#Resepikek Instagram Photos & Videos

Resepikek - 13.4k posts

Hashtag Popularity

11.6
average comments
580.6
average likes

Latest #Resepikek Posts

  • 3 perkara, dengan melihat sahaja dapat pahala.
.
Yang pertama menatap wajah ibu dan ayah kita 😊.. Allahuakhbar, kalau sebut bab ibu ayah ni, sis boleh sebakkk teriakk huhu.. Ya Allah kau berikan la kesihatan yang baik, ketenangan hari, murahkan rezeki dan lindungi mereka sentiasa ya Allah. Amin amin..
.
Sayang mama dan papa so much.. amin.
.
.
Turun berat badan with Happiness bersama Hardiana❤
ONLINE COACHING Kurus Dari Rumah dibuka pendaftaran!⠀
.⠀
Klik di link wassap di bio IG @hardiana_fitmama dan daftar sekarang.⠀
⠀
8 tahun berpengalaman coach turun berat.⠀
Coach Hardiana 📲 012-3318022⠀
http://onlinekurus.wasap.my⠀
⠀
⠀
#coachhardiana⠀
#projekkurusonline⠀
#bodytransformationonlinecoaching
  • 3 perkara, dengan melihat sahaja dapat pahala.
    .
    Yang pertama menatap wajah ibu dan ayah kita 😊.. Allahuakhbar, kalau sebut bab ibu ayah ni, sis boleh sebakkk teriakk huhu.. Ya Allah kau berikan la kesihatan yang baik, ketenangan hari, murahkan rezeki dan lindungi mereka sentiasa ya Allah. Amin amin..
    .
    Sayang mama dan papa so much.. amin.
    .
    .
    Turun berat badan with Happiness bersama Hardiana❤
    ONLINE COACHING Kurus Dari Rumah dibuka pendaftaran!⠀
    .⠀
    Klik di link wassap di bio IG @hardiana_fitmama dan daftar sekarang.⠀

    8 tahun berpengalaman coach turun berat.⠀
    Coach Hardiana 📲 012-3318022⠀
    http://onlinekurus.wasap.my⠀


    #coachhardiana
    #projekkurusonline
    #bodytransformationonlinecoaching

  •  2  1  36 minutes ago
  • Korang selalunya menu apa tengah malam?⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Coach dulu mmg suka biskut celup2 teh laa, celup2 milo panas laa.. and kadang2 dulu suka makan burger jgk tengah malam.. hehe...⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Itu dulu laaa, skang dah insofff astaghhhfirullahh alaziimm centu hihi..⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Turun berat badan with Happiness bersama Hardiana❤⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
ONLINE COACHING Kurus Dari Rumah dibuka pendaftaran!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Klik di link wassap di bio IG @hardiana_fitmama dan daftar sekarang.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
8 tahun berpengalaman coach turun berat.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Coach Hardiana 📲 012-3318022⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
http://onlinekurus.wasap.my⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#coachhardiana⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#projekkurusonline⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#bodytransformationonlinecoaching
  • Korang selalunya menu apa tengah malam?⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
    .⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
    Coach dulu mmg suka biskut celup2 teh laa, celup2 milo panas laa.. and kadang2 dulu suka makan burger jgk tengah malam.. hehe...⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
    .⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
    Itu dulu laaa, skang dah insofff astaghhhfirullahh alaziimm centu hihi..⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
    .⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
    .⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
    .⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
    Turun berat badan with Happiness bersama Hardiana❤⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
    ONLINE COACHING Kurus Dari Rumah dibuka pendaftaran!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
    .⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
    Klik di link wassap di bio IG @hardiana_fitmama dan daftar sekarang.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
    ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
    8 tahun berpengalaman coach turun berat.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
    Coach Hardiana 📲 012-3318022⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
    http://onlinekurus.wasap.my⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
    ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
    ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
    #coachhardiana⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
    #projekkurusonline⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
    #bodytransformationonlinecoaching

  •  37  4  11 hours ago
  • Snacking kacang boleh banyak mana coach?⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Haa, boleh refer sini ok.. range dalam 100 kalori atau 200 kalori snack okay dah tu.. very nice dah!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Turun berat badan with Happiness bersama Hardiana❤⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
ONLINE COACHING Kurus Dari Rumah dibuka pendaftaran!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Klik di link wassap di bio IG @hardiana_fitmama dan daftar sekarang.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
8 tahun berpengalaman coach turun berat.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Coach Hardiana 📲 012-3318022⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
http://onlinekurus.wasap.my⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#coachhardiana⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#projekkurusonline⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#bodytransformationonlinecoaching
  • Snacking kacang boleh banyak mana coach?⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
    .⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
    Haa, boleh refer sini ok.. range dalam 100 kalori atau 200 kalori snack okay dah tu.. very nice dah!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
    .⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
    .⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
    .⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
    Turun berat badan with Happiness bersama Hardiana❤⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
    ONLINE COACHING Kurus Dari Rumah dibuka pendaftaran!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
    .⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
    Klik di link wassap di bio IG @hardiana_fitmama dan daftar sekarang.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
    ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
    8 tahun berpengalaman coach turun berat.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
    Coach Hardiana 📲 012-3318022⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
    http://onlinekurus.wasap.my⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
    ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
    ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
    #coachhardiana⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
    #projekkurusonline⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
    #bodytransformationonlinecoaching

  •  7  1  12 hours ago
  • Zumba with Hardiana
Slow slow jek kita layan lagu nih hehe. 
.
.
.
Turun berat badan with Happiness bersama Hardiana❤
ONLINE COACHING Kurus Dari Rumah dibuka pendaftaran!⠀
.⠀
Klik di link wassap di bio IG @hardiana_fitmama dan daftar sekarang.⠀
⠀
8 tahun berpengalaman coach turun berat.⠀
Coach Hardiana 📲 012-3318022⠀
http://onlinekurus.wasap.my⠀
⠀
⠀
#coachhardiana⠀
#projekkurusonline⠀
#bodytransformationonlinecoaching
  • Zumba with Hardiana
    Slow slow jek kita layan lagu nih hehe.
    .
    .
    .
    Turun berat badan with Happiness bersama Hardiana❤
    ONLINE COACHING Kurus Dari Rumah dibuka pendaftaran!⠀
    .⠀
    Klik di link wassap di bio IG @hardiana_fitmama dan daftar sekarang.⠀

    8 tahun berpengalaman coach turun berat.⠀
    Coach Hardiana 📲 012-3318022⠀
    http://onlinekurus.wasap.my⠀


    #coachhardiana
    #projekkurusonline
    #bodytransformationonlinecoaching

  •  36  2  22 hours ago
  • .
Ada orang Kuching yg ingin Lotus Biscoff Burnt Cheese Cake kahh??
.
Maanis ada jual! Iboh riso
.
Kek tok size 6’’, dalam adunan cream cheese ya ditambah Biscoff spread, kasya atas kek pun diengkah juak agik Biscoff😋
.
Nang nyaman!!
.
Limited stock! Mok order, contact Maanis k😋
.
019 221 3919 Syiqin
013 757 2304 Ana
.
#MaanisKekLapisSarawak
#keklapissarawak
#keklapissarawakoriginal
#keksarawak
#sarawak #kuching #keklapis #jalanjalancarimakan #keklapisasli #originalsarawak #postagekeklapissarawak #kueh #kuehlapis #kuih #kuihlapis #kekraya #kekrayasarawak #resepikeklapis #resepikek #kuchingfoodie #kuchingfood #sarawakfood #foodstagram #malaysia #instagramhub #sarawaktourism #kurangmanis #ImSweetEnough #raya2020
  • .
    Ada orang Kuching yg ingin Lotus Biscoff Burnt Cheese Cake kahh??
    .
    Maanis ada jual! Iboh riso
    .
    Kek tok size 6’’, dalam adunan cream cheese ya ditambah Biscoff spread, kasya atas kek pun diengkah juak agik Biscoff😋
    .
    Nang nyaman!!
    .
    Limited stock! Mok order, contact Maanis k😋
    .
    019 221 3919 Syiqin
    013 757 2304 Ana
    .
    #MaanisKekLapisSarawak
    #keklapissarawak
    #keklapissarawakoriginal
    #keksarawak
    #sarawak #kuching #keklapis #jalanjalancarimakan #keklapisasli #originalsarawak #postagekeklapissarawak #kueh #kuehlapis #kuih #kuihlapis #kekraya #kekrayasarawak #resepikeklapis #resepikek #kuchingfoodie #kuchingfood #sarawakfood #foodstagram #malaysia #instagramhub #sarawaktourism #kurangmanis #ImSweetEnough #raya2020

  •  13  2  23 hours ago
  • Marble Cake

😍.resepi cikgu azlina ina, sedap lembut hihi (saya buat dua bahagian satu  tambah sebuk chooklat )
👉6bji telur
👉2cwn tepung gandum+ 1sudu kcl baking powder(ayak) 
👉1sudu kcl esen vanila
👉1sudu kecil ovalate
👉1cwn gula castor
👉150g majerin (dicairkan) 
👉3sudu besar susu pekat
👉3pewarna kesukaan 
Campurkan kesemua bahan di atas kecuali majerin dgn pewarna. Mix sehingga kembang. Kemudian masuk kan majerin y cair tadi kacau biar sebati guna spatula je. Kemudian bagi kan kpd 3warna. Tompok2 kan tepung dgn senduk. Lorek kan bahagian atas dgn lidi. Bakar dlm 150darjah selama 60mnt. Api atas bawah.

Kredit Resepi : sepi hatiku
.
#Likeforlikes
#Bazaarpaknil
#Bzarpaknil
#Sayajualmurah
#Visitmyig
#Sayajualonline 
#Igshopmalaysia
#Igersmalaysia
#Resepi
#Resepimudah
#Resepisedap
#Masak
#Jjcm
#Jommakan
#Resepikek
#Keksedap
#Makan
#Malaysian
#Malaysia
#SuamiMasakApaHariIni 
#Likeforfollow
#Likers
#covid_19 
#covid 
#covid19 
#StayAtHome 
#DudukRumah
#StayHome #BeSafe #kitajagakita
  • Marble Cake

    😍.resepi cikgu azlina ina, sedap lembut hihi (saya buat dua bahagian satu tambah sebuk chooklat )
    👉6bji telur
    👉2cwn tepung gandum+ 1sudu kcl baking powder(ayak)
    👉1sudu kcl esen vanila
    👉1sudu kecil ovalate
    👉1cwn gula castor
    👉150g majerin (dicairkan)
    👉3sudu besar susu pekat
    👉3pewarna kesukaan
    Campurkan kesemua bahan di atas kecuali majerin dgn pewarna. Mix sehingga kembang. Kemudian masuk kan majerin y cair tadi kacau biar sebati guna spatula je. Kemudian bagi kan kpd 3warna. Tompok2 kan tepung dgn senduk. Lorek kan bahagian atas dgn lidi. Bakar dlm 150darjah selama 60mnt. Api atas bawah.

    Kredit Resepi : sepi hatiku
    .
    #Likeforlikes
    #Bazaarpaknil
    #Bzarpaknil
    #Sayajualmurah
    #Visitmyig
    #Sayajualonline
    #Igshopmalaysia
    #Igersmalaysia
    #Resepi
    #Resepimudah
    #Resepisedap
    #Masak
    #Jjcm
    #Jommakan
    #Resepikek
    #Keksedap
    #Makan
    #Malaysian
    #Malaysia
    #SuamiMasakApaHariIni
    #Likeforfollow
    #Likers
    #covid_19
    #covid
    #covid19
    #StayAtHome
    #DudukRumah
    #StayHome #BeSafe #kitajagakita

  •  7  0  13 August, 2020
  • Peminat lontong muncullahhhhh🤤🤣

🌺Resepi lontong🌺

Bahan A

Bawang merah 7 ulas 
Serai 2 batang
Lengkuas 2hiris nipis 
Halia 2 hiris nipis 
Udang kering 2sb 
Ikan bilis segenggam
Buah keras 1bjik 
Kunyit hidup besar ibu jari
( Blend semua bahan diatas ) 

-udang segar 
-kobis 
-kcg pjg 
-carrot 
-kentang 
-soohun & fucuk 
-bhn perasa 
-santan kotak 

Cara²
-blend hncur bahan A ...satukan dlm periuk bersama santan & air ...didihkan dan masuk sayuran yg keras dhulu...kentang & carrot ...perasakan...masukkan baki sayuran yg lain & udang ....agak lembut sayur blh ttp api ...

🌺Sambal bilis 🌺

-bawang besar 3bjik
-bwg besar 1bjik mayang 
-cili kering siap blend 3 senduk nasi 
-daun pandan
-ikan bilis 2 genggam
-air asam jawa ckit
-garam gula

Cara²
-panaskan minyak...tumis bawang yg dh siap blend dan mayang bersama daun pandan ... Warna agak kekuningan masuk cili blend ,gula dan air asam
-tumis Smpai bertukar warna...masukkan ikan bilis dan perasakan garam gula....siap ...

🌺Bahan lain 🌺
-nasi impit 
-telor rebus

Kredit: Fatimah Saari
.
#Likeforlikes
#Bazaarpaknil
#Bzarpaknil
#Sayajualmurah
#Visitmyig
#Sayajualonline 
#Igshopmalaysia
#Igersmalaysia
#Resepi
#Resepimudah
#Resepisedap
#Masak
#Jjcm
#Jommakan
#Resepikek
#Keksedap
#Makan
#Malaysian
#Malaysia
#SuamiMasakApaHariIni 
#Likeforfollow
#Likers
#covid_19 
#covid 
#covid19 
#StayAtHome 
#DudukRumah
#StayHome #BeSafe #kitajagakita
  • Peminat lontong muncullahhhhh🤤🤣

    🌺Resepi lontong🌺

    Bahan A

    Bawang merah 7 ulas
    Serai 2 batang
    Lengkuas 2hiris nipis
    Halia 2 hiris nipis
    Udang kering 2sb
    Ikan bilis segenggam
    Buah keras 1bjik
    Kunyit hidup besar ibu jari
    ( Blend semua bahan diatas )

    -udang segar
    -kobis
    -kcg pjg
    -carrot
    -kentang
    -soohun & fucuk
    -bhn perasa
    -santan kotak

    Cara²
    -blend hncur bahan A ...satukan dlm periuk bersama santan & air ...didihkan dan masuk sayuran yg keras dhulu...kentang & carrot ...perasakan...masukkan baki sayuran yg lain & udang ....agak lembut sayur blh ttp api ...

    🌺Sambal bilis 🌺

    -bawang besar 3bjik
    -bwg besar 1bjik mayang
    -cili kering siap blend 3 senduk nasi
    -daun pandan
    -ikan bilis 2 genggam
    -air asam jawa ckit
    -garam gula

    Cara²
    -panaskan minyak...tumis bawang yg dh siap blend dan mayang bersama daun pandan ... Warna agak kekuningan masuk cili blend ,gula dan air asam
    -tumis Smpai bertukar warna...masukkan ikan bilis dan perasakan garam gula....siap ...

    🌺Bahan lain 🌺
    -nasi impit
    -telor rebus

    Kredit: Fatimah Saari
    .
    #Likeforlikes
    #Bazaarpaknil
    #Bzarpaknil
    #Sayajualmurah
    #Visitmyig
    #Sayajualonline
    #Igshopmalaysia
    #Igersmalaysia
    #Resepi
    #Resepimudah
    #Resepisedap
    #Masak
    #Jjcm
    #Jommakan
    #Resepikek
    #Keksedap
    #Makan
    #Malaysian
    #Malaysia
    #SuamiMasakApaHariIni
    #Likeforfollow
    #Likers
    #covid_19
    #covid
    #covid19
    #StayAtHome
    #DudukRumah
    #StayHome #BeSafe #kitajagakita

  •  258  0  13 August, 2020

Top #Resepikek Posts

  • Maaf buat semua tertunggu tunggu . Nah saya kongsikan resepi kek keju yg sgt mudah...
jom semak resepinya 💛

RESEPI KEK KEJU .

Bahan :
Cream cheese 250gm 
Telur 4bj 
Susu pekat 1/2cwn 
Tepung jagung 2 sb 
Cream of tartar 1sk
Sunquick 1 sb 
Whipping cream UHT  20gm .

Cara :
1. Asingkan kuning dan putih telur.
2. Pukul putih telur bersama cream of tartar hingga gebu dn kental..ketepikan.
3. Dalam bekas lain putar cream cheese + susu pekat hingga berkrim kemuadian masukan kuning telur diikuti whipping cream , tepung jagung dan juga sunquick..putar rata dan tidak berketul.
4. Campurkan putih telur kedalam adunan cheese dan kacau dgn spatula kaedah kaub balik hingga adunan rata.
5. Tuang adunan ke dalam loyang yg dialas kertas.
6. Bakar pada suhu 160-170 dgn kaedah water bath selama 45-50 mnt atau sehingga masak.

Nota :
* Saiz loyang 7 inci .
* Panaskan oven bersama air didlm loyang selama 20mnt (Lihat cth gambar) .
* Selepas 40mnt cucuk kek utk lihat tahap masak atau jika permukaan atas kek kelihat agak garing dn kek belum lg masak tutup permukaan loyang kek dgn aluminum foil atau menggunakan loyang lain.
* Suhu dan masa bergantung oven masing².
* Setelah kek masak biarkan kek agak suam baru terbalikan diatas redai.

Selamat mencuba resepi kek keju yang mudah dan sedap 😋 
Sumber resepi dari rakan fb dan telah diolah mengikut selera teratakekzaidah ✌️😁 Mintak tolong belanje ❤️ satu cukup la 😊

#teratakekzaidah #resepitkz #cheesecake #resepikek #kek #resepi #kongsiresepi
  • Maaf buat semua tertunggu tunggu . Nah saya kongsikan resepi kek keju yg sgt mudah...
    jom semak resepinya 💛

    RESEPI KEK KEJU .

    Bahan :
    Cream cheese 250gm
    Telur 4bj
    Susu pekat 1/2cwn
    Tepung jagung 2 sb
    Cream of tartar 1sk
    Sunquick 1 sb
    Whipping cream UHT 20gm .

    Cara :
    1. Asingkan kuning dan putih telur.
    2. Pukul putih telur bersama cream of tartar hingga gebu dn kental..ketepikan.
    3. Dalam bekas lain putar cream cheese + susu pekat hingga berkrim kemuadian masukan kuning telur diikuti whipping cream , tepung jagung dan juga sunquick..putar rata dan tidak berketul.
    4. Campurkan putih telur kedalam adunan cheese dan kacau dgn spatula kaedah kaub balik hingga adunan rata.
    5. Tuang adunan ke dalam loyang yg dialas kertas.
    6. Bakar pada suhu 160-170 dgn kaedah water bath selama 45-50 mnt atau sehingga masak.

    Nota :
    * Saiz loyang 7 inci .
    * Panaskan oven bersama air didlm loyang selama 20mnt (Lihat cth gambar) .
    * Selepas 40mnt cucuk kek utk lihat tahap masak atau jika permukaan atas kek kelihat agak garing dn kek belum lg masak tutup permukaan loyang kek dgn aluminum foil atau menggunakan loyang lain.
    * Suhu dan masa bergantung oven masing².
    * Setelah kek masak biarkan kek agak suam baru terbalikan diatas redai.

    Selamat mencuba resepi kek keju yang mudah dan sedap 😋
    Sumber resepi dari rakan fb dan telah diolah mengikut selera teratakekzaidah ✌️😁 Mintak tolong belanje ❤️ satu cukup la 😊

    #teratakekzaidah #resepitkz #cheesecake #resepikek #kek #resepi #kongsiresepi

  •  115  3  3 May, 2020
  • Salam semua! Seperti yang dijanjikan saya share resepi Kek Lunut Cheese. Resepi ini versi kek Lumut yang dikukus. Bukan dibakar ya. Ramai yang bertanya boleh ke setiap resepi saya tu dibakar instead of dikukus? Sebenarnya saya sendiri tak pernah try kerana memang kami sedia dah maklum kek lumut ini sedap dan moist bila dikukus bukan dibakar. 
Resepi Kek Lumut Cheese

450gm mentega
10 biji telur
1 cawan tepung
2 cawan Nestum keluarga ( diblend)
1/2 cawan gula
1 tin kaya ( paling kecil) 
1 tin susu manis ( tin kecil) 
200gm horlicks 
Pandan paste sebotol ( 60gm) 
Cara
Gula dan mentega dipukul kembang. Masukkan telur satu persatu. Masukkan susu, kaya dan Horlicks. Akhirnya masukkan serbuk Nestum dan tepung. Gaul rata. Adunan ini dibahagi dua . 
Bahagian Cheese
700 gm cream cheese
1 cawan gula halus
3 biji telur
3 sudu besar tepung
Sedikit essence vanilla - cheese dipukul dengan gula hingga kembang. Masukkan telur dan tepung. Gaul. 
Cara mengukus
Gunakan loyang 9 inci. Lapisan pertama ialah masukkan bahagian hijau. Kukus selama 1 1/2 jam atau hingga masak. Lapisan kedua, masukkan seluruh adunan cheese. Kukus selama sejam. Lapisan terakhir masukkan bahagian hijau kukus lagi selama 1 1/2 jam. Apapun sentiasala periksa sama ada kek keseluruhan masak dengan menggunakan  lidi kayu. 
Selamat mencuba
Pls share and tag us bila dah buat ya ❤️
#resepikek
#keklumutcheese 
#keksenipatisserie
  • Salam semua! Seperti yang dijanjikan saya share resepi Kek Lunut Cheese. Resepi ini versi kek Lumut yang dikukus. Bukan dibakar ya. Ramai yang bertanya boleh ke setiap resepi saya tu dibakar instead of dikukus? Sebenarnya saya sendiri tak pernah try kerana memang kami sedia dah maklum kek lumut ini sedap dan moist bila dikukus bukan dibakar.
    Resepi Kek Lumut Cheese

    450gm mentega
    10 biji telur
    1 cawan tepung
    2 cawan Nestum keluarga ( diblend)
    1/2 cawan gula
    1 tin kaya ( paling kecil)
    1 tin susu manis ( tin kecil)
    200gm horlicks
    Pandan paste sebotol ( 60gm)
    Cara
    Gula dan mentega dipukul kembang. Masukkan telur satu persatu. Masukkan susu, kaya dan Horlicks. Akhirnya masukkan serbuk Nestum dan tepung. Gaul rata. Adunan ini dibahagi dua .
    Bahagian Cheese
    700 gm cream cheese
    1 cawan gula halus
    3 biji telur
    3 sudu besar tepung
    Sedikit essence vanilla - cheese dipukul dengan gula hingga kembang. Masukkan telur dan tepung. Gaul.
    Cara mengukus
    Gunakan loyang 9 inci. Lapisan pertama ialah masukkan bahagian hijau. Kukus selama 1 1/2 jam atau hingga masak. Lapisan kedua, masukkan seluruh adunan cheese. Kukus selama sejam. Lapisan terakhir masukkan bahagian hijau kukus lagi selama 1 1/2 jam. Apapun sentiasala periksa sama ada kek keseluruhan masak dengan menggunakan lidi kayu.
    Selamat mencuba
    Pls share and tag us bila dah buat ya ❤️
    #resepikek
    #keklumutcheese
    #keksenipatisserie

  •  370  19  7 April, 2020
  • Ada sesiapa nak resepi Kek Lumut Cheese? Kalau ramai yang komen “saya nak” InshaAllah saya akan share #keklumut #resepikek
  • Ada sesiapa nak resepi Kek Lumut Cheese? Kalau ramai yang komen “saya nak” InshaAllah saya akan share #keklumut #resepikek

  •  483  109  4 April, 2020
  • BUBBLE RiCE CADBURY CiZZ KEK👌👌by #dapurkakmilaa  YANG Ni KAK MiLA BAKAR KALAU NAK KUKUS JAGAN GUNA BUBBLE RiCE YE NANTi LEMBiK BOLE GUNA APA JE JENiS BiSKUT YUMYUM SHOOO SODAPP😀 CUBA TAUU

BAHAN ATAS 🍰

1 KRiM CiZZ
8🥄 GULA
1🥄 TEPONG JAGONG
2 BiJi TELO
1/2 BiJi LEMON

BAHAN BAWAH

1/2 BOX BUBBLE RiCE
5🥄 PLANTA CAiR

BAKAR

SUHU 150 & 30 MiNiT
🔥APi ATAS BAWAH

DAH SiAP KEK DAH SEJOK BARU TUANG COKLAT CADBURY

CARA DALAM @zmila.thai #dapurkakmilaa

#kekcoklat #resepikek #muabellaz #sepahtu #sepahtureunionlive #sentiasabersyukur #ctdk #ruangrezekihanania #remyishak #zizanrazak #zulinaziz #alhamdulillah #kitabaikramaisayang #sitinordiana #sitisarahraisuddin #noradanish #nelydiasenrose #uqashasenrose #mirafilzah #missfazura #jepsepahtu #elfiraloy #sitinordiana #royalpahang #itsdonebyeinaazman #remyishak #resepnusantara #wawazainal
  • BUBBLE RiCE CADBURY CiZZ KEK👌👌by #dapurkakmilaa YANG Ni KAK MiLA BAKAR KALAU NAK KUKUS JAGAN GUNA BUBBLE RiCE YE NANTi LEMBiK BOLE GUNA APA JE JENiS BiSKUT YUMYUM SHOOO SODAPP😀 CUBA TAUU

    BAHAN ATAS 🍰

    1 KRiM CiZZ
    8🥄 GULA
    1🥄 TEPONG JAGONG
    2 BiJi TELO
    1/2 BiJi LEMON

    BAHAN BAWAH

    1/2 BOX BUBBLE RiCE
    5🥄 PLANTA CAiR

    BAKAR

    SUHU 150 & 30 MiNiT
    🔥APi ATAS BAWAH

    DAH SiAP KEK DAH SEJOK BARU TUANG COKLAT CADBURY

    CARA DALAM @zmila.thai #dapurkakmilaa

    #kekcoklat #resepikek #muabellaz #sepahtu #sepahtureunionlive #sentiasabersyukur #ctdk #ruangrezekihanania #remyishak #zizanrazak #zulinaziz #alhamdulillah #kitabaikramaisayang #sitinordiana #sitisarahraisuddin #noradanish #nelydiasenrose #uqashasenrose #mirafilzah #missfazura #jepsepahtu #elfiraloy #sitinordiana #royalpahang #itsdonebyeinaazman #remyishak #resepnusantara #wawazainal

  •  6,377  80  7 March, 2020
  • Kek sarang semut tak perlu perap Comfirm jadik! #CaraCikDyg
.
Kalau nak tengok Step by Step Video Tutorial, boleh tengok di Youtube EasyBakeLab ya (tekan link di bio @caracikdyg )
.
Resepi untuk Loyang 10 inci (Harga Jualan Rm40)
.
●Bahan A
400g gula perang
450g air panas
1/2 ketul butter
1 sudu teh garam halus
.
●Bahan B
1/2 cawan susu pekat manis
.
●Bahan C
8 biji telur gred A
.
●Bahan D
2 cawan tepung paling halus/ naik sendiri
2 tsp soda bicabonate
2 tsp baking powder
2 tsp vanila powder
.
●Cara-Caranya:
1. Masak gula sehingga perang dan gelap. Masukkan air, dan kacau sehingga mendidih.
2. Masukkan butter dan susu pekat, kacau sebati. Masukkan sedikit garam.
2. Pukul bahan B sehingga berbuih buih kecil, masukkan bahan A yg dimasak tadi. Putar sebati.
3. Masukkan bahan D sedikit demi sedikit sehingga habis. Putar lagi sehingga sebati.
4. Masukkan ke dalam loyang 10inci yang disapu butter atau minyak. Bakar suhu 150°C selama 45minit hingga 1 jam.
.
SELAMAT MENCUBA!
#EasyBakeLab #KasiLoveKasiLove ❤️ #keksarangsemut #keksarangsemuttakperluperap #resepikeksarangsemut #resepi #kek #resepikek #belajarmemasakonline #belajarbakingonline
  • Kek sarang semut tak perlu perap Comfirm jadik! #CaraCikDyg
    .
    Kalau nak tengok Step by Step Video Tutorial, boleh tengok di Youtube EasyBakeLab ya (tekan link di bio @caracikdyg )
    .
    Resepi untuk Loyang 10 inci (Harga Jualan Rm40)
    .
    ●Bahan A
    400g gula perang
    450g air panas
    1/2 ketul butter
    1 sudu teh garam halus
    .
    ●Bahan B
    1/2 cawan susu pekat manis
    .
    ●Bahan C
    8 biji telur gred A
    .
    ●Bahan D
    2 cawan tepung paling halus/ naik sendiri
    2 tsp soda bicabonate
    2 tsp baking powder
    2 tsp vanila powder
    .
    ●Cara-Caranya:
    1. Masak gula sehingga perang dan gelap. Masukkan air, dan kacau sehingga mendidih.
    2. Masukkan butter dan susu pekat, kacau sebati. Masukkan sedikit garam.
    2. Pukul bahan B sehingga berbuih buih kecil, masukkan bahan A yg dimasak tadi. Putar sebati.
    3. Masukkan bahan D sedikit demi sedikit sehingga habis. Putar lagi sehingga sebati.
    4. Masukkan ke dalam loyang 10inci yang disapu butter atau minyak. Bakar suhu 150°C selama 45minit hingga 1 jam.
    .
    SELAMAT MENCUBA!
    #EasyBakeLab #KasiLoveKasiLove ❤️ #keksarangsemut #keksarangsemuttakperluperap #resepikeksarangsemut #resepi #kek #resepikek #belajarmemasakonline #belajarbakingonline

  •  502  11  16 April, 2020
  • As promised.. Resepi Kek Lumut Sarawak

450 gm mentega 
10 biji telor
1/2 cawan gula halus 
2 cawan nestum ( dikisar halus) 
200 gm Horlicks
1 cawan tepung gandum
1 tin kecil kaya
1tin kecil susu manis
60 ml pandan paste . Sedikit Pewarna hijau epal.  Cara2nya
1) pukul butter dan gula hijgga kembang
2) masukkan telur satu persatu
3)masukkan kaya. Gaul
4) masukkan susu manis. Gaul
5) masukkan pandan paste. Gaul
6) masukkan tepung dan nestum. Gaul . Slow saja atau gaul dengan tangan. Do not overbeat for the last step. 
7) sediakan loyang 8 inch. Griskan dengan butter dan letak parchment paper. Tuang adunan ke dalam loyang dan bungkus dengan aluminium foil supaya tidak masuk air. 
8) kukus selama 4 jam. 
Selamat mencuba. Jangan lupa tag kami bila kek Lumut ada dah siap ya 😃. Please share , tag your friends.

#keklumut 
#keklumutsarawak
#resepikek
@senipatisserie_official
  • As promised.. Resepi Kek Lumut Sarawak

    450 gm mentega
    10 biji telor
    1/2 cawan gula halus
    2 cawan nestum ( dikisar halus)
    200 gm Horlicks
    1 cawan tepung gandum
    1 tin kecil kaya
    1tin kecil susu manis
    60 ml pandan paste . Sedikit Pewarna hijau epal. Cara2nya
    1) pukul butter dan gula hijgga kembang
    2) masukkan telur satu persatu
    3)masukkan kaya. Gaul
    4) masukkan susu manis. Gaul
    5) masukkan pandan paste. Gaul
    6) masukkan tepung dan nestum. Gaul . Slow saja atau gaul dengan tangan. Do not overbeat for the last step.
    7) sediakan loyang 8 inch. Griskan dengan butter dan letak parchment paper. Tuang adunan ke dalam loyang dan bungkus dengan aluminium foil supaya tidak masuk air.
    8) kukus selama 4 jam.
    Selamat mencuba. Jangan lupa tag kami bila kek Lumut ada dah siap ya 😃. Please share , tag your friends.

    #keklumut
    #keklumutsarawak
    #resepikek
    @senipatisserie_official

  •  504  80  21 March, 2020
  • Resepi kek mentega vanilla sukatan cawan 
Bahan-bahan kek mentega : 
2 cawan tepung kek 
1 cawan gula kastor
1 cawan mentega
4 biji telur
1 sudu kecil asen vanila

Cara buat kek mentega : - Sukatan di atas adalah untuk satu adunan yang di bakar di dalam loyang berukuran 6" . - Pukul gula dengan mentega hingga putih dan gebu. - Masukkan telur satu persatu. Pastikan pecahkan terlebih dahulu telur dalam bekas lain sebelum masukkan ke dalam mixer. Manalah tahu kan ada telur yang tak berapa elok termasuk pula dalam adunan kek kita nanti. - Ayak tepung kek. - Bila adunan dah sebati dan naik, masukkan tepung kek sedikit demi sedikit. Masa ni kita kena perlahankan putaran mixer. - Masa inilah kalau korang nak tambah perisa pada kek masukkan ke dalam adunan. - Panaskan oven sepuluh minit sebelum membakar kek. - Alaskan loyang dengan baking paper dan masukkan adunan kek serta hentak-hentakkan perlahan supaya adunan sekata. - Laraskan suhu 180' , api atas bawah dan letak tray di bahagian bawah sekali. Bakar selama 1 jam atau boleh lah check dengan mencucuk lidi ke bahagian tengah kek. Kalau tidak ada kesan melekat pada lidi dan kering maknanya kek kita dah masak sempurna dah tu. - Keluarkan dari oven dan sejukkan terlebih dahulu sebelum menterbalikkan kek. 
Video tutorial boleh singgah ke  https://youtu.be/huWdpQ8_t3Q 
Jangan lupa Subscribe 😉😉🌹🌹 #resepikekmentega #resepikek #resepiinsta #resepi #ajmasak #homecooking #kek #kekmentega #foodporn #foodblogger #anajinggadotcom #anajingga
  • Resepi kek mentega vanilla sukatan cawan
    Bahan-bahan kek mentega :
    2 cawan tepung kek
    1 cawan gula kastor
    1 cawan mentega
    4 biji telur
    1 sudu kecil asen vanila

    Cara buat kek mentega : - Sukatan di atas adalah untuk satu adunan yang di bakar di dalam loyang berukuran 6" . - Pukul gula dengan mentega hingga putih dan gebu. - Masukkan telur satu persatu. Pastikan pecahkan terlebih dahulu telur dalam bekas lain sebelum masukkan ke dalam mixer. Manalah tahu kan ada telur yang tak berapa elok termasuk pula dalam adunan kek kita nanti. - Ayak tepung kek. - Bila adunan dah sebati dan naik, masukkan tepung kek sedikit demi sedikit. Masa ni kita kena perlahankan putaran mixer. - Masa inilah kalau korang nak tambah perisa pada kek masukkan ke dalam adunan. - Panaskan oven sepuluh minit sebelum membakar kek. - Alaskan loyang dengan baking paper dan masukkan adunan kek serta hentak-hentakkan perlahan supaya adunan sekata. - Laraskan suhu 180' , api atas bawah dan letak tray di bahagian bawah sekali. Bakar selama 1 jam atau boleh lah check dengan mencucuk lidi ke bahagian tengah kek. Kalau tidak ada kesan melekat pada lidi dan kering maknanya kek kita dah masak sempurna dah tu. - Keluarkan dari oven dan sejukkan terlebih dahulu sebelum menterbalikkan kek.
    Video tutorial boleh singgah ke https://youtu.be/huWdpQ8_t3Q
    Jangan lupa Subscribe 😉😉🌹🌹 #resepikekmentega #resepikek #resepiinsta #resepi #ajmasak #homecooking #kek #kekmentega #foodporn #foodblogger #anajinggadotcom #anajingga

  •  203  2  3 January, 2020