan api yang kuat dan lagi 20 minit dengan api sederhana.
.
Jom follow @resepimasaksedap
  • Picit like ya kak
    • • • • • •
    APAM GULA HANGUS

    Bahan gula hangus :
    1 cawan gula
    1 cawan air

    Cara-cara :
    1. Masak gula sampai perang, kemudian tuangkan air dan kacau sebati.
    2. Sejukkan.

    Bahan apam :
    1 1/2 cawan tepung gandum
    2 sb gula
    2 sb susu pekat manis
    2 sb marjerin
    1/2 cawan minyak masak/jagung
    2 biji telur
    1 st soda bikarbonat

    Cara-cara :
    1. Blend marjerin, telur, susu, minyak, soda bikarbonat dan gula.
    2. Masukkan gula hangus, blend sekejap hingga sebati.
    3. Masukkan tepung, blend lagi.
    4. Oles sedikit minyak pd acuan dan tuangkan adunan 3/4 penuh ke dalam acuan dan kukus selama 15 minit dengan menggunakan api yang kuat dan lagi 20 minit dengan api sederhana.
    .
    Jom follow @resepimasaksedap

  •  421  3  11 August, 2020
  • Resepikaklimah nak lagi resepi? Follow je @resepikaklimah

RESEPI PUDING ROTI PELANGI
via Tepung Coklat Moist Kukus
........

Bahan-bahannya
7gm agar-agar serbuk
300 ml air
1biji telur
1 tin susu cair
3 sudu makan susu pekat manis
3 keping roti
3 sudu gula
1 sudu besar sunquick
1 sudu teh pate lemon
1 sudu teh esen vanila
Pewarna hijau, merah, purple, biru

Masak agar-agar dgn air dan gula hingga agar-agar dan gula larut
Dgn menggunakan blender, kisar roti bersama telur, susu cair dan susu pekat manis hingga sebati. 
Tuang bahan yg dikisar tadi ke dalam periuk agar-agar tadi dan terus memasak dengan api yang perlahan sambil dikacau hingga didih.
Masukkan sunquick dan esen vanila. Biarkan masak seketika. 
Tutup api dan masukkan paste lemon kacau rata
Ambil sedikit 1/4 daripada adunan dan bahagikan kepada beberapa bahagian dan letakkan pewarna pada setiap bahagian yang telah diasingkan
Baki adunan yang tidak diwarnakan tadi, di tuang ke dalam loyang yang telah dibasahkan dahulu dengan air.
Ketepikan
Kemudian ambil adunan yang telah diwarnakan tadi dan titiskan atas puding dalam loyang tadi secara berselang seli antara satu warna dengan warna yang lain
Buat hingga habis
Kemudian sejukkan.

Selamat Mencuba !!

#food #follow #instagood #like #foodporn #love #photooftheday #instafood # #foodblogger #foodgasm #resepimantap #resepisedap #foodpic#mahn#jjcm# #dagingjeruk#resepibersama#simpleresepi#resepisenang#resepimasakaninstagram

Jangan lupa follow @resepikaklimah
  • Resepikaklimah nak lagi resepi? Follow je @resepikaklimah

    RESEPI PUDING ROTI PELANGI
    via Tepung Coklat Moist Kukus
    ........

    Bahan-bahannya
    7gm agar-agar serbuk
    300 ml air
    1biji telur
    1 tin susu cair
    3 sudu makan susu pekat manis
    3 keping roti
    3 sudu gula
    1 sudu besar sunquick
    1 sudu teh pate lemon
    1 sudu teh esen vanila
    Pewarna hijau, merah, purple, biru

    Masak agar-agar dgn air dan gula hingga agar-agar dan gula larut
    Dgn menggunakan blender, kisar roti bersama telur, susu cair dan susu pekat manis hingga sebati.
    Tuang bahan yg dikisar tadi ke dalam periuk agar-agar tadi dan terus memasak dengan api yang perlahan sambil dikacau hingga didih.
    Masukkan sunquick dan esen vanila. Biarkan masak seketika.
    Tutup api dan masukkan paste lemon kacau rata
    Ambil sedikit 1/4 daripada adunan dan bahagikan kepada beberapa bahagian dan letakkan pewarna pada setiap bahagian yang telah diasingkan
    Baki adunan yang tidak diwarnakan tadi, di tuang ke dalam loyang yang telah dibasahkan dahulu dengan air.
    Ketepikan
    Kemudian ambil adunan yang telah diwarnakan tadi dan titiskan atas puding dalam loyang tadi secara berselang seli antara satu warna dengan warna yang lain
    Buat hingga habis
    Kemudian sejukkan.

    Selamat Mencuba !!

    #food #follow #instagood #like #foodporn #love #photooftheday #instafood # #foodblogger #foodgasm #resepimantap #resepisedap #foodpic#mahn#jjcm# #dagingjeruk#resepibersama#simpleresepi#resepisenang#resepimasakaninstagram

    Jangan lupa follow @resepikaklimah

  •  463  4  12 August, 2020
  • Picit Like ye kak
• • • • • •
Lepas ni korang dah tak perlu nak beli Hokkaido kt kedai sbb admin dh share resepi Hokkaido yg lgi gebu gebas untuk korang try...
Kalau buat sendiri ni dapat lah makan bnyk sikit.. ramai yg boleh rasa kann...
Jom tengok resepi...

STEP 1
1. Pecahkan 4 biji putih telur (Kuning telur letak dalam bekas
lain)
2. 4 sudu besar gula halus (mixer kan sampai meringue
letak tepi dlu yg meringue.. Mohon yg meringue tu jgn ada
bercampur dgn sedikit air @ kuning telur yaa... nanti takut
xjadi plk..

STEP 2
1. 4 biji Kuning telur (yg dah ada dlm bekas tadi)
2. 3 sudu besar gula
* kacau2 je guna whisk (godek2 mcm tu)
3. Masukkan susu cair setengah cawan( boleh guna dutch lady)
4. Minyak masak 5 sudu besar
* smbung kacau guna whisk sampai sebati

STEP 3 ( ayak dulu)
1. 1/2 cawan gandum
2. 2 sudu besar tpung jagung/kastard
3. Stgh sudu kecil baking poder
🍎 masukkan step 3 ni ke dalam step 2..kacau2 guna whisk
🍎 lepas tu campurkan dgn step 1 tdi..kacau2 sampai sebati

JOM KITA BAKOR
GUNA API ATAS BAWAH YER SUHU 160..DALAM MASA 20 MINIT..TGK LA KALO DAH MASAK..X LEKAT LERR KAT LIDI BILA KITA CUCUK2
JGN LUPA PANASKAN OVEN DULU DLM 10 MINIT SUHU 170
FILLING TU:

1. marjerin 1 sudu
2. Susu cair 200 ml
* panaskan dlu utk cairkan marjerin
Masukkan
3. 1 sudu besar tpung gandum
4. 1 sudu besar kastard
5. 1 biji telur
6. 4 sudu besar gula

Masak jer semua..sentiasa kacau guna api kecil
Note🍬jangan masak lama2..nti keras la gamaknya...menangis x berlagu...sekadar pekat2...

Kek tu..amk chopstick utk buat lubang di tgh..bru pipe filling kastard tdi.
=Guna telur gred A utk dpt byk biji
=Tabur gula ising utk hiasan
Done!!

Selamat mencuba!
Kredit : Sarihah Ismail
.
Jom Jom Follow kak 
@resipicake
@resipicake
  • Picit Like ye kak
    • • • • • •
    Lepas ni korang dah tak perlu nak beli Hokkaido kt kedai sbb admin dh share resepi Hokkaido yg lgi gebu gebas untuk korang try...
    Kalau buat sendiri ni dapat lah makan bnyk sikit.. ramai yg boleh rasa kann...
    Jom tengok resepi...

    STEP 1
    1. Pecahkan 4 biji putih telur (Kuning telur letak dalam bekas
    lain)
    2. 4 sudu besar gula halus (mixer kan sampai meringue
    letak tepi dlu yg meringue.. Mohon yg meringue tu jgn ada
    bercampur dgn sedikit air @ kuning telur yaa... nanti takut
    xjadi plk..

    STEP 2
    1. 4 biji Kuning telur (yg dah ada dlm bekas tadi)
    2. 3 sudu besar gula
    * kacau2 je guna whisk (godek2 mcm tu)
    3. Masukkan susu cair setengah cawan( boleh guna dutch lady)
    4. Minyak masak 5 sudu besar
    * smbung kacau guna whisk sampai sebati

    STEP 3 ( ayak dulu)
    1. 1/2 cawan gandum
    2. 2 sudu besar tpung jagung/kastard
    3. Stgh sudu kecil baking poder
    🍎 masukkan step 3 ni ke dalam step 2..kacau2 guna whisk
    🍎 lepas tu campurkan dgn step 1 tdi..kacau2 sampai sebati

    JOM KITA BAKOR
    GUNA API ATAS BAWAH YER SUHU 160..DALAM MASA 20 MINIT..TGK LA KALO DAH MASAK..X LEKAT LERR KAT LIDI BILA KITA CUCUK2
    JGN LUPA PANASKAN OVEN DULU DLM 10 MINIT SUHU 170
    FILLING TU:

    1. marjerin 1 sudu
    2. Susu cair 200 ml
    * panaskan dlu utk cairkan marjerin
    Masukkan
    3. 1 sudu besar tpung gandum
    4. 1 sudu besar kastard
    5. 1 biji telur
    6. 4 sudu besar gula

    Masak jer semua..sentiasa kacau guna api kecil
    Note🍬jangan masak lama2..nti keras la gamaknya...menangis x berlagu...sekadar pekat2...

    Kek tu..amk chopstick utk buat lubang di tgh..bru pipe filling kastard tdi.
    =Guna telur gred A utk dpt byk biji
    =Tabur gula ising utk hiasan
    Done!!

    Selamat mencuba!
    Kredit : Sarihah Ismail
    .
    Jom Jom Follow kak
    @resipicake
    @resipicake

  •  243  3  16 hours ago
  • Picit Like ye kak
• • • • • •
RESEPI MAKARONI BAKAR CHEESE MELELEH

Bahan-bahan ;

2 cawan makaroni * rebus
1 tin sos spageti prego (perisa tradisional)
Lada hitam ajishio
1 labu bawang besar - cincang
3 ulas bawang putih - cincang
1/2 Minch meat(nak guna semua pon boleh)
1/2 tin cendawan potong dadu
1 bj Carrot kecik potong dadu
1/2 bj Capsicum potong dadu
(Olive kalau xde takyah letak)
Cheddar cheese parut

Cara-cara :

Panaskan 3 sudu minyak (minyak zaitun dlam gambar tu optional je) masukkan bawang & garlic cincang layukan.. masukkan carrot dan daging kacau2... letak sedikit air utk empukkan daging dan carrot masak dalam 3minit.
Masukkan cendawan, capsicum, olive(kalau ada) kacau sekejap.
Masukkan sos prego kacau dan masukkan makaroni yang dah rebus.
Perisa kan dengan sedikit garam dan serbuk lada hitam. Garam letak sikit dulu... sbb sos prego dan lada hitam tu dah ada rasa garam.
Boleh masuk dalam bekas alumunium size 7x7 dapat 2bekas. Kalau xder boleh guna loyang masak kek size 9x9

Bahan-bahan sos putih :

2 cawan susu segar
2sudu bsr tpg gandum
4 sudu bsr butter
Sedikit garam

Cara-cara :

Masak dalam periuk hingga creamy lebih kurang 5 mins
Tuangkan dan ratakan sos putih di atas makaroni. Parutkan chedar cheese(optional) kalau suka cheese yg banyak.
Lapis dengan cheddar slice atas dia...
Bakar oven 160 selama 20 min
Selamat mencuba

Kredit Resepi : Jija Mychommel
.
Jom Jom Follow kak 
@resepikitchen
@resepikitchen
  • Picit Like ye kak
    • • • • • •
    RESEPI MAKARONI BAKAR CHEESE MELELEH

    Bahan-bahan ;

    2 cawan makaroni * rebus
    1 tin sos spageti prego (perisa tradisional)
    Lada hitam ajishio
    1 labu bawang besar - cincang
    3 ulas bawang putih - cincang
    1/2 Minch meat(nak guna semua pon boleh)
    1/2 tin cendawan potong dadu
    1 bj Carrot kecik potong dadu
    1/2 bj Capsicum potong dadu
    (Olive kalau xde takyah letak)
    Cheddar cheese parut

    Cara-cara :

    Panaskan 3 sudu minyak (minyak zaitun dlam gambar tu optional je) masukkan bawang & garlic cincang layukan.. masukkan carrot dan daging kacau2... letak sedikit air utk empukkan daging dan carrot masak dalam 3minit.
    Masukkan cendawan, capsicum, olive(kalau ada) kacau sekejap.
    Masukkan sos prego kacau dan masukkan makaroni yang dah rebus.
    Perisa kan dengan sedikit garam dan serbuk lada hitam. Garam letak sikit dulu... sbb sos prego dan lada hitam tu dah ada rasa garam.
    Boleh masuk dalam bekas alumunium size 7x7 dapat 2bekas. Kalau xder boleh guna loyang masak kek size 9x9

    Bahan-bahan sos putih :

    2 cawan susu segar
    2sudu bsr tpg gandum
    4 sudu bsr butter
    Sedikit garam

    Cara-cara :

    Masak dalam periuk hingga creamy lebih kurang 5 mins
    Tuangkan dan ratakan sos putih di atas makaroni. Parutkan chedar cheese(optional) kalau suka cheese yg banyak.
    Lapis dengan cheddar slice atas dia...
    Bakar oven 160 selama 20 min
    Selamat mencuba

    Kredit Resepi : Jija Mychommel
    .
    Jom Jom Follow kak
    @resepikitchen
    @resepikitchen

  •  375  2  12 August, 2020